Skip to main content

4000 de persoane au vizitat Peștera Ialomiței pe cuprinsul The Jazz Cave Festival 2022

By iulie 4, 2022august 11th, 2023Jazz Cave 2022, Proiecte culturale

Weekendul 1 – 3 iulie a fost rezervat iubitorilor de jazz și drumeții montane la cea de-a doua ediție The Jazz Cave Festival. Peștera Ialomiței din Bucegi a primit pe durata evenimentului 3825 de vizitatori care au putut asculta repere ale muzicii compuse instantaneu.

Departe de temperaturile caniculare, publicul a întâmpinat cu mult entuziasm programul bogat însoțit de energia înaltă a fiecărei trupe invitate. La ieșirea din Peșteră, numeroşi ascultători au subliniat meritele festivalului, desfășurat într-un astfel de spațiu aparte, cu promisiunea de a reveni la ediția următoare.

Programul evenimentului a fost atent conceput pentru a dărui ascultătorilor cât mai multe experiențe acustice ale diferitelor stiluri de jazz, în vogă atât în Europa, cât și peste Ocean. Regăsirea cu Munții Bucegi a creat  timpul şi spațiul pentru contemplație, muzica din deschidere având, firesc, un astfel de rol. Într-un decor al eternității, a doua zi a cuprins standarde romantice, piese ale bucuriei de a fi din folclorul balcanic – considerat „jazzul arhaic al Europei”, până la jazz atlantic cu inspirație orientală şi muzică a capella, ca finalul zilei să fie dedicat degustării de vinuri  bio şi muzicii create spontan cu inspirația sunetelor naturale înconjurătoare. A treia zi a evidențiat și mai mult metafora unei călătorii la interior: către sine, spre centrul pământului, către originile muzicii românești și începuturile jazz-ului internațional, pentru a se încheia cu un „restart” plin de prospețime și ritmuri dinamice ale muzicii jazz-funk.

9e6a771f-0780-4c4f-90b5-1097210d6007

Au concertat artiști din Albania, Franța, Italia, România, Olanda, SUA, Ungaria. Un moment deosebit a fost consacrat Legendei Meșterului Manole și a diferitelor variante care circulă în zona balcanică, legenda fiind sursă de inspirație pentru jazzul actual, parte din proiectul „Ana & Rozafa”. Mai multe amănunte despre eveniment, fotografii și înregistrări, sunt disponibile pe pagina ucimr.ro/thejazzcavefestival și pe pagina de Facebook The Jazz Cave Festival.

În pauzele dintre concerte spectatorii au putut descoperi că se află chiar în spațiul în care a luat naștere turismul montan românesc datorită expoziției de fotografie istorică prezentate în premieră: „Cabana Peștera din Padina Crucii, leagănul turismului românesc de munte”, realizată în parteneriat cu Muzeul Județean de Istorie Brașov, curator fiind istoricul Nicolae Pepene. Expoziția a reunit secvențe importante despre începuturile turismului în Munții Bucegi, cu o atenție specială pentru Cabana Peștera din Padina Crucii, imaginile fiind surprinse de fotografi celebri din secolul al XIX-lea.

700fe232-3bfe-4eb6-b466-519d4e678abc

„Mă bucur să spun că misiunea evenimentului a fost îndeplinită cu succes. Publicul a putut explora diferitele dimensiuni ale muzicii de jazz, acum mai accesibil ca oricând datorită deschiderii multi-culturale atât de ofertante din punct de vedere estetic, umanitar, creativ. Organizarea Festivalului presupune un efort logistic enorm pentru a răspunde nevoilor cerute de un eveniment cu asemenea anvergură, astfel că aplauzele susținute ne-au convins că a meritat fiecare efort. Spre surprinderea noastră, spectatorii nu s-au temut de prognoza ce anunța averse de ploaie, preferând adăpostul Peșterii cu jazz și atâtea minuni naturale. Și, pentru cei care s-au încumetat la această unică drumeție, soarele se pare că nu s-a lăsat așteptat, cu răsărituri apărute într-atât de multe forme. Mulțumim partenerilor care ne-au susținut încă de la prima ediție – pilot desfășurată sub restricțiile pandemiei în toamna anului 2020, cât și noilor parteneri care s-au atașat de conceptul deosebit al evenimentului. Suntem deja cu gândul la următoarea ediție care se va desfășura tot în primul weekend din iulie, pentru a confirma tradiția așteptată de un public din ce în ce mai numeros.” – Sebastian Gheorghiu, manager de proiecte UCIMR.

The Jazz Cave Festival este un eveniment organizat de Asociația „UCIMR” – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România în parteneriat cu Exces Music. Un eveniment recomandat de Europa FM.

Parteneri principali: Programul „OTA” al UCIMR dedicat tinerilor muzicieni români, Complex Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, Consiliul Județean Dâmbovița, Centrul Județean de Cultură Dâmbovița, Asociația Turistică Peștera – Padina, Muzeul Județean de Istorie Brașov, Asociația Rrock Jakaj, Domeniul Bogdan, Apa Keya, Stalinskaya Music, Foldo. Parteneri media: EnjoyTV Romania, Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Cronica Română, Zile și Nopți, Agenția de Carte, Munteanu Recomandă, România Pozitivă.