Skip to main content

Cuvântul președintelui

U de la Uniune
C de la Creație
I   de la Interpretativă, pentru a ne defini specificul: artiști interpreți;
M de la Muzicienilor, pentru o corectă identificare;
R de la România

De ce UCIMR?

Pentru că apariția Legii nr.35/1994, privind timbrele culturale, permitea doar uniunilor de creație să beneficieze de aplicarea ei, respectiv colectarea și utilizarea banilor proveniți din timbrele culturale. Din peisajul uniunilor de creație lipsea segmentul artiștilor interpreți,muzicieni, cei care sunt vectorul direct de transmitere către public a actului artistic.

Apariția UCIMR, prima asociație a artiștilor interpreți muzicieni, dedicată exclusiv realizării și implementării de proiecte culturale, a corectat această lipsă și a contribuit fundamental la:

  • îmbogățirea peisajului cultural român;
  • promovarea valorilor artistice autentice românești în străinătate;
  • generarea de oportunități de afirmare a tinerilor artiști;
  • susținerea materială a artiștilor pensionari, membri UCIMR.

Începutul a fost foarte dificil, atât datorită noutății adusă de asociația noastră pe piața culturală cât și lipsei de cultură asociativă și disponibilitate pentru dialog din partea autorităților din domeniu. Cât de greu reușeam să finanțăm primele proiecte dar și ce frumoase erau aceste victorii pentru noi. Prin calitatea proiectelor noastre am fost apreciați atât în străinătate cât și în țară. În anul 2000, Guvernul României ne-a recunoscut de calitatea de UTILITATE PUBLICĂ, prin Hotărârea de Guvern nr.1242/29.11.2000, publicată în MO nr.634/06.12.2000.

Odată cu creșterea vizibilității uniunii noastre, a crescut și numărul partenerilor noștri, de la bănci de prestigiu din România, care au participat financiar la bugetele proiectelor noastre, la parteneri prestigioși, cum ar fi: British Council, Institutul Cultural Român și altele.

Anul 2006, a adus membrilor noștri minunea Legii nr.8/2006. Toți membrii noștri pensionari, au primit un plus de 50% lunar, la pensie, pentru că UCIMR a fost recunoscută de utilitate publică. Pentru mulți artiști, acest plus a însemnat supraviețuire.

După 23 de ani, privim înapoi cu mândrie și satisfacția lucrului bine făcut. Avem o echipă valoroasă, fondurile investite de UCIMR în cultură sunt de sute de ori mai  mari iar UCIMR a devenit un actor cultural important nu numai în România dar și în străinătate.

Așa cum în anul 2000, când România spera să fie admisă în uniunea Europeană, am sprijinit ambasadele României în principalele capitale europene să facă cunoscută și apreciată valoarea artei interpretative române, și în 2018, anul CENTENARULUI, ne facem datoria de a promova arta interpretativă română în lumea întreagă.

Fie ca Dumnezeu să ne dea lumina.

Ștefan Gheorghiu
Președinte și fondator al UCIMR