Skip to main content

Claudiopolis. Concert Alexandru Anastasiu la „Cartografii sonore”

Claudiopolis –  o gravură de colecție a orașului Cluj–Napoca din perioada renascentistă este tema de pornire a unui nou concert din Stagiunea „Cartografii sonore”. Evenimentul va avea loc miercuri, 30 octombrie, de la ora 18:00, la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi (Str. Londra nr. 39).

Vibrafonistul Alexandru Anastasiu, unul dintre artiștii de vârf ai muzicii de percuție din România, va susține un recital inedit sub egida ansamblului Power Vibes din care fac parte Sara Merișcă, Tudor Ciobanu și Cosmin Dumitriu, reprezentând următoarea generație de valoroși instrumentiști ai scenelor din România.

Alexandru Anastasiu

Prin intermediul muzicii de percuție, publicul va fi invitat să descopere valențe vechi și noi ale artei, într-o călătorie din care nu va lipsi exotismul, melancolia și dinamismul redat de vibrafon, instrument muzical cu sonorități aparte. Programul serii va fi construit pentru a pune în valoare elemente ce se regăsesc și în gravura marcată de nuanțele vibrante ale Renașterii.

Intrarea va fi liberă, prin rezervare direct pe site-ul Muzeului Hărților (locurile fiind limitate), la adresa: http://www.muzeulhartilor.ro/event-item/cartografii-sonore-claudiopolis/

Stagiunea Cartografii Sonore_III_241019

Evenimentul este invitat în cadrul Stagiunii „Cartografii sonore” și face parte din programul Transylvania Live, organizat de UCIMR în parteneriat cu Fundația Mihai Eminescu Trust, cu scopul de a promova istoria și patrimoniul spațiului transilvănean. Transylvania Live este un proiect cultural co-finanțat de AFCN.

clav

Despre gravura Claudiopolis
Georg Braun, 1617

Claudiopolis este una dintre reprezentările cele mai faimoase ale orașului Cluj – Napoca, o gravură realizată în 1617 de Georg Hoefnagel după o pictură a artistului Egidius van der Rye.  Lucrarea intitulată Claudiopolis a fost inclusă într-un celebru atlas dedicat oraşelor lumii, Civitates Orbis Terrarum, editat de Georg Braun la Köln între 1572 şi 1617. Această imagine panoramică ne prezintă orașul văzut de pe dealul Cetățuii şi permite identificarea cu uşurinţă a câtorva dintre monumentele importante, cum ar fi catedrala Sfântul Mihail, Biserica Reformată sau Bastionul Croitorilor. Imaginea reprezintă o ocazie bună pentru toți cei interesați de istorie de a studia modul în care a evoluat un oraș, în această parte a lumii, de-a lungul secolelor.

Despre Alexandru Anastasiu

Alexandru Anastasiu, virtuoz al vibrafonului și unul dintre percuționiștii de vârf ai României, este membru al Orchestrei Naționale Radio, compozitor, profesor și laureat a numeroase premii internaționale. Alexandru Anastasiu este, de asemenea, doctor în muzică prin lucrarea „Vibrafonul și creația muzicală dedicată lui de la începutul sec. XX până în prezent”, iar în prezent este masterand la clasa de dirijat condusă de Tiberiu Soare.

Parteneri media: Exces Music, EnjoyTV Romania, Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, RFI, Historia, Agenția de Carte, Promenada Culturală, Bucureșteni.ro, România Pozitivă.

 

Informații suplimentare

Despre Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi (MNHCV) din Bucureşti se numără printre puținele instituţii culturale cu acest specific din lume. Muzeul deține o colecţie de peste 1000 de lucrări realizate în perioada secolelor XVI – XX, hărţi vechi şi gravuri ce reprezintă în principal provinciile româneşti, state şi regiuni europene, precum şi hărţi astronomice și planuri de oraș. MNHCV își propune să devină mai mult decât un muzeu, să fie un loc de intersecție al artelor, un centru pentru studierea și reconsiderarea istoriei și a geografiilor lumii, atât de către specialiști cât și de către publicul general.

Despre Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România

UCIMR  este o organizație non-guvernamentală de utilitate publică, dedicată muzicienilor și dansatorilor profesioniști, reunind, în prezent, circa 10.000 de membri la nivel național. În cei 21 de ani de activitate, UCIMR s-a impus în viața culturală prin coerența și continuitatea proiectelor sale, al căror impact a contribuit la îmbunătățirea condiției artiștilor români și la atragerea unui public nou cu fiecare proiect.

Din anul 2009, UCIMR susține și promovează tinerii interpreți români, printr-un program dedicat, intitulat „Oportunități la Tine Acasă”. Programul acordă oportunități de afirmare tinerilor muzicieni prin cele peste 100 de concerte susținute în orașe din toată țara, anual. Concertele fac parte din stagiuni independente, festivaluri, cursuri de perfecționare cu maeștri internaționali și concursuri în țară și în străinătate, sprijinite de instituții publice și companii din mediul privat.

De-a lungul timpului, UCIMR a câștigat în competiție deschisă zeci de finanțări și sponsorizări pentru continuitatea proiectelor, fiind mereu aproape de sectorul creativ.

Evenimentele programului atrag anual minimum 10.000 de spectatori în sălile de concerte și cumulează peste 600.000 de vizualizări în mediul online.