Skip to main content

«City Break» este tema Concertului de Anul Nou de la Sibiu Biletele s-au pus în vânzare pentru destinația: 2023

By noiembrie 28, 2022Proiecte culturale

Strălucita atmosferă plină de fervoare a muzicii clasice este rezervată celor care vor alege să se bucure de trecerea dintre ani la Sibiu. Aflat la cea de-a 14-a sa Ediție, Concertul de Anul Nou de la Sibiu continuă să inoveze formula vieneză și propune publicului tema sonoră a unui «City Break».

După îndelungata pauză, emoții înalte amplificate de regăsirea cu marile orașe ale lumii vor fi redate în concert de arta dirijorului Tiberiu Oprea. Invitat pentru prima dată pentru a susține Concertul de Anul Nou de la Sibiu, artistul va conduce un program spectaculos de vast conceput pentru Orchestra ICon Arts – Ansamblul de cameră al Filarmonicii de Stat Sibiu, acompaniată de balerini ai Teatrului de Balet din Sibiu, cu o coregrafie semnată de Aleisha Sibhoun Prodea.

Soliștii invitați vor fi Antonia Beteag – soprană, Andres Groza – bas, Ștefan Cazacu – violoncel, în timp ce rolul de ghid al City Break-ului muzical va reveni jurnalistului Cătălin Sava.

Evenimentul se va desfășura la Sala Thalia în dublă reprezentație cu începere de la ora 18:00: sâmbătă, 31 decembrie 2022 și duminică, 1 ianuarie 2023. Biletele de îmbarcare pentru prima destinație muzicală a anului 2023 s-au pus în vânzare prin rețelele entertix.ro și myticket.ro și la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat Sibiu (informații la numărul de telefon 0735.566.486).

Tradiția de a inova, partitura centrală a fiecărui Concert de Anul Nou de la Sibiu

Repere sonore din spații cu tradiție muzicală precum Paris, Veneția, Viena sau Budapesta vor glisa în pași de vals către piese culese din folclorul românesc pentru a face loc altor destinații imaginare din repertoriul cinematografic și pop-culture. Orașul ridicat din sunete pe scena Sălii Thalia prin dansuri pline de grație va păstra culorile locale ale fastului muzical și le va primi pe cele moderne prin abilitatea muzicii de a produce imagini acustice instantanee.

Ca în fiecare City Break, Concertul va cuprinde momente de suspensie temporală, lăsând în urmă iureșul de a descoperi noi teritorii muzicale. Pe măsură ce orele serii avansează, programul va crea spațiul necesar pentru romantismul ariilor și duetelor de operă care vor încheia seara în note triumfale.

Concertul de Anul Nou de la Sibiu, Ediția XIV, este un eveniment organizat de Asociația UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România în parteneriat cu Filarmonica de Stat din Sibiu, Consiliul Județean Sibiu și ICon Arts. Parteneri: Teatrul de Balet Sibiu, Continental Forum Sibiu, Tulipa Flower Shop. Parteneri media: Magic FM, Star Sibian, Zeitung, Mesagerul de Sibiu, Sibiu Independent, Zile și Nopți, Profil Cultural, Știri de Sibiu, Casa de cultură a Municipiului Sibiu, #goodtime, Sibiu City App.

 

 

 

Despre Filarmonica de Stat Sibiu             

Încă în secolul al XVI-lea aici funcţiona una din primele şcoli europene de orgă, fondată de Heronymus Ostermayer, iar arhivele oraşului deţin partituri semnate de compozitori din secolele XVII şi XVIII. Începând cu anul 1774, la curtea guvernatorului Transilvaniei, Samuel Brukenthal, au fost inaugurate concerte susţinute de o orchestră profesionistă. În 1792, la doar un an de la moartea lui Mozart, la Sibiu s-a prezentat opera “Răpirea din serai”, iar în 1800, oratoriul “Creaţiunea” de J. Haydn.

Pe parcursul secolului al XIX-lea au concertat la Sibiu mari muzicieni europeni: Franz Liszt, Johan Strauss, Johannes Brahms, Joseph Joachim, Richard Strauss s.a. această activitate muzicală fiind susţinută şi continuată de societăţi culturale româneşti sau germane până spre mijlocul sec. XX.

În contextul existenţei unui însemnat număr de muzicieni şi a unui conservator de muzică, ca şi a unei îndelungate tradiţii în domeniul interpretării simfonice şi de operă, la 1 ianuarie 1949 a luat fiinţă Filarmonica de Stat Sibiu, instituţie profesionistă de spectacole şi concerte care de-a lungul celor peste 50 de ani de existenţa ca instituţie de stat a prezentat mii de concerte simfonice şi de muzică de operă, asimilând un vast repertoriu simfonic şi liric. Nenumărate cronici din ziare şi reviste româneşti şi străine au elogiat nivelul muzical al concertelor orchestrei sibiene, oglindind totodată calitatea înregistrărilor pentru radio şi televiziune, pentru disc şi CD. De asemenea, un mare număr de turnee au fost efectuate cu deosebit succes atât în ţară, cât şi în străinătate – în Franţa, Germania, Italia, Austria, Spania, Rusia etc.

Împreună cu orchestra sibiana au concertat celebri interpreţi romani şi străini, între care pot fi menţionaţi: Ion Voicu, Valentin Gheorghiu, Ştefan Ruha (România), Monique de la Bruchollerie şi Jean Jaques Thiollier (Franţa), Sviatoslav Richter, Rudolf Kerer, Lazăr Berman, Dimitri Başkirov (Rusia), Ivry Gittlis (Elveţia), Monserrat Caballe (Spania), alături de mulţi alţii.

Filarmonica de Stat Sibiu a funcționat până înanul 2004 înclădirea de pe strada Filarmonicii.