Ne întoarcem în peșteră pentru a restaura legătura organică dintre om și sunet, om și elemente ale naturii, artiști și public. The Jazz Cave Festival vă invită pentru al doilea an consecutiv în Peștera Ialomiței din Bucegi în perioada 1 – 3 iulie 2022.

Aici, armonia naturii intră în consonanță cu ritmurile eliberatoare de jazz, iar sunetul se propagă prin cristalele peșterii, oferind o acustică aparte.

Festivalul și-a propus de la prima ediție să celebreze diversitatea muzicii printr-un eveniment multi-cultural care include, pe lângă concerte, degustări de vinuri bio, vizitarea Peșterii, proiecții de film și multimedia, expoziții de artă și istorie.

De la jazz clasic la jazz electronic cu influențe world music, Festivalul prezintă anul acesta un program divers ce invită la unitate prin întoarcerea la lucrurile simple.

Nume apreciate în plan internațional, cât și pe scenele din România, vor concerta în principala încăpere a Peșterii, un spațiu sacru al civilizațiilor antice și sursă a basmelor populare românești.

Biletele și abonamentele cuprind vizitarea Peșterii Ialomiței alături de un pahar de vin bio oferit de Domeniul Bogdan.

 

Line-up The Jazz Cave Festival 2

M85_5186

Vineri, 1 iulie, Scena Peștera Ialomiței

15.00 – Cătălin Milea și Gabriel Bălașa
17.00 – Sorin Zlat Quartet

Scena Hotel Peștera
20.30 – Degustare de vin și concert de improvizație jazz

 

Sâmbătă, 2 iulie, Scena Peștera Ialomiței

11.00 – Sorina Rotaru & Alexandru Olteanu
13.00 – Stesso Mare Trio (Albania/ Italia)
15.00 – Freddie Bryant’s KALEIDOSCOPE TRIO (SUA / Olanda)
17.00 – Blue Noise

Scena Hotel Peștera
20.30 – Concert de improvizație jazz

 

Duminică, 3 iulie, Scena Peștera Ialomiței

11.00 – AC Leonte, Alexandru Arcuș – saxofon, Andrei Cozlac – video mapping
13.00 – Isabella Fabbri (Italia)
15.00 – Luiza Zan și Gyarfas Istvan (Ungaria)
17.00 – Ineffable

 

 

Un eveniment organizat de Asociația UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România în parteneriat cu Exces Music. Proiect cultural co-finanțat de Centrul Județean de Cultură Dâmbovița.

Un eveniment recomandat de Europa FM.

Parteneri principali: Programul „OTA” al UCIMR, Complex Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, Consiliul Județean Dâmbovița, Asociația Turistică Peștera – Padina, Muzeul Județean de Istorie Brașov, Domeniul Bogdan, Asociația Rrok Jakaj.

 

Parteneri media:
EnjoyTV Romania, Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Cronica Română, Zile și Nopți, Agenția de Carte, Munteanu Recomandă, România Pozitivă.

Este aici de peste 100 de milioane de ani, scobită în calcare jurasice ale Muntelui Bătrâna. Peștera Ialomiței continuă să ne fascineze și astăzi cu ale sale istorii despre Om, geologie și, în fond, despre existența culturii străvechi care a ales acest spațiu protector din pântecele Bucegilor.

În Peștera Ialomiței suntem martori ai unei metamorfoze continue care a cuprins perioada în care aici se retrăgeau sihaștrii și mai târziu o prețuiau primii domnitori ai Țării Românești. Bisericuța modestă, situată la intrarea în peșteră, ne amintește de începuturile creștinismului.

Natura este un artist în permanență ocupat să ne ofere minuni precum este Peștera Ialomiței. Temperatura constantă de aici pare că face timpul să stea în loc. Iar izvorul care străbate lungimea peșterii șoptește că totul este trecător.
 

 

Documentare despre Peștera Ialomiței

Vă invităm să aflați mai multe despre istoria și mitologia Peșterii Ialomiței urmărind documentarele:
 
 
Peștera Ialomiței, prezentare generală

 
 
Peștera Ialomiței, prezentare pe scurt + atmosfera de la Jazz Cave

 
 
Stațiunea Peștera – Padina, prezentare pe scurt + atmosfera de la Jazz Cave

 

Informații cuprinzătoare despre acces în Peștera Ialomiței:

https://trivo.ro/2019/05/19/cum-ajungi-la-pestera-ialomitei/

Biletele și abonamentele sunt disponibile prin rețelele:

logo_entertix și logo myticket

Prețul unui bilet: 50 de lei

Prețul unui abonament de 3 zile: 100 de lei

 

În preț sunt incluse vizitarea Peșterii Ialomiței pe durata evenimentului precum și un pahar de vin bio oferit de Domeniul Bogdan.

A-C Leonte și Alex Arcuș

Unul dintre cele mai interesante proiecte apărute în ultima vreme în peisajul cultural autohton, Artist In Church. Un spectacol multimedia unic în România semmnat de solista Ana-Cristina Leonte, împreună cu saxofonistul Alex Arcuș.

MZ6_7328

Proiectul a luat naștere în Transilvania, într-un sat aflat la capăt de drum, unde artiștii au avut o rezidență, au locuit într-o casă săsească și au avut la dispoziție ca spațiu de creație și inspirație, biserica evanghelică a satului, o biserică desacralizată din secolul al XV-lea.

Melanjul sonor obținut combină elemente organice desprinse din ambientul rural, cu adieri electronice inspirate de acustica lăcașului și de ecoul văii în care se afla satul îmbrățișat de pădure. Rezultatul final? O călătorie muzical-spirituală potențată de video proiecții și video-mapping realizate de artistul vizual Andrei Cozlac, care a avut deja 4 reprezentații de succes în spații de patrimoniu (3 biserici evanghelice, și un conac – Conacul Apafi), 2 reprezentații în Peștera Ialomiței (“The Jazz Cave Festival 2021”), a poposit neașteptat chiar și într-o șură reinventată din Transilvania (Dominique Boutique), în grădina casei Schubz și la Festivalul Internațional “Johnny Răducanu”.

Artist in church 3

ARTIST IN CHURCH

Cei doi muzicieni se folosesc de diferite mijloace de expresie:

Sunete organice, vocale și instrumentale (vioară, saxofon, flaut, instrumente de suflat tradiționale precum caval, instrumente de percuție și o instalație de wind chimes) și

Texturi electronice obținute prin manipularea conținutului acustic, folosind efecte electronice, tehnici de looping și claviaturi, având ca scop adițional lărgirea metodologiei și uneltelor de cercetare folosite în muzica contemporană românească.

Muzica live creată de cei doi performeri este însotiță de light design și video-mapping special concepute pentru a pune în valoare actul artistic, dar și arhitectura și locațiile în care se desfășoară.

Artist in church 2

Artistul Andrei Cozlac, cel care realizează video-mapping și mixajul în timp real al proiecțiilor, a fost premiat de către Uniter cu “Premiul pentru cel mai bun video-mapping” și a primit nenumarate alte aprecieri pentru implicarea sa în scenografia celor mai reputate piese din regia lui Radu Afrim.

Proiectul se bucură, de asemenea, de o trilogie audio-vizuală, 3 lucrări muzicale îmbrăcate în lumină, cu iscusință cinematică, de către regizorul Gabriel Durlan. Una dintre lucrări este prima neo-doină din România, piesă originală compusă în stil folcloric românesc de Ana-Cristina Leonte, rezultată în urma unei perioade de cercetare a arhivelor de folclor autentic cules de Constatin Brăiloiu. Din trilogie mai face parte “Green Church”, o piesă manifest, împotriva tăierilor ilegale și a exploatărilor de lemn nesustenabile, și oimprovizație live direct din inima culturilor transilvănene de hamei.

 

Blue Noise

ROMANIAN A CAPELLA

6 Voices to create joy, emotion.

6 voices to create Blue Noise

Blue Noise

Cântăm. Explorăm sunete noi. Ne exprimăm pasiunea. Uimim. Beat box, A Capella. Deconstruim și amestecăm. Mix jazz, blues, pop, drum’n`bass.

Catalin Milea și Gabriel Balasa

Cătălin Milea

Saxofonistul și multi-instrumentistul Cătălin Milea s-a remarcat pe scenele consacrate prin muzica originală de compoziții proprii și improvizație. Conceptul concertelor sale sunt o călătorie sonoră multi dimensională, reușind să creeze contexte sonore generoase, culori variate și forță de expresie. Stilurile nu reprezintă granițe ci posibilități de exprimare. Totodată, Cătălin Milea este autorul „Saxophone Mantras”, un concept inedit în sfera muzicii de jazz.

 

În anul 2012 a fondat Sonoterra, din care face parte și Gabriel Bălașa – hand-drum. Muzica grupului poate reaminti subtil de trupe precum Pink Floyd, Miles Davis ‘Kind of Blue’, Jan Garbarek, Radiohead sau John Coltrane ‘A Love Supreme’.

Freddie Bryant’s KALEIDOSCOPE TRIO

Featuring Patrice Blanchard & Gabi Matei

Groove-uri world-music într-o abordare spontană de jazz pe cele trei chitare ale lui Freddie

press4

Freddie Bryant, naiv new yorker, a concertat pe scenele braziliene de jazz unde a lucrat cu Elaine Eias, Tom Harrell, Ben Riley’s Monk Legacy Septet, the Mingus Orchestra și mulți alții.

Formațiile sale, Kaleidoscope, The Trio, Quintet, Setet și Trio del Sol, au înregistrat opt CD-uri dintre care Live Grooves… Epic Tales, Monk Restrung, Dreamscape: Solo, Duo, Trio, Brazilian Rosewood, Boongaloo Brasiliero, Live at Smoke, Take Your Dance into Battle și Trio del Sol unde a lucrat cu muzicieni precum Chris Potter, Donny McCaslin, Steve Wilson, Chris Cheek, Yosvany Terry, Don Braden, Diego Urcola, Edward Simon, Edsel Gomez, Misha Piatigorsky, basiștii Avishai Cohen, Ira Coleman, Scott Colley, Patrice Blanchard și percuționiștii Jordi Rossy și Billy Drummond.

 

 

Freddie Bryant

A fost în turnee în peste 55 de țări și a colaborat cu muzicieni din aria muzicii clasice hinduse, soliști africani, artiști arabi și trupe klezmer și, de asemenea, muzicieni cubanezi, pe cuprinsul turneului său susținut în anul 2006.

Toate aceste influențe le va revalorifica în formula Kaleidoscope Trio alături de Patrice Blanchard, chitară bas și Gabi Matei, percuție.

 

Patrice Blanchard

Francezul Patrice Blanchard este un basist versatil stabilit în Olanda. Și-a început cariera la vârsta de 18 ani, pe scena muzicii londoneze, de unde s-a mutat în New York, având privilegiul de a pleca în turnee alături de numeroși artiști precum David Fiucznski, Jojo Mayer, Gene Iake, Angelique Kidjo, Dafnis Prieto, Omar Sosa, Ambrosse Akinmusire, Justin Brown, Joel Rosenblatt, the black rock coalition și mulți alții.

 

Gabi Matei

Matei Anton Gabriel este unul dintre cei mai noi toboșari care au intrat pe scena jazului internațional, în prezent stabilit în Olanda.

Și-a început cariera în București, iar la Universitatea Națională de Muzică l-a avut profesor pe Mircea Tiberian.

Datorită experienței și versatilității interpretative, a avut prilejul să concerteze cu nume mari ale scenei românești precum: Mircea Tiberian, Sorin Zlat, Emil Bizga, Marius Vernescu, Adi Stoenescu, Cătălin Milea și, de asemenea, cu nume apreciate în plan internațional precum Enrique Oliver, Vaughn Roberts, Paolo Profeti și alții.

Având o experiență vastă în diferite formule de concert, cel mai mult a aprofundat jazz-ul, având privilegiul de a arăta acest lucru la multe festivaluri din România precum JazzTM, Sibiu Jazz Festival, Jazz in the Park.

Ineffable

Oricum ai citi “Ineffable” — unora le vine să-i simtă deliciul franțuzesc pe buze, chiar dacă membrii trupei preferă pronunția engleză —, pare evident că arta lor pornește dintr-un loc intim dificil de pus în cuvinte, din experiențe și trăiri pentru care nu există decât un limbaj potrivit: muzica.

279153480_497245515160186_7835560845424709037_n

Formată în vara răcoroasă a lui 2016 la Miercurea Ciuc, trupa Ineffable a făcut rapid trecerea de la scena cluburilor de jazz la cea a festivalurilor, devenind emblema Csíki Jazz, luând cu asalt Jazz in the Park și câștigând elegant concursul Jam Circle.

 

Peisajul lor sonor își găsește inspirația în genuri muzicale diverse, de la pop la jazz, de la R&B la electro, soul și funk, surprinzând prin fuziuni eclectice, tăceri și treceri fracturate.

Réka-Kata Regián – voce, flaut
Tihamér Szereceán – chitară bass, synth bass
Lukács Márton – clape
Szerecean Osszian – tobe

278583446_497245775160160_4333783678485871431_n

Isabella Fabbri

Provine din lumea muzicii simfonice, este saxofonist, producător și profesor. Isabella Fabbri este o solistă cu o vastă experiență atât pe scena muzicii clasice, contemporane cât și electronice. Este, în același timp, co-fondatoarea mai multor proiecte artistice în care abordează diferite genuri muzicale.

A concertat pe scene faimoase precum Teatro alla Scala și Teatro San Carlo, colaborând cu dirijori precum Riccardo Chailly sau Wayne Marshall, compozitori precum Ivan Fedele și Michael Nyam, orchestre precum Accademia Nazionale di Santa Cecilia și Filarmonica della Scala.

Cu inspirația celor 7 Chakre din cultura indiană, Isabella Fabbri a lansat de curând primul său album solo, ”Rainbow”, alcătuit din muzică originală pentru saxofon, voce și efecte electronice.

A fondat labelul Good Waves Music, studioul de înregistrări Ca’ Nova artistic house și este profesor de saxofon la Conservatorul de Muzică din Aosta.

Artista va concerta în Peștera Ialomiței pe trei saxofoane.
Isabella Fabbri 1

Luiza Zan & Gyarfas Istvan

Remarcată atât în calitate de solistă, cât și de compozitoare, Luiza Zan este una dintre cele mai mari personalități ale jazzului românesc.

Prestigiul său se extinde și dincolo de granițele țării, prin numeroase turnee, concerte, proiecte și colaborări cu nume sonore din jazz și nu numai.

Cariera sa a debutat fulminant în anul 2004 cu Premiul I la Cerbul de Aur și Premiul II la Montreux, la distanță de o săptămână.

luiza-zan-1-930x620

Printre colaborările sale cele mai însemnate se numară prietenia cu Margareta Pâslaru, cele două albume cu Big Bandul Radio, un album de autor (Heritage) și încă 6 productii discografice, printre care o colaborare cu trupa Byron (pentru albumul „7 seconds of fame”).

Printre muzicienii cu care a impărțit scena se număra Geri Allen, Bob Hurst, Omar Hakim, Marc Buronfosse, Petras Geniusas, Alex Harding, Rick Condit, Dave Stamps etc.

A scris muzică pentru piese de teatru (Năpasta – regia Radu Afrim, Trei Rupturi – regia Radu Afrim, 7 – regia Sebastian Marina) și film (Circul Vesel – HBO, Carambol).

Duminică, 3 iulie, Luiza Zan va concerta la The Jazz Cave Festival alături de Gyárfás István.

 

gyarfas-istvan-trio-cartoon-jazz-lemezbemutato-koncert-original-92606

Gyárfás István

 

István Gyárfás, alias Gyafi, s-a născut la Budapesta. Artistul și-a finalizat studiile la Facultatea de Jazz din cadrul Teacher Training Institute din Liszt Ferenc Music University of Budapest unde a primit cu onoruri diploma de performer jazz și profesor în anul 2001.

Până la acest moment chitaristul avea deja câteva înregistrări pe piață, prima, intitulată “Captive Dreamer” a apărut în anul 1989 la Hungaropop (cu solistul Gábor Winand, contrabasistul Viktor Hárs și toboșarul János Sramkó). Între timp, a urmat master class-uri, a performat alături de aproape toți muzicienii importanți de jazz din Ungaria și cu câteva staruri americane.

Concertează adesea în capitala Ungariei, precum și în cluburi din țară și festivaluri, precum
Lamantin Jazz Festival în Szombathely, the Louis Armstrong Jazz Festival în Bánk, the Kapolcs Art Festival și New Orleans Festival la Palatul Artei din Budapesta.

A cântat în țări precum Marea Britanie, Finlanda, Siria, Israel (Yafo Jazz Festival), Indonesia (Surabaya, Bandung și Jakarta Jazz Festival). A fost în turneu de două ori în Kenya, concertând la Nairobi National Theatre.

Apare în peste 40 de albume în Ungaria, a semnat șapte cu numele său, printre care “Midnight in Pest” apărut în SUA, unde îl are ca invitat pe saxofonistul-tenor Big “Red” Ron. Gyárfás István apare, de asemenea, în câteva albume din Germania, România și Slovacia (Bega Blues Band, Pacora Trio, Walter Kurowsky Jazz Band).

Trio-ul său a publicat primul album în anul 1996, intitulat “Live at the Jazz Café” (alături de contrabasistul Péter Czakó și toboșarul György Jeszenszky), ce cuprinde momentele fantastice din clubul care nu mai există în prezent. A urmat „In Between” (2001, cu solista Beáta Munkácsi și trompetistul Gábor Virágh), apoi „Tale” (2003), iar în anul 2005 au lansat albumul „Nairobi Romance” ce cuprinde propriile lor compoziții inspirate de experiența africană.

“The Old Amsterdam Album”, apărut în anul 2006, este de inspirație olandeză, cuprinzând compoziții originale, în bună măsură jazz main stream. Soliști și muzicieni faimoși își fac apariția în aceste înregistrări (Csaba Deseő – vioară, Júli Fábian – voce, István Fekete – trompetă, István Regős – pian, saxofon, Béla Szalóky – trompetă, Csaba Tűzkő – saxofon.

István Gyárfás a concertat, de asemenea, cu artiști foarte cunoscuți în America precum George Duke, Peter Erskine, Scott Hamilton, Reggie Johnson, Herbie Mann, Joe Murányi, Ken Peplowsky, Chris Potter, Ed Thigpen, Alvin Queen, Warren Vaché și Jimmy Woode.

A primit titlul „Chitaristul anului” în 2013 apoi 2014, 2015 și 2016. A câștigat, de asemenea, premii editoriale, iar în anul 2016 a primit Premiul „Szabó Gábor” pentru realizări remarcabile în întreaga carieră. Potrivit ultimului sondaj realizat de jazz.ma, este considerat cel mai bun chitarist solo de jazz din Ungaria.

În calitate de interpret și compozitor, este, de asemenea, liderul unor formații precum „Quartessence”, „Gyafi and Friends”, „BPA Gospel Team”. A concertat în cunoscuta Budapest Jazz Orchestra timp de patru ani, în calitate de solist. Se spune că în ultimii 30 de ani a contribuit decisiv la ridicarea standardelor de performance. De asemenea, a fost membru în bordul director al Hungarian Jazz Association. A lansat întregi generații de chitariști jazz.

Sorin Zlat Quintet

Mihaela Alexa – voce
Sorin Zlat Jr. – pian
Sorin Zlat Sr. – saxofon
Adrian Flautistu – contrabas
Iulian Nicolau – tobe

 

Sorin Zlat Quintet a luat ființă în anul 2008. De-a lungul timpului pianistul Sorin Zlat a colaborat cu diversi muzicieni de jazz în acest proiect, în prezent componența grupului fiind următoarea: Sorin Zlat Jr. (pian), Mihaela Alexa (voce), Sorin Zlat Sr. (saxofon). La concertele pe care le-a sustinut în România, Europa și S.U.A, grupul și-a propus și continuă să încânte publicul cu compozitii originale, prelucrări folclorice și standarde de jazz interpretate într-o manieră proprie. Prin această fuziune de stiluri, grupul a câștigat recunoșterea publicului de jazz din România și din străinătate, bucurându-se de numeroase concerte pe scenele unor cluburi și festivaluri celebre, precum: Montreux Jazz Festival, Jacksonville Jazz Festival (S.U.A), Gărâna Jazz Festival, Sibiu Jazz Festival, Timișoara Jazz Festival, Bucharest Jazz Festival, Bacău Jazz Festival, Danube Jazz Festival (Galați), Cikis Jazz Festival (Miercurea-Ciuc), Craiova Jazz Festival, Câmpina Jazz Festival, Ploiești Jazz Festival, Vortex, Pizza Express, Ronnie’s Scott, Kings Place din Londra, Nardis Club (Istanbul), Jazz Cafe (Montreux), B-flat (Berlin), Pera Fest (Turcia), Getxo Jazz Festival (Spania), Jacksonville Jazz Festival (S.U.A), Monaco Jazz Festival etc.

 

245750991_265013672302219_2349015610376011634_n

 Sorin Zlat (pian) – pianist, clarinetist și compozitor, deținătorul a numeroase premiinaționale și internaționale, este unul dintre cei mai reprezentativi pianiști de jazz ai noii generații de artiști români, care în ultimii ani a primit distincții precum Marele Premiu în cadrul Competiției de Jazz din Jacksonville, Florida (2015), Marele Premiu în cadrul Competiției de Jazz din Monaco (2013), Marele Premiu în cadrul Competiției de Jazz din Montreux (2015), Premiul pentru “Cel Mai Bun Muzician de Jazz”. Invitat la numeroase festivaluri, Sorin Zlat a concertat pe aceeași scenă alături de Chick Corea, Chucho Valdez, Joey Alexander, Wynton Marsallis, Brandford Marsallis, Lee Ritenour, Gregory Porter, Howard Levy & The Fleckstones, Kamasy Washington și mulți alții.

În anul 2019, datorită meritelor aduse țării, Sorin a fost distins cu titlul de Cetățean de Onoare al orașului său natal Bacău. În prezent artistul se bucură de o bogată activitate concertistică în Europa, U.S.A și Asia cu apariții ce includ prestații în cluburi celebre precum Birdland și Smalls din New York, Music Village și Jazz Station din Bruxelles, Vortex, Pizza Express, Ronnie Scott’s Jazz Club din Londra, Kings Place, Clubul Nardis din Istanbul, Clubul Jazz Cafe din Montreux, Clubul B-flat din Berlin sau participarea la festivaluri internaționale și naționale printre care se numără: Montreux Jazz Festival, Jacksonville Jazz festival, Izmir Jazz festival, Bruxelles Jazz Festival, Pera Fest Istanbul, Getxo International Jazz Festival din Spania, Monaco Jazz Festival, Bucharest Jazz Festival, Sibiu Jazz Festival, Ploiesti Jazz Festival, Timisoara Jazz Festival etc.

A colaborat cu muzicieni precum: Rick Margitza, Howard Levy, Woody Witt, Gianni Gagliardi, Riley Stone Lonergan, Gianluca Renzi, David Craig, Daniel Dufour, Dennis Marks, Clyde Connor, Mikele Montolli, Andy Trim, Cătălin Milea, Michael Acker, Iulian Nicolau, Laurențiu Ștefan, Alex Man, Luiza Zan.

 

Mihaela-Alexa-Vocal

Mihaela Alexa (Voce) a absolvit Conservatorul și masterul în muzică la Universitatea de Muzică din București, secția canto clasic. Este printre puținele soliste de canto clasic care a reușit să îmbine, dar și să diferențieze clasicul de muzica ușoară, jazz, pop, soul. A câștigat numeroase competiții de muzică clasică și jazz. În prezent este solistă (soprană) la Teatrul de Operă și Operetă „Nae Leonard” din Galați și Teatrul de Operetă din București. Debutul în jazz l-a avut în 2008 alături de Sorin Zlat, alături de care a susținut concerte în țară și în străinătate la cluburi și săli de concerte dintre care amintim: Music Village Jazz Club (Bruxelles), Birdland Jazz Club (New York), Insitutul Ghoete (Paris), B-Flat Jazz Club (Berlin), Craiova Jazz Festival, Galati Jazz Festival, Houston Jazz Festival etc.

 

zlat-sr

Sorin Zlat Sr. (Saxofon) – Saxofonist de jazz, clarinetist, orchestrator si castigator a numeroase premii, a început studiile muzicale la vârsta de șapte ani, primele

instrumente studiate fiind pianul și clarinetul la Liceul de Artă „Octav Băncilă” din Iași. Este absolvent al Facultății de Muzică „George Enescu” din Iași, secția clarinet clasic.

Este un muzician cu o bogată experiență, având colaborări cu artisti români de marcă, precum Ion Baciu Jr., Petrica Andrei, Marius Vernescu, Anca Parghel, Tudy Zaharescu, Marian Georgescu, Liviu Mărculescu, Marcel Pavel, Luminița Anghel, Alexandru Arșinel, Doina Badea, Corina Chiriac, Big Band-ul Radio și multe colaborări cu artiști din afara țării (Luxemburg, Belgia, Olanda, Israel, Anglia, Japonia, Franța, Germania, Danemarca etc.). În stilul său interpretativ se pot regăsi influențe ale celebrilor muzicieni de jazz și pop: Charlie Parker, Sonny Stitt, Dexter Gordon, John Coltrane, Michael Brecker, Kenny G, Candy Dulfer, Groover Washington și mulți alții. Un important premiu de menționat este cel din anul 1979 când a obținut Marele Premiu și Premiul pentru cel mai bun solist la Concursul de jazz de la Sibiu, alături de trupa de jazz-rock Transfer.

A participat la festivaluri de renume și a cântat în cluburi celebre precum: Vortex Jazz Club și Pizza Express (Londra), Jazz Station Club (Bruxelles), Tokyo Jazz Festival, Luxemburg Jazz Festival, Balkan Jazz Festival, Sibiu Jazz Festival, Craiova Jazz Festival, Bucharest Jazz Festival etc.

 

Adrian Flautistu

Adrian Flautistu (Contrabas) este absolvent al Universității Naționale de Muzică din București, la clasa de contrabas a profesorului Ioan Cheptea. A absolvit apoi masteratul la clasa de jazz a profesorului Mircea Tiberian, din cadrul aceleiași universități. A fost premiat alături de Sorin Zlat Trio, obținând Marele Premiu la Festivalul de Jazz de Târgu-Mureș, Marele Premiu la Festivalul de Jazz de la Sibiu și Premiul Publicului la festivalul de jazz Getxo Jazz, Bilbao. A câștigat, de asemenea, alături de Jazz Challenge, Marele Premiu la Festivalul de jazz de la Târgu-Mureș. A colaborat cu importanți soliști instrumentiști și soliști vocali, cum ar fi: Cristian Soleanu, Mircea Tiberian, Garbis Dedeian, Petrică Andrei, Johnny Răducanu, Marius Pop, Luiza Zan, Aura Urziceanu. Face parte din trio-ul care activează în Stagiunea de Jazz de la Teatrul Act, alături de George Natsis și Vlad Popescu. Face parte din band-ul care acompaniază Festivalul de jazz „Johnny Răducanu” din  Brăila, alături de Andrei Tudor, Sebastian Burneci, Laurențiu Zmau și Liviu Negru.

 

Iulian Nicolau 3 _ Autor Teatrul Excelsior _ free of rights

Iulian Nicolau (percuție) – Absolvent al Universității Naționale de Muzică București, Iulian Nicolau a venit în contact cu muzica improvizată și cu muzica de jazz în urma întâlnirii cu Borislav Petrov, Cătălin Milea și Alex Mann. Este un muzician foarte activ pe scena jazzului românesc fiind deseori solicitat în diferite proiecte ceea ce îl face un muzician foarte complex și versatil. A cântat alături de muzicieni cunoscuți pe scena jazzului românesc la numeroase festivaluri, stagiuni și cluburi: Bucharest Jazz Festival, Gărâna Jazz Festival, Sibiu Jazz Festival, Jazz In The Church, Vittadini Jazz Festival, Budapest Music Center, Artist în Residence București, Sala Radio București, Jazz in the Park Cluj etc. A colaborat cu Gianni Gagliardi, Gianluca Renzi, Daniel Torres, Nicolas Simion, Mircea Tiberian, Cătălin Milea, Sorin Zlat, Sorin Romanescu, Luiza Zan, Alex Man, Paolo Profeti, Sebațian Burneci. În prezent este student, în anul I, Master, la Universitatea Națională de Muzică București, F.C.M.P.M, la secția „Jazz şi Culturi Muzicale Pop”.

Sorina Rotaru & Alexandru Olteanu

Sorina Rotaru Ensemble prezintă atmosfera glamour, fermecătoare din perioada Old Hollywood-ului strălucitor, printr-o selecție de teme de Jazz, cuprinse în The Great American Song Book, și de ritmuri efervescente Bossa Nova, reorchestrate prin reunirea viziunilor vintage și contemporană.

Ansamblul adună împreună muzicieni care împart codul nescris al limbajului de jazz, rezultând o muzică ancorată în tradiție și deschisă spre inovație, spre explorare. Proiectul abordează diferitele curente ale jazz-ului, cu o subiectivitate cultivată, în care delimitările dintre stiluri și curajul de a personaliza sunt în armonie.

Vocea versatilă și plină de suflet a muzicienilor va încânta ascultatorii în timp ce interpretează cantecele clasice precum „All The Things You Are”, „S’Wonderful”, „Easy To Love” și, de asemenea, melodii care aparțin repertoriului distins, potrivit celor care vor să pătrundă în profunzimile acestei muzici.

MZ6_0688

 

Stesso Mare Trio

I Niëjti Det Trio / Stesso Mare Trio
[Ro] „Aceeași Mare” Trio

Un proiect spectaculos ethno-jazz de inspirație mediteraneană. Ne pregătim pentru un dialog electrizant și complex dintre clarinet, acordeon și pian susținut de trei artiști remarcați prin cariere bine conturate în aria muzicii clasice și contemporane:

Stefano Bertozzi (Italia) – clarinet
Bardh Jakova (Albania) – acordeon
Elena Indellicati (Italia) – pian

Theranda, numele străvechi al orașului Prizren, este locul în care s-a născut proiectul trioului „I njëjti det”, „aceeași mare”. Cei trei muzicieni care îl compun s-au întâlnit în orășelul kosovar pentru a susține un master class la școala de muzică „Lorenc Antoni”, grație proiectului „Muzica, o punte între popoare”, organizat de IPSIA-Forlì-Cesena și astfel au debutat cu un prim concert în anul 2015, la finalul cursului.

Numele grupului, „I njëjti det”, „aceeași mare”, vrea să transmită mai multe mesaje, în primul rând apartenența lor la Albania și Italia, două state aparent divizate, dar în realitate unite de la o parte la alta datorită Mării Adriatice; apoi mai înseamnă „navigarea pe creasta” unui repertoriu aflat la confluența acestor două lumi, al cărui limbaj este impregnat de referințe continue la melodii, ritmuri și atmosfere din Orient.

„Stesso mare trio” există, așadar, pentru a ne reaminti și că suntem „toți copiii aceleiași mări”, un mesaj pe care trio-ul, prin muzica sa, încearcă să îl răspândească, pentru ca dialogul dintre popoare să fie din ce în ce mai mult în centrul cunoașterii și al înțelegerii reciproce.

13735185_10206541385949602_1378502147_n

 

BARDH JAKOVA s-a născut la Shkodra (Albania) într-o familie de muzicieni: unchiul său Prenke Jakova, care a primit premiul „Onoarea Patriei” din partea președintelui Republicii, a fost compozitorul primei opere naționale albaneze „Mrika” și al operei „Skenderbeu”. Tatăl său, Çesk Jakova, a fost contrabasist la Filarmonica din Shkodra, iar fratele său, Alekander, este în prezent profesor de pian la Colegiul Național din Shkodra.

A absolvit mai întâi cursurile de acordeon la Liceul Național „P. Jakova” din Shkodra și apoi la Conservatorul „Gioacchino Rossini” din Pesaro cu Sergio Scappini. Timp de cinci ani a studiat pianul cu M. Tarsetti și compoziția cu T. Harapi. La vârsta de opt ani, și-a început cariera de acordeonist în grupul „Tring Zilja” din Shkodra. În 1999, a cântat la concertul în onoarea lui Marco Pantani din Cesenatico, câștigător al Turului Franței. De-a lungul anilor, a acumulat experiență artistică în diverse genuri muzicale: muzică din anii ’70 și ’80 (de exemplu, a lucrat cu Dino, Junior Magli, „Barcelona”, Cisco of the Modena City Ramblers și mulți alți muzicieni și cântăreți), muzică est-europeană cu trio-ul „I Njejti Det” și muzică tradițională balcanică cu trio-ul „Gjamadani” și alte ansambluri. A susținut concerte ca solist și cu diverse ansambluri în Austria, Slovenia, Luxemburg, Germania, Irlanda, Elveția, Kosovo, Albania și a cântat, de asemenea, pentru radioul și televiziunea albaneză R.T.SH, Radio Tv portugheză, Z.D.F. germană, RAI, Mediaset și câteva canale regionale italiene. A primit premiul „Maica Tereza 2010” în semn de recunoaștere a muzicii albaneze în lume, la Primăria din Ravenna, din partea primarului din Shkodra. Din 2007 până în 2014 a condus atelierul de muzică balcanică înființat în cadrul Centrului Intercultural al municipalității din Cervia.

Din 2007 este directorul artistic al „Spartiti per Scutari Orkestra”, fondat în colaborare cu Ass. Casa del Cuculo din Meldola (FC), un proiect care se mândrește cu mai multe participări în toată Italia și în străinătate, inclusiv la Teatrul de Operă și Balet din Tirana (2010) și la Teatrul Dante Alighieri din Ravenna. În 2018, „Spartiti per Scutari Orkestra” a concertat în Sala Accademica PIMS a Pontificio Istituto di Musica Sacra Vaticano (Roma). În 2013 a fost înregistrat primul CD „Qui è sempre primavera”. Din 2014 activează în cadrul proiectului No.Vi.Art. „Muzica, o punte între popoare” ca profesor la masterclass-ul de acordeon și ca director al atelierului de muzică balcanică. A dirijat Orchestra Pan-Europeană de Tineret în concertele programate în cadrul diferitelor ediții ale „Festivalului de Muzică Tânără Mediteraneană”, organizat în fiecare an în cadrul proiectului. A colaborat cu Simone Cristicchi, participând în calitate de acordeonist la concertul „Simone Cristicchi per Via del Canto”, organizat în martie 2018 la Teatrul Experimental din Pesaro.

A colaborat cu Paolo Fresu și Paolo Marzocchi și a concertat în iunie 2019 la Auditorium Mast din Bologna. În august 2019 a participat la proiectul „Rock Academy” desfășurat în cadrul „Shkodra Jazz Festival” din Shkodra (Albania), susținând un masterclass de acordeon. A predat ca profesor de acordeon la Liceul Național „P. Jakova” din Shkodra, după ce a câștigat concursul de stat, la „Accademia Naz. delle Belle Arti di Tirana”, la Centro Musicale „Ca’ Vaina” din Imola, la Scuola Musicale Comunale „C. Roveroni” din S. Sofia, la Banda Filarmonica Comunale „F.Musi” din Ferrara și, în cele din urmă, la școala „Colori in musica” din Predappio. În prezent, predă la Scuola di Musica Popolare din Forlimpopoli și la școala municipală „Vassura Baroncini”.

 

STEFANO BERTOZZI a absolvit cursurile de clarinet la Conservatorul „G.Rossini” din Pesaro în 1987, studiind cu M° R. Angelini, apoi cu G. Partisani, P. Vincenti la Accademia Musicale Umbra și G. Garbarino la Accademia Chigiana din Siena.

A câștigat mai multe concursuri naționale și internaționale de interpretare muzicală (Moncalieri, Penisola Sorrentina 1987, Marcianise 1987, Perugia 1991, Ostuni 1991, Macerata Feltria 1993, Vigliano Biellese 1995, A. M. A. A. Calabria 1995 sez. muzică de cameră, A. M. A. A. Calabria 1995 sez. muzică contemporană, Perugia 1997, Ravenna 1997, Riviera del Conero 1998).

A desfășurat o intensă activitate concertistică, cântând în diverse formații (trio Tenet, Quartetto Claravoce, Ensemble Erasmus, etc.) în diferite țări (Germania, Slovacia, Rep. Moldova, Germania, Ungaria, Ungaria. Cehia, Polonia, Austria, Elveția, Franța, Spania, Portugalia, Albania, Kosovo, Tunisia, Chile, Venezuela), în cadrul unor importante festivaluri de muzică („Gasteig” din München, Settimane Musicali din Lugano, Tineretul muzical portughez, Teatro La Fenice din Veneția, Consorțiul „I Teatri” din Reggio Emilia, Endas Musica, Agimus și multe altele).

A colaborat cu diverse orchestre italiene și, ca solist, a cântat cu Orchestra de Cameră „S. Falchi” din Terni, Filarmonica Olsztyn (Polonia), Orchestra de Cameră Slupsk (Polonia), Filarmonica Kosizce (Slovacia), Orchestra Simfonică Carabobo (Venezuela) și Orchestra „Città Aperta” (cu aceasta din urmă a colaborat în mod regulat ca clarinet și clarinet bas, pentru înregistrarea de coloane sonore de film).

S-a specializat, de asemenea, în limbajul muzicii contemporane și a înregistrat lucrări ale unor importanți compozitori contemporani pentru Ricordi și Crescendo din Bari, muzică de Anton Webern pentru Bongiovanni din Bologna și „musica attuale” (muzică de jazz) pentru Felmay din Torino.

În prezent este profesor la Conservatorul de Stat „Francesco Venezze” din Rovigo.

 

ELENA INDELLICATI: este licențiată în pian și în discipline muzicale la Universitatea din Bologna, și a obținut diploma academică în discipline muzicale în 2007 la Conservatorul de Stat de Muzică „Bruno Maderna” din Cesena. Interpretează muzică de cameră în duo cu diverși instrumentiști, iar în trecut s-a dedicat și repertoriului baroc la clavecin. A participat la diverse festivaluri în Italia și în străinătate: A.G.MUS. La Spezia, Notti Malatestiane della Prov. di Rimini, I Suoni del Tempo – Cesena, Ass. Domenico Sjlveri – Tolentino, Invito alla Musica – Forlì, Concerti del Tè – Teatro Petrella di Longiano, Sala Piatti – Bergamo, Società Dante Alighieri – Mosca (Rusia), Vidin (Bulgaria), Râmnicu Vâlcea (România), Pristina și Prizren (Kosovo), Scutari (Albania), Viena (Austria). În paralel cu activitatea concertistică și-a urmat și pasiunea pentru pedagogie, absolvind cursuri de educație muzicală în Italia și în străinătate. Premiată pentru activitatea sa de cercetare în domeniul didactic în 1996 la Târgul de carte pentru copii din Bologna și în 1997 de către Departamentul de Cultură al Regiunii Emilia-Romagna, a colaborat cu reviste de specialitate precum Musica Domani, Brescia Musica, Rassegna Musicale Curci, Analisi, Spectrum și a publicat pentru editura Carrara. Din 1996 până în 2016 a fost profesor și director artistic al stagiunii „Musica Insieme”, adresată tinerilor instrumentiști italieni (Santa Sofia – FC). În 2000 a publicat eseul Oggi vi parlerò dei bambini musicisti – Il bambino e il pianoforte nella cultura della società borghese europea fra ‘800 e ‘900 (Ut Orpheus – Bologna). Predă pian la școala gimnazială „Croce” din Forlì, este directoarea școlii de muzică „Cesare Roveroni” din Santa Sofia (FC) și a fost tutorele coordonator al cursului de formare a profesorilor A77, cu durata de doi ani, de la Conservatorul „Venezze” din Rovigo.

imagine cu toate logourile