Skip to main content

UCIMR anunță încheierea celei de-a XXI-a ediții a Festivalului ICon Arts Transilvania

By august 9, 2023Proiecte culturale

Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) anunță încheierea celei de-a XXI-a ediții a Festivalului ICon Arts Transilvania, unul dintre cele mai longevive festivaluri dedicate muzicii clasice, jazz și celor mai efervescente creații din domeniul artelor contemporane.

În perioada 24 iulie – 6 august, 9 localități din Sudul Transilvaniei au fost gazdele unor evenimente muzicale de excepție, precum concerte de muzică clasică, contemporană și jazz, rezidențe artistice interdisciplinare și masterclass-uri pentru instrumentiști. Timp de 14 zile, localități din județele Sibiu, Cluj și Mureș (Mediaș, Richiș, Sibiu, Cund, Dealu Frumos, Copșa Mare, Daneș, Moșna și Avrig), au devenit puncte de întâlnire pentru peste 150 de artiști de pe 3 continente, care au susținut 20 concerte și recitaluri în locații diverse, de la edificii de cult, acoperișuri, pensiuni, Filarmonică sau chiar în aer liber.

Ediția din acest an a Festivalului ICon Arts a propus un program eclectic, multidisciplar și multicultural, în care virtuozitatea muzicii s-a împletit cu atmosfera pitorească a satelor transilvănene și cu degustarea de preparate tradiționale spre deliciul publicului.

„ICon Arts este un festival care de fiecare dată a privit înainte, cu o viziune interdisciplinară, în care muzica a fost întotdeauna un liant între arte și comunitate, astfel că la a XXI-a aniversare, festivalul promite să ne transporte publicul într-o lume fascinantă a sunetelor și experiențelor. În acest an, vom explora noi frontiere artistice, îmbinând muzica clasică cu elemente contemporane, întrepătrunderi de epoci și stiluri artistice, dar și locații istorice.” – Sebastian Gheorghiu, Manager Cultural și Membru în Consiliul Director UCIMR.

Programul ICon Arts XXI

Artiști cu cariere internaționale, provenind din țări precum România, Germania, Elveția, Grecia, Serbia sau Japonia, au susținut concerte memorabile, oferind o experiență muzicală rafinată prin intermediul instrumentelor de percuție, pian, vioară, violoncel, flaut, chitară, dar și canto. Evenimentele au reunit nume sonore din lumea muzicală, precum violoniștii Remus Azoiței sau Ladislau Csendes, violonceliștii Andrei Ioniță, Dragan Djordjevic și Ella Bokor, pianista Mădălina Pașol, percuționistul Alexandru Anastasiu și cornistul Gavril Cupșa, flautista Karen Jones, chitaristul Costin Soare, precum și mezzosoprana Cristina Damian și soprana Cellia Costea, dar și baritonul Dan-Cristian Hodrea, mentori ai Academiei ICon Arts pentru tânăra generație de interpreți. În plus, Orchestrele de Tineret Sweelinck din Amsterdam, Giovane (Elveția) și grupul TRi (Dublin City University) au fost doar câțiva dintre invitații din străinătate. Absolvenții masterclass-urilor Academiei ICon Arts au susținut concerte alături de artiști consacrați și în prezența Ansamblului cu același nume.

Astfel, muzica s-a îmbinat cu istoria într-un cadru care respiră cultură și tradiție și oferă o experiență sincretică celor prezenți. Sunetele sublime ale instrumentelor și vocile răsunătoare au îmbrăcat pereții plini de istorie ai Bisericii Evanghelice din Mediaș, Bisericii Fortificate din Richiș sau Filarmonicii de Stat din Sibiu, dând naștere unei experiențe inedite. Acustica și autenticitatea locațiilor au completat atmosfera spectacolelor, iar participanții au avut ocazia să asculte interpretări unice ale unor opere clasice celebre și un repertoriu divers.

Locațiile Festivalului ICon Arts XXI

Printre locațiile de referință în care au avut loc evenimentele din cadrul festivalului se numără Biserica Evanghelică Sfânta Margareta din Mediaș, un monument istoric important din Transilvania, construit în secolul al XV-lea, cu un turn impunător ce măsoară aproximativ 68 de metri înălțime, având în interior un altar impresionant în stil gotic.

Biserica fortificată din Richiș este un monument istoric datând din a doua jumătate a secolului al XIV-lea. Această biserică gotică remarcabilă se distinge prin fortificațiile sale înconjurătoare, inclusiv ziduri masive și turnuri de observație. Aceasta este considerată unul dintre cele mai bine păstrate exemple de arhitectură defensivă din Transilvania.

Filarmonica de Stat din Sibiu este fondată în 1949, având un rol vital în promovarea muzicii clasice încă de pe atunci. Sala Thalia este sediul principal al filarmonicii, unde au loc concerte de muzică clasică și simfonică, și este recunoscută pentru acustica excelentă și frumusețea arhitecturală.

Pentru detalii suplimentare și programul ediției XXI a Festivalului ICon Arts, accesați www.ucimr.ro și www.iconartsfestival.com. ICon Arts este cofinanțat de Consiliul Județean Sibiu.

Pe lângă Festivalul ICon Arts, UCIMR organizează evenimentele emblematice cu tradiție precum CellEast, The Jazz Cave, concertele de Ziua Națională a României și Anul Nou de la Sibiu, sau noul proiect MuziColine.