Skip to main content

Turneu de muzică clasică româno-japonez

By martie 29, 2024Proiecte culturale

Marcăm Ziua Mondială a Pianului și ne amintim cu drag de Turneul româno-japonez din toamnă. În imagini, interpretează la vioară Andreea Ioana Nistor și la pian Clementina Ristea Ciucu, în cadrul recitalului susținut la Ateneul Român.


În perioada 5-7 octombrie, Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) împreună cu Romanian Music Society in Japan (日本ルーマニア音楽協会) organizează un turneu de muzică clasică în 3 orașe din România, în cadrul celei de a XIX-a ediții Romanian Internation Music Competition.

După prima etapă a concursului desfășurată între 22 – 26 septembrie la Minato-ku Takanawa din orașul Tokyo, în care muzicieni din toată lumea au concurat la categoriile canto, instrumente cu coarde, de suflat, percuție, pian, precum și ansambluri, a venit rândul artiștilor japonezi să încânte publicul românesc.

Printre artiștii care vor interpreta în cadrul turneului se numără câștigătorii concursului The Romanian International Music Competition and The Romanian International Junior Music Competition, Izuru Hara și Silvana Chu, care vor fi acompaniați la pian de Clementina Ciucu Ristea. De asemenea, pe scenă va urca și violonista Andreea Nistor, absolventă a Colegiului Național de Muzică „George Enescu” și recent admisă la secția de vioară a Academiei Regale de Muzică din Londra, membră a grupului Enescu Young Strings.

„De partenerii din Japonia ne leagă o prietenie de lungă durată. Pentru noi, muzica este un limbaj universal, care transcende barierele de limbă. Ne bucurăm să continuăm tradiția acestui proiect ințiat cu 19 ani în urmă și să reluăm turneul din România după o pauză de aproape 4 ani, în care totuși am rămas conectați la valorile noastre comune: iubirea pentru muzică și scenă.” – Sebastian Gheorghiu, Manager Cultural și Membru în Consiliul Director UCIMR

Turneul cuprinde recitaluri:

5 octombrie, orele 18:00 – Centrul Cultural Apollonia, Brașov

6 octombrie, orele 19:00 – Centrul Cutural Arcuș, Sfântu Gheorghe

7 octombrie, orele 19:00 – Sala Mică a Ateneului Român, București

 

Am încheiat un scurt Turneu Româno-Japonez la Ateneul Român, după recitalurile susținute de cei 4 artiști la Centrul Cultural Apollonia din Brașov și Centrul Cultural Arcuș din Sfântu Gheorghe.
Sâmbătă, ne-am bucurat de interpretarea tânărului Izuru Hara. Andreea Ioana Nistor alături de Clementina Ristea Ciucu au făcut o echipă grozavă pe scenă, iar în final am făcut un periplu în jurul lumii prin ariile interpretate de Silvana Chu.
Am avut parte de un spectacol extraordinar din care nu au lipsit momentele amuzante, într-un cadru intim oferit de Sala Mică a Ateneului.
Pe scenă, a fost expus uchikake, un veșmânt nobil, pe care pianista japoneză Fujiko Hemming, în vârstă de peste 90 ani, l-a donat statului român, în prezența excelenței sale, Ambasadorul Japoniei la București.

Despre artiști

Izuru Hara

Izuru Hara s-a născut în Japonia în 2013. A început să studieze pianul la vârsta de cinci ani. A câștigat premiul de bronz la a VI-a ediție a Concursului Muzical Junior Akasaka, divizia A-3, în 2023. În prezent, studiază sub îndrumarea lui Kyoko Ogawa. Este în clasa a IV-a la școala primară și recent a început să cocheteze cu jazz-ul. În anul 2020 a susținut un concert de toamnă, interpretând la a XXI-a ediție a Poveștii Pianului Tuturor. A avut calificări regionale pentru Concursul Burgmuller. În anul 2021, a participat la Finala regională a celui de-al 40-lea Concurs Clasic Junior din Japonia, Concertul de primăvară, Concursul de Pian PTNA, clasa A1, ediția a 45-a. În anul 2022, a susținut un recital la Concertul de primăvară, precum și la a XXIII-a ediție a Poveștii Pianului Tuturor. În anul 2023, a susținut un recital la Concertul de ștafetă pentru pian Stanway. În același an a fost premiat cu Medalia de Bronz la a VI-a ediție a Concursului Muzical Junior Akasaka, divizia A-3, și a interpretat la a XXIV-a ediție a Poveștii Pianului Tuturor.

Silvana Chu

Mezzo-soprano Silvana Chu a absolvit masteratul în muzică la Manhattan School of Music. Doamna Chu a fost câștigătoarea premiului al III-lea al New Jersey Alliance of Performing Artists. În 2018, Silvana Chu a fost câștigătoarea premiului I și a premiului special în divizia vocală la The Romanian International Music Competition in Japan. În 2019, a cântat la Tokyo Bunka Kaikan și la Takanawa Ward Center Hall. În același an, a susținut un recital vocal solo la Ambasada României din Tokyo. A primit premiul „Expoire” pentru ambele categorii, Art Song și Musical, la Concursul Internațional de Muzică din Osaka din 2019. În timpul pandemiei, a interpretat rolul „A doua doamnă” într-o producție virtuală de operă „Flautul fermecat” împreună cu The Lighthouse Opera Company din New York City. A susținut un recital vocal virtual în Hong Kong când toate spectacolele live au fost anulate din cauza Omicron. Silvana Chu a avut, de asemenea, premiera unei reprezentații live a operei recent scrise The Threshold of Brightness de compozitoarea iraniană Niloufar Nourbakhsh cu Beth Morrison Projects la National Sawdust din New York City. În 2023, doamna Chu a avut premiera unei opere italiene „Furiosus”, recent scrise de compozitorul italian Roberto Scarcella Perino la Merkin Hall Lincoln Center. Ea a cântat, de asemenea, ca solistă alto în Bach-St. Mark Passion la St. Peter’s Church din New York City. La invitația compozitorului George M. Atwell, Silvana Chu a interpretat o producție video a compoziției recent scrise, Mass for the Future. În toamnă, ea va cânta ca solistă mezzo în Requiem-ul lui Maurice Duruflé la St. Peter’s Church din New York City. A fost prezentată ca solistă mezzo în Coronation Mass a lui Mozart la Lincoln Center Avery Fisher Hall și în Choral Fantasy a lui Beethoven la Carnegie Hall. Rolurile sale de operă includ „Suzuki” în Madama Butterfly, „Mary” în Der Fliegende Holländer, „Abbess and Monitor” în Suor Angelica, „Giovanna” în Rigoletto, “Orlofsky” în Die Fledermaus, „Cherubino” în Nunta lui Figaro, precum și „Gertrude” în Romeo și Julieta de Gounod.

Clementina Ristea-Ciucu

Clementina Ristea-Ciucu este pianistă și lector universitar doctor cu o pasiune fără margini pentru muzica clasică.
Absolventă a Colegiului Național de Muzică „George Enescu” și a Universității Naționale de Muzică din București, unde a avut ocazia să studieze sub îndrumarea unor maeștri recunoscuți precum Sandu Sandrin și Dan Grigore, Clementina Ciucu și-a construit o carieră muzicală demnă de admirație. Nu a ezitat să-și îmbogățească cunoștințele muzicale prin studii și burse de specializare în Italia, unde a lucrat cu distinși profesori, cum ar fi Bruno Mezzena și Lev Naumov.
Talentul său a fost recunoscut și recompensat de-a lungul anilor, obținând numeroase premii la concursuri naționale și internaționale. Cu abilitățile sale muzicale de excepție, Clementina a fost aplaudată în recitaluri și concerte în întreaga țară și în străinătate, inclusiv în Franța și Italia.
Clementina este o prezență permanentă în cadrul unor evenimente și proiecte muzicale de anvergură. Începând cu anul 2008, a însoțit cursurile de măiestrie susținute de Ioana Croitoru și Gabriel Croitoru la Bușteni, contribuind la dezvoltarea viitoarelor talente muzicale. Din 2017, a fost implicată în cursurile de măiestrie conduse de Remus Azoiței și Irina Mureșan în cadrul „EUROPAfest Summer Edition” de la Sinaia.
De-a lungul carierei sale, Clementina a avut privilegiul de a fi pianist acompaniator oficial la Concursurile Internaționale „Concertino Praga”, „Jeunesses Musicales” și „Remember Enescu”.
În anul 2019, a fost distinsă cu Premiul special pentru acompaniament „Adrian Tomescu”, o recunoaștere a calității sale de interpret și de colaborator pentru alți muzicieni talentați.
Clementina Ristea-Ciucu nu numai că are o carieră muzicală de succes, dar și-a adus contribuția la educația și dezvoltarea viitoarelor generații de muzicieni. În calitate de lector universitar doctor la Facultatea de Interpretare Muzicală a Universității Naționale de Muzică din București, ea își împărtășește pasiunea și cunoștințele muzicale cu studenții săi, contribuind astfel la perpetuarea artei muzicale și a tradițiilor interpretative.
Cu o carieră muzicală de excepție și un devotament profund pentru muzica clasică, Clementina Ciucu Ristea reprezintă un model de inspirație pentru tinerii muzicieni și o valoare în peisajul muzical românesc.

Andreea Ioana Nistor

Andreea Ioana Nistor este o violonistă talentată, absolventă a Colegiului Național de Muzică „George Enescu” din București. Acolo și-a dezvoltat pasiunea pentru vioară sub îndrumarea profesorilor de excepție precum Alexandra Acatincăi și Remus Azoiței. Cu un început muzical la vârsta de doar 6 ani, sub îndrumarea profesorului Marius Lăcraru, Andreea a parcurs un drum impresionant în lumea muzicii.
Realizările sale muzicale includ numeroase premii la concursuri naționale și internaționale, evidențiindu-se prin Premiul III la Olimpiada Națională în 2019 și Premiul II în 2012. În 2021, Andreea a obținut chiar Premiul I la prestigiosul Concurs Internațional „Rezonante Sonore”.
Cu fiecare recital, Andreea a încântat audiența în orașe precum București, Sibiu, Brașov, Frankfurt, Stuttgart și Heidelberg.
Mai mult decât atât, Andreea Nistor a avut onoarea de a cânta pe una dintre viorile lui George Enescu în cadrul unui concert de ziua porților deschise la Liceul George Enescu.
Viitorul său muzical se anunță încântător, deoarece a fost admisă la studiile la Royal College of Music din Londra, o instituție renumită la nivel mondial pentru educația și pregătirea de excepție în domeniul muzical. Sub îndrumarea profesorilor de acolo, ea va avea ocazia să-și dezvolte abilitățile și să-și exploreze potențialul artistic.
Cu pasiunea ei pentru muzică și cu oportunitățile care i se deschid, ne așteptăm cu nerăbdare să vedem cum va continua să îmbogățească lumea muzicală și să ne încânte cu interpretările sale.

Despre Romanian Music Society in Japan (日本ルーマニア音楽協会)

A fost înființată în decembrie 2005, cu sprijinul Ambasadei României în Japonia, cu scopul de a promova cultura est-europeană a României prin muzică și de a aprofunda prietenia și schimbul cultural între Japonia și România.