Skip to main content

Sonorități rare exclusiv românești/ Musica Viva la Bib.Națională

By octombrie 7, 2018octombrie 26th, 2018100ani100concerte, Proiecte culturale

„Stagiunea de colecție” de la Biblioteca Națională continuă cu o serie de șase noi evenimente culturale. Luni va concerta ansamblul Musica Viva

stagiunea de colectie_s3

După debutul de succes al Stagiunii de colecție de la Biblioteca Națională a României, sezonul al II-lea al seriei de evenimente se deschide cu perspectiva următoarelor șase concerte programate săptămânal până la finele lunii noiembrie la Sala Symposium de la parterul Bibliotecii. Un eveniment organizat de UCIMR, parte din proiectul „100 de ani în 100 de concerte”.

Următorul eveniment, Vol. 2 al Stagiunii de colecție, va avea loc luni, 15 octombrie 2018, de la ora 17:30, la Sala Symposium a Bibliotecii Naționale, iar invitat va fi de această dată cunoscutul ansamblu Musica Viva.

Accesul este liber, în limita locurilor disponibile, pe baza înscrierii în prealabil la adresa de email promovare@bibnat.ro

Ansamblul Musica Viva, alcătuit din pianista Andreea Butnaru, violoncelistul Florin Mitrea și având-o invitată pe soprana Miruna Iancu, vă propune un program alcătuit din opusuri de: George Ștephănescu, Constantin Dimitrescu, Filip Lazăr și Bella Bartok.

Artiștii invitați vor oferi publicului prilejul de a asculta un program cu sonorități exclusiv românești, rar prezente pe scenele de concert, dar deosebit de frumoase și spectaculoase.

Accentul expoziției adiacente va cădea pe partituri din a doua jumătate a secolului a XIX lea, care poartă semnătura lui George Ștephănescu, inițiatorul reprezentațiilor de operă în limba română și creatorul primei simfonii românești, de la a cărui naștere se implinesc 175 de ani.

Vor fi puse în lumină lucrările:

• Mândruliţă de la munte: arie naţională [pentru voce şi pian] de George Stefănescu, cuvinte de Vasile Alexandri. Aria a fost cântată pentru prima óre de D-ra Gavalla. Publicată la Editura Constantin Gebauer – Furnizor al Casei Regale a României, 1885.

• I-ière Suite: pour piano de Filip Lazăr. Pe pagina de titlu dedicaţie autografă a compozitorului către George Georgescu, 29 septembrie 1925.

Gazde și ghizi printre manuscrise, tipărituri și artiști vor fi Raluca Bucinschi și Sebastian Crăciun.

***
Stagiunea de colecție este un eveniment organizat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) în parteneriat cu Biblioteca Naţională a României, proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), acțiune culturală co-finanțată de Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Parteneri: Exces Music, programul Oportunități la tine acasă al UCIMR și Asociatia Pro Valores.

Parteneri media: Enjoytv RomaniaRadio România CulturalRadio România MuzicalBucuresti – bucuresteni.roAgentiadeCarte RoRomânia Pozitivă.

Volumul 3 al Stagiunii de colecție va avea loc luni, 22 octombrie, de la ora 17:30, iar invitat va fi Solartis Quartet. Mai multe amănunte, curând.

#cofinantatAFCN#cofinantatMCIN#UCIMR#100ani100concerte#Romania100#BibliotecaNationala

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.