Skip to main content

Sărbătorim Ziua Universală a Iei

By iunie 15, 2023Proiecte culturale

Vă invităm la Concertul de Ziua Universală a Iei în Brasov- Bastionul Tesatorilor

Așa cum v-am obișnuit, pentru al treilea an consecutiv, deschidem stagiunea estivală 2023 la Bastionul Artiștilor cu un concert dedicat Zilei Universale a Iei.

Pe 24 iunie 2023, de la orele 19:00, vă așteptăm în Bastionul Țesătorilor la un concert excepțional susținut de Mircea Tiberian și Nadia Trohin.

Cei doi ne propun un repertoriu special în care melodii de inspirație folclorică, muzică ușoară românească scrisă cu câteva decenii în urmă, vor fi mixate într-o manieră creativă și originală specifică jazzului.

Mircea Tiberian este compozitor și pianist de jazz cu o vastă activitate concertistică ce se întinde pe mai mult de 4 decenii și include peste 20 de albume discografice.

De-a lungul timpului, acesta a condus sau a făcut parte din mai multe grupuri de jazz și a avut turnee în Statele Unite, Franța, Germania, Austria, Polonia, Cehia, Bulgaria, Grecia, fosta URSS, Siria și România.

A cântat alături de Larry Coryell, Tomasz Stanko, Herb Robertson, Ed Shuller, Nicholas Simion, Adam Pieronczyk, Maurice de Martin, Theo Jorgensmann, Johnny Răducanu, Aura Urziceanu, Dan Mândrilă, Anca Parghel.

Experiența artistului nu s-a limitat doar la nivelul muzical, ci s-a extins și spre cel academic, fiind lector la Universitatea de Muzică din București, la secția de jazz pe care, de altfel, a și înființat-o în 1990. Este fondatorul și coordonatorul Departamentului de Jazz din București (începând cu 1990 și până în prezent) și din Cluj (începând cu 1996 și până în prezent). Mircea Tiberian mai este și autor „Curriculumului de Jazz” pentru liceele de muzică din România.

Nadia Trohin este o artistă cu o personalitate bine conturată în peisajul jazzului autohton.

Și-a definitivat studiile de licență, masterat și doctorat la Universitatea Națională de Muzică din București. În 2010, a fost premiată în cadrul Festivalului de Jazz de la Târgu Mureș și, în același an, a început colaborarea cu pianistul Mircea Tiberian.

Aceasta a susținut numeroase concerte în țară și în străinătate, colaborând cu muzicieni de marcă ai scenei jazzistice, între care: John Betsch, Chris Dahlgren, Christian Lillinger, Maurice de Martin, Nicolas Simion, Cristian Soleanu, Sorin Romanescu ş.a.

În paralel cu activitatea concertistică, Nadia Trohin se implică activ și în domeniul educațional, fiind asistent universitar în cadrul Universității Naționale de Muzică din București și trainer vocal la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”.

🎟️ Intrarea este gratuită, în limita locurilor disponibile!

Evenimentul este organizat de Muzeul Județean de Istorie din Brașov în parteneriat cu UCIMR, cu sprijinul Coresi, Brainia și Zizin.

*Bastionul Artiștilor este un proiect cultural al Muzeului Județean de Istorie Brașov, desfășurat în Bastionul Țesătorilor din Brașov