Skip to main content

Rezidența Transilvanica 2.0 promovează noi biserici fortificate cu ajutorul muzicii și al noilor tehnologii

Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) anunță concertele celei de-a doua ediții a proiectului Rezidența Transilvanica 2.0. Acesta continuă să pună în valoare patrimoniul săsesc din sudul Transilvaniei prin artă și tehnologie. Inspirați de bisericile fortificate din Mediaș și Axente Sever, doi compozitori au sintetizat experiențele lor prin note muzicale. 

Astfel, pentru al doilea an consecutiv, „Rezidența Transilvanica” își propune să promoveze biserici fortificate transilvănene cu ajutorul muzicii și al noilor tehnologii, pe parcursul unui traseu cultural de străbătut imaginar – în sala de concert, virtual – în mediul online sau fizic – la pas, într-un itinerar plin de farmecul unei drumeții cu popasuri artistice. 

În această vară, compozitorii Paul Scully (Irlanda) și Alexandru Anastasiu (România) au fost invitați să viziteze Transilvania în căutarea de noi surse de inspirație. După un timp petrecut în Mediaș și în Axente Sever – așezări ce adăpostesc vechi biserici fortificate – în care au descoperit poveștile celor două edificii cu ajutorul ghidului cultural Ioana Pătrășcoiu, au sintetizat toată această experiență în două noi creații muzicale pentru un instrument solist și ansamblul de percuție ICon Arts. 

Concertele în primă audiție vor avea loc în această toamnă, ulterior fiind integrate într-un traseu cultural-turistic în care se regăsesc încă șase biserici-cetate – Richiș, Biertan, Copșa Mare, Cloașterf, Valea Viilor, Cund – așezate pe harta muzicală cu prilejul primei ediții a „Rezidenței Transilvanica”, derulată în 2022. Astfel, fiecare piesă constituie o parte dintr-o lucrare colectivă modulară intitulată „Suita Transilvanica”, iar noile compoziții vor putea fi ascultate în incinta fiecărei biserici fortificate pe telefonul mobil, prin scanarea codului QR afișat pe panoul informativ, ori vizionate online, în contextul materialelor audio-video realizate de fotograful documentarist Mihai Benea. 

Primul concert va avea loc Biserica Fortificată din Axente Sever pe data de 22 octombrie de la orele 18:00, iar cel de-al doilea recital va avea loc la Biserica Fortificată Sfânta Margareta din Mediaș pe data de 23 octombrie de la orele 18:00. 

Protagoniștii celor două evenimente sunt interpreții Ansamblului de percuție ICon Arts, alături de soliștii  Oana Silișteanu – flaut, Ciprian Dancu – clarinet, Ladislau Csendeș – vioară, Giang Thu Nguyen – violoncel și  Alexandru Anastasiu – vibrafon și coordonator al ansamblului. 

Programul cuprinde atât cele două noi compoziții, lucrarea „Mediaș”, compusă de Paul Scully și lucrarea „Axente Sever”, compusă de Alexandru Anastasiu, dar și câteva dintre partiturile scrise pentru ediția precentă a Rezidenței Transilvanica:  „Biertan”, compozitor Thomas Vieira; „Valea Viilor”, compozitoare Diana Gheorghiu; „Mălâncrav” și „Selig sind”, compozitor Sebastian Androne . 

Axente Sever este o comună situată la aproximativ 30 de kilometri de municipiul Sibiu și este cunoscută pentru frumusețea sa pitorească, bogăția istorică și tradițiile autentice ale sătenilor.

Unul dintre principalele puncte de atracție din Axente Sever este Biserica Fortificată, un exemplu remarcabil al arhitecturii medievale transilvănene. Aceasta datează din secolul al XIII-lea și a fost construită în stil gotic.

Biserica Fortificată din Axente Sever se remarcă prin zidurile sale groase și turnurile de apărare, care erau menite să ofere protecție împotriva atacurilor inamice și invaziilor. În interiorul bisericii, se află o serie de elemente artistice, precum fresce vechi și sculpturi pe lemn, care reflectă bogata istorie culturală a regiunii.

În curtea bisericii se află cimitirul medieval, care a fost, de asemenea, fortificat pentru a asigura siguranța comunității în trecut. Această biserică fortificată și întregul său complex sunt astăzi păstrate cu grijă și reprezintă un important punct de atracție turistică pentru cei care doresc să exploreze istoria și frumusețea satului Axente Sever.

„Ca de obicei Rezidența Transilvanica a fost o experiență inedită! Pentru mine a fost diferită pentru că am schimbat postura de instrumentist cu cea de compozitor. Cunoșteam Transilvania de la Festivalul ICon Arts și numeroasele recitaluri și concerte susținute aici în multe localități, însă Axente Sever a fost o noutate pentru mine.

Recunosc că prima mea impresie nu a fost prea grozavă întrucât biserica nu părea prea primitoare, ba chiar erau și unele inscripții la intrare unde scria că vizitarea se face pe proprie răspundere și faptul că nu e foarte sigur să fie vizitată. Începutul piesei mele descrie exact această stare, apoi încerc să intru în starea pe care ți-o dă un cor în momentul în care pășești într-o biserică. Avem apoi un moment în care revin în planul teluric și apoi o dezvoltare prin care am încercat să transmit lupta interioară dintre sacru și profan. În final, ajungem în starea de rugăciune pe care o transmite o slujbă din interiorul mănăstirii.” – Alexandru Anastasiu

Biserica Fortificată din Axente Sever a găzduit în luna octombrie un recital – Rezidența Transilvanica 2.0, cu compoziții autentice create chiar în zona Transilvaniei și interpretate de Ansamblul de percuție ICon Arts, sub coordonarea lui Alexandru Anastasiu, Patricia Niculae, Alexandru Dumitrașcu, Cosmin Dumitriu, Bogdan Dumitraș.

Rezidența Transilvanica 2.0 continuă să aducă în prim-plan frumusețea patrimoniului săsesc din sudul Transilvaniei. Pentru al doilea an consecutiv, proiectul promovează bisericile fortificate transilvănene prin intermediul muzicii și tehnologiei, oferind publicului o experiență culturală unică.

Inspirându-se din fascinația bisericilor fortificate din Mediaș și Axente Sever, doi compozitori, Paul Scully (Irlanda) și Alexandru Anastasiu (România), au transformat experiențele lor în compoziții muzicale memorabile. Rezidența Transilvanica 2.0 este un proiect cofinanțat de Consiliul Județean Sibiu.

Mediaș este un oraș istoric situat în județul Sibiu, amplasat într-o zonă pitorească, înconjurat de dealuri și păduri.

Acesta are o istorie bogată care se întinde pe mai multe secole, fiind cunoscut pentru arhitectura medievală bine conservată și pentru atmosfera sa autentică.

Unul dintre cele mai renumite obiective turistice din Mediaș este Biserica Evanghelică Sfânta Margareta, a cărei arhitectură a fost bine conservată. Construcția bisericii a început în secolul al XIII-lea și s-a finalizat în secolul al XV-lea, ceea ce îi conferă un amestec de stiluri gotic și renascentist. Unul dintre cele mai impresionante aspecte ale bisericii este turnul său masiv, care se înalță deasupra orașului și oferă o panoramă uimitoare.

În interiorul bisericii, vei găsi o serie de elemente artistice remarcabile, inclusiv fresce vechi și sculpturi pe lemn. Biserica Sfânta Margareta este, de asemenea, celebră pentru orga sa impresionantă, care datează din secolul al XVII-lea și este una dintre cele mai vechi și mai mari orgi din România. Aceasta este considerată o comoară muzicală și este adesea folosită pentru concerte și evenimente culturale.

În plus, Mediaș este un oraș în care se îmbină armonios trecutul istoric cu viața modernă, oferind turiștilor oportunități de a explora și cultiva cunoștințe despre istoria și cultura Transilvaniei.

Așa se face că Biserica Sfânta Margareta din Mediaș a găzduit în luna octombrie un recital marca Rezidența Transilvanica 2.0, cu compoziții autentice create chiar în zona Transilvaniei și interpretate de Ansamblul ICon Arts, sub coordonarea lui Alexandru Anastasiu. Soliștii Giang Thu Nguyen (violoncel), Ciprian Dancu (clarinet), Oana Silișteanu (flaut), Ladislau Csendeș (vioară) și Alexandru Anastasiu (vibrafon) au interpretat creația lui Paul Scully, venit din Islanda în Transilvania pentru o experiență creatoare.

„Compoziția mea se numește Patru clopote în trei grupuri: Biserica Sfânta Margareta, Mediaș. Este o transcriere a unei înregistrări cu clopotele Bisericii Sfânta Margareta pe care am făcut-o. Există patru clopote care sună ca acord, ce poate fi interpretat ca un Si major sau ca un Do major dezacordat. Compoziția e împărțită în trei secțiuni scurte, fiecare cu o interpretare diferită a sunetelor clopotelor. Poate fi o provocare să compui o piesă scurtă inspirată de un loc atât de divers, așa că am ales să folosesc cel mai simplu și longeviv obiect din biserică, și am capturat un moment care e atât actual, cât și istoric: clopotele bisericii.” – Paul Scully

Mai multe despre experiența lui găsiți aici: https://bit.ly/InterviuPaulScully

Rezidența Transilvanica 2.0 este un proiectul organizat de Asociația Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) în parteneriat cu Parohia Evanghelică C.A. Mediaș, Turist în Transilvania, CMC – Contemporary Music Centre, Dublin, și cofinanțat de Consiliul Județean Sibiu.

Despre Alexandru Anastasiu 

Alexandru Anastasiu este un virtuoz percuționist și compozitor de jazz și muzică clasică, ce și-a demonstrat talentul de excepție în numeroase concerte pe scene importante din România și din străinătate. A absolvit cursurile Universității Naționale de Muzică din București și și-a perfecționat tehnica de percuție la prestigioasa Academie Mozarteum din Salzburg. Deși poate interpreta la mai multe instrumente de percuție, Alexandru Anastasiu este atras cu precădere de vibrafon, instrument căruia i s-a dedicat întru totul în ultimii 15 ani de activitate. În prezent, este membru al Orchestrei Naționale Radio și cadru didactic în cadrul Universității de Muzică „Transilvania” din Brașov. 

Despre Paul Scully 

Paul Scully este un tânăr compozitor irlandez, recent selectat în programul de burse al Centrului Irlandez de Muzică Contemporană / CMC – Contemporary Music Centre Dublin. A studiat la Trinity College Dublin, obținându-și diploma de licență în muzică în 2016, iar în 2021 a absolvit programul de studii aprofundate în Managementul evenimentelor culturale, la Institutul de Artă, Design și Tehnologie din Dún Laoghaire. 

Lucrările sale folosesc adesea atât instrumente acustice, cât și electronice, iar în ultimii ani preocupările sale creative s-au extins pentru a include elemente de teatru și performance art, inclusiv video și lumini, precum și elemente gestuale și actorie. 

Rezidența Transilvanica 2.0 este un proiectul organizat de Asociația Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) în parteneriat cu Parohia Evanghelică C.A. Mediaș, Turist în Transilvania, CMC – Contemporary Music Centre, Dublin, și cofinanțat de Consiliul Județean Sibiu.