Skip to main content

Proiectul ARCADE și-a desemnat câștigătorii apelului pentru compozitori și dirijori

By martie 6, 2023aprilie 3rd, 2023ARCADE, Proiecte culturale

Proiectul pilot ARCADE, inițiat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) și Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR), în parteneriat cu Universitatea Națională de Muzică București (UNMB) și Filarmonica de Stat Sibiu, își propune să promoveze cele mai tinere generații de compozitori și dirijori români, studenți ai Universității Naționale de Muzică din București, care vor avea ocazia să colaboreze direct cu interpreți profesioniști, dedicați explorării celor mai noi limbaje muzicale și a celor mai inedite povești sonore.

În luna februarie, în cadrul proiectului ARCADE a fost lansat un apel pentru tineri dirijori și compozitori, studenți, masteranzi sau doctoranzi ai Universității Naționale de Muzică din București. Astfel, vineri, 3 martie, juriul, alcătuit din Dr. Diana Gheorghiu (UCIMR), Prof. Univ. Dr. Dr. H.C. Dan Dediu (Președintele UCMR) și Conf. Univ. Dr. Diana Rotaru (UNMB), a făcut selecția preliminară a participanților.

Compoziție

În urma apelului de selecție pentru tineri compozitori, constând în înscrierea unor lucrări camerale pentru 5-8 instrumente la alegere din componența ansamblului ICon Arts: flaut, clarinet, percuție (1 interpret), 2 viori, violă, violoncel și pian, au fost selecționați pentru participarea la atelier (în ordine alfabetică):

  • Mihai Dragne (Anul II, Compoziție clasică) – „Matryoshka Dolls”
  • Vlad Ghinea (Masterat, anul II, Sinteză muzicologică) – „The Strength of Ignorance”
  • Ariadna Ene Iliescu (Masterat, anul I, Stil şi limbaj compozițional) – „Predawn Elegy”
  • George Ioan Păiş (Doctorand) – „Cartographie”
  • Irina Perneş (Anul III, Compoziție clasică) – „The Fauna of Mirrors”
  • Andrei Petrache (Masterat, anul II, Stil și limbaj compozițional) – „Colindomania”

Dirijat

În urma apelului de selecție pentru tineri dirijori, studenți sau masteranzi la specializarea Dirijat de Orchestră sau Sinteză Dirijorală, precum și dirijorii doctoranzi în cadrul UNMB, constând în transmiterea unui CV, unei scrisori de intenție și recomandări din partea unei personalități din domeniu, au fost selecționați pentru participarea la atelier (în ordine alfabetică):

  • Andrei Petrache (Anul III, Dirijat de orchestră)
  • Ghia Saouma (Anul II, Dirijat de orchestră)
  • Antonel Temistocli (Masterat, anul II, Stilistică dirijorală)

Următoarea etapă a proiectului constă într-un atelier de compoziție şi dirijat, iar în luna aprilie, după încheierea atelierului, va fi anunțat rezultatul selecției finale pentru cea de a treia – și ultima –  etapă, cea concertistică.

În perioada mai – decembrie 2023, o serie de concerte camerale va avea loc la nivel național, iar lucrările selectate vor fi interpretate de ansamblul ICon Arts, sub conducerea muzicală a dirijorilor finaliști. Concertele vor fi programate în festivaluri cu deschidere națională şi internațională dedicate muzicii contemporane, debutând cu ICon Arts Transilvania – Biertan și continuând cu Brave New Music – Sibiu, Meridian – București, Zilele Muzicii Contemporane – Bacău, Săptămâna Internațională a Muzicii Noi – București (ediția din 2024).

ICon Arts Transilvania

Ajuns la cea de-a XXI-a ediție, Festivalul ICon Arts Transilvania este unul dintre cele mai longevive festivaluri dedicate muzicii clasice, jazz și celor mai efervescente creații din domeniul artelor contemporane, desfășurat în inima Transilvaniei. În cadrul Festivalului, au loc Academia ICon Arts, programele de rezidență artistică și concertele programate pentru lunile iulie și august.

Academia ICon Arts

Timp de 17 zile, Academia ICon Arts din acest an își propune să reunească peste 120 de participați, studenți și elevi care doresc să-și perfecționeze tehnica în materie de compoziție, interpretare solo și muzică de cameră, în comunele Richiș, Biertan și Moşna din județul Sibiu, care vor crea inspirați de vestigiile patrimoniului cultural local. Tinerii vor participa la master-class-urile de vioară, violoncel, flaut, canto, percuție și chitară, conduse de profesori renumiți din România, Marea Britanie, Grecia, Germania, Serbia și chiar Coreea de Sud, precum: Remus Azoiței, Andrei Ioniță, Diana Țugui, Florin Estefan, Alexandru Anastasiu, Ana Oltean, Cellia Costea, Cristian Hodrea, Costin Soare, Karen Jones, Ella Bokor, Ladislau Csendes, Dragan Djordjevic, Seung-Myeong Oh ori Sung Jin Kim.

Rezidențele ICon Arts

Programele de rezidență artistică din cadrul ICon Arts sunt dedicate compozitorilor de muzică camerală – studenți sau elevi din școlile de muzică care doresc evolueze, precum și tinerilor cu vârste între 16 și 35 de ani, profesioniști sau amatori, cu minime cunoștințe în domeniul jazz-ului și dansului contemporan.

Festivalul ICon Arts

Eforturile tinerilor muzicieni pe parcursul programelor de formare vor fi încununate de susținerea concertelor programate pentru lunile iulie și august, în edificii de cult, instituții și chiar proprietăți private, dornice să găzduiască arta. Pe lângă cursanți, concertele din cadrul festivalului ICon Arts vor reuni și nume sonore din lumea muzicală, precum flautista Karen Jones (Royal Academy of Music – Londra), violoncelistul Andrei Ioniță (câștigătorul secțiunii Violoncel a Concursului Internațional „Ceaikovski” – 2015) și chitaristul Sung Jin Kim (Conservatorul Național de Muzică din Coreea de Sud) – invitați noi ai acestei ediții, care vor susține concerte atât la Sibiu, cât și în localitățile învecinate.

Înscrierile la ICon Arts se pot face prin achiziționarea până la 15 iunie a unuia dintre cele 3 pachete disponibile, de 1.000, 3.000 sau 3.500 lei, cel din urmă incluzând accesul la sesiuni de formare, cazare, masă și accesul la evenimentele UCIMR pe bază de NFT, iar biletele vor fi puse în curând în vânzare pe website-ul oficial al festivalului.

Pe lângă Festivalul ICon Arts, anul acesta, UCIMR organizează evenimentele emblematice cu tradiție precum CellEast, The Jazz Cave, concertele de Ziua Națională a României și Anul Nou de la Sibiu, sau noul proiect MuziColine.