Skip to main content

Partituri rare de Vivaldi și Stravinski vor prinde viață marți în „Stagiunea de colecție”

By aprilie 8, 2016aprilie 12th, 2016Proiecte culturale

Marți, 12 aprilie, de la ora 18:00, la Sala Symposium a Bibliotecii Naționale a României (Bd. Unirii nr. 22) se va desfășura „Volumul 2” din Stagiunea de colecție – seria de recitaluri interactive prin care sunt valorificate edițiile rare ale unor partituri celebre, aflate în colecțiile Bibliotecii Naționale. La eveniment, intrarea va fi liberă, iar spectatorii din țară pot urmări transmisiunea în direct prin EnjoyTV.ro.

Publicul va fi invitat marți seară să descopere poveștile unor partituri semnate de compozitori precum Antonio Vivaldi, Friedrich August Kummer, Igor Stravinski, Camille Saint-Saëns, dar mai ales să le asculte în interpretarea artiștilor invitați.

Titlul lucrărilor va fi dezvăluit marți prin recitalurile de duo susținute de Raluca Ouatu și Mihai Murariu care vor interpreta lucrări pentru pian la patru mâini și, pe de altă parte, violonceliștii Ella Bokor și Mircea Marian vor concerta în formația Duo Cello Jaya.

Prezentările vor fi făcute de către Raluca Bucinschi – cercetător și de către Diana Gheorghiu – compozitor.

Evenimentul este organizat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR), cu o experiență de peste 20 de ani în promovarea artiștilor interpreți, în parteneriat cu Biblioteca Națională a României, cu scopul de a face accesibile publicului larg lucrările de patrimoniu promovând, în același timp, interpreții valoroși ai noii generații.

stagiunea de colectie 1

Foto: Daniel Angelescu

La primul eveniment al Stagiunii de colecție, publicul a primit cu entuziasm expoziția de partituri, cât mai ales recitalurile susținute de Alexandra Tănase la vioară și Iulian Ochescu la pian. Au fost prezentate lucrări din perioade diferite compuse de George Enescu, W.A. Mozart, J.S. Bach și W. Lutoslawski.

Raluca Bucinschi: „Criterile de selectie care au stat la baza partiturilor, pentru a intelege valoarea acestora, au fost: autorul, conținutul, raritatea, valoarea artistică și istorică, anul apariției și editura. În general, toate partiturile expuse în cadrul expozițiilor au trecut cu brio acest test al bibliofiliei. Pe lângă aceste calități, partiturile noastre mai au o valoare: aceea sentimentală. Pentru că nu ți-e dat în fiecare zi să găsești ex-libris-uri, dedicații, autografe, să constați prieteniile și legăturile dintre oameni.”

Marți, 29 martie, au fost prezentate părțile Pavanne și Bouree din lucrarea lui George Enescu, Suita nr. 2, în RE Major, op 10 pentru pian, cu dedicație pentru pianistul Louis Diémer, caruia i-au mai fost dedicate lucrări de către compozitori precum Cezar Franck, Jules Massenet, Camille Saint-Saëns sau Édouard Lalo.

Înregistrarea „Volumul 1” al Stagiunii de colecție poate fi urmărită în arhiva EnjoyTV.ro.

Despre Stagiunea de colecție

Organizate în seri de marți, o dată la două săptămâni, în perioada 29 martie – 7 iunie 2016, de la ora 18.00, concertele Stagiunii de colecție vor reînvia pagini valoroase din muzica universală și românească, oferind spectatorilor oportunitatea de a face o incursiune sonoră în istorie. Partiturile alese sunt Ediții Princeps ale unor lucrări celebre, versiuni rare și, deopotrivă, fac parte din colecțiile personale ale marilor muzicieni români.

Evenimentul este organizat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) în parteneriat cu Biblioteca Națională a României, cu scopul de a face accesibile publicului larg lucrările de patrimoniu promovând, în același timp, interpreții valoroși ai noii generații.

Stagiunea de Colecție este un proiect co-finanțat de AFCN și se derulează în cadrul programului „Oportunități la Tine Acasă”, lansat de UCIMR în anul 2009, dedicat tinerilor interpreți excepționali din domeniul muzicii culte din România.

Foto: Daniel Angelescu

Foto: Daniel Angelescu

raluca ouatuRaluca Ouatu este Lector Univ. Dr. al Univesității Naţionale de Muzică din Bucureşti. A beneficiat de burse de studiu in Germania, Polonia, Lituania şi Italia și este laureată a numeroase concursuri naţionale si internaţionale (Carl Filtsch-Sibiu, Jeunnesses Musicale-Bucureşti, Grecia-Konterteum, Italia-Tortona, Polonia-Antonin).

Raluca Ouatu a fost invitată în calitate de acompaniator oficial în cadrul Concursului şi Festivalului Internaţional George Enescu, a Concursului Internaţional J M Events Romania 2011, 2012, 2014 a concursurilor şi cursurilor Internaţionale de Dirijat Orchestră Micul Paris – Bucureşti 2010, 2011, 2012 şi Jeunesses Musicales 2012, 2013, 2014. A susţinut masterclass-uri pentru personalităţi ca Rony Rogoff (SUA), Michael Martin Kofler (Germania), Hedwig Swimberghe (Belgia), Rockwell Blake (SUA), Liora Maurer (SUA), a colaborat cu Orchestra si Corul Filarmonicii de Stat George Enescu Bucureşti, cu Orchestra Naţională Radio, Orchestra de Cameră Radio, Orchestrele de tineret Camerata Regală şi Orchestra Română de Tineret, Corul Naţional de Cameră Madrigal, Bucharest Brass Ensemble şi nu în ultimul rând este o prezenţă remarcată în cadrul ansamblurilor camerale de renume.

A susţinut recitaluri solo şi concerte în tară şi in străinătate (Spania, Italia, Germania, Austria, Franţa, Elvetia, Republica Moldova, Polonia, Lituania). A concertat alături de orchestre celebre sub bagheta dirijorilor Ovidiu Balan, Alexandru Iosub, Bogdan Vodă, Samuel Muni, Juan Paulo Gomez, Ignacio Pilone, Octav Calleya, Ilarion Ionescu Galați, Constantin Adrian Grigore, Maria Angeles Rozas Carballo. A participat la cursurile de maiestrie ale pianistilor Mihai Ungureanu, Walter Krafft, Viniciu Moroianu, Vincenzo Balzzani, Arkady Sevidov-Moscova, Gabriel Amiras, Shoshana Rudiakov. A înregistrat un CD în Germania, cu Beethoven – Concertul pentru pian si orchestră nr 1.

mihai mMihai Murariu, născut în 1984, a început studiul pianului la vârsta de 6 ani. Până la finalul liceului acumulează un palmares consistent de premii la concursuri naționale și internaționale, şi cântă pe scenă în numeroase recitaluri sau concerte în Bucureşti şi în ţară. În 2003 este admis la secţia de Compoziție a UNMB, la clasa prof. univ. dr. Dan Dediu.

Mihai Murariu este o prezenţă constantă pe scenele muzicii contemporane româneşti, atât în calitate de compozitor, cât şi de interpret, de multe ori interpretând lucrări proprii. Numeroase aranjamente realizate de Mihai Murariu au fost interpretate pe scena Ateneului Român și a Filarmonicii din Râmnicu Vâlcea. Mihai Morariu a întreținut și o activitate de corist și organist al catedralei catolice Sf. Iosif din București.

Membru al mai multor ansambluri camerale de muzică contemporană (opus.Art, Propuls, IconArts, Sonomania, devotioModerna, European Contemporary Orchestra, etc) şi laureat al celor mai importante concursuri de compoziţie din România, Mihai Murariu şi-a încheiat studiile doctorale şi este, în prezent, cadru didactic asociat la UNMB și pianist colaborator al Operei Nationale din Bucuresti și al Teatrului National din Bucuresti.

duo celloElla Bokor și Mircea Marian sunt absolvenți ai Universității Naționale de Muzică din București la clasa de violoncel a profesorului Marin Cazacu și sunt considerați muzicieni de vârf ai generației lor. Cei doi violonceliști concertează în formula Duo Cello Jaya de cinci ani, formația fiind fondată în anul 2008.

De-a lungul timpului, s-au făcut remarcați pe marile scene de concerte din România, câștigând numeroase distincții pentru arta interpretativă. Ella Bokor a obținut Premiul II și premiul special la „Plovdiv International Chamber Music Competition 2015”, Premiul „Ion Voicu” și IconArts, Premiul II și Premiul special al Concursului „Paul Constantinescu”, premiul II la Concursul „Mihail Jora”, în timp ce Mircea Marian a obținut Premiul I la concursurile internaționale de la Chișinău și Liezen, și la concursurile „Mihail Jora” și „Paul Constantinescu” dar și multe alte recunoașteri care au contribuit la succesul acestui Duo.

Ella Bokor și Mircea Marian fac parte din Orchestra Română de Tineret și ansamblul Violoncelissimo fondate de maestrul Marin Cazacu și concertează alături de Orchestra de Cameră Radio și Filarmonica „George Enescu”.

raluca bRaluca Bucinschi, cercetătorul implicat în coordonarea acestui proiect, s-a dedicat în realizarea de expoziții și lucrări de specialitate care au avut în prim-plan compozitori precum Richard Wagner, Giuseppe Verdi, Benjamin Britten, Richard Strauss, Gerge Gershwin, Archangelo Corelli, Carl Philip Emmanuel Bach, Maurice Ravel sau Johann Strauss.

diana gheorghiuDiana Gheorghiu, compozitorul care a contribuit la selecția programului propus, a studiat cu profesorul Octavian Nemescu la Universitatea Națională de Muzică și este considerat primul creator român care a utilizat tehnologia AR (Augumented Reality) într-o lucrare clasică de muzică contemporană, iar interesul său recent în compoziție este cel de a explora dimensiunile unei estetici personale în căutarea „memoriei eterne”, semnătura sa creativă fiind „tehnica umbrelor captive”. Diana Gheorghiu este co-fondatoare a Academiei de vară și Festivalului „ICon Arts” din Sibiu – unul din cele mai importante evenimente internaționale independente de artă contemporană din Sud-Estul Europei, unde, începând cu anul 2013, coordonează și programul „Compozitor în rezidență”.