Skip to main content

MuziColine – Ana Cristina Leonte, Alex Arcuș, Andrei Cozlac

Încheiem proiectul MuziColine cu un eveniment deosebit, care aduce în atenție rezultatul muncii a trei artiști care au petrecut timp lăsându-se inspirați de vestigiile istorice ale comunei Biertan.
Experiența pe care Ana Cristina Leonte (voce), Alex Arcuș (saxofon) și Andrei Cozlac (artist vizual) au avut-o pe parcursul rezidențelor artistice din cadrul proiectului MuziColine poate fi admirată sâmbătă, 15 iunie, în Biserica Fortificată Richiș.

Nu ratați!

ANA CRISTINA LEONTE

Ana-Cristina Leonte este una din cele mai apreciate cântărețe, compozitoare, și conducătoare de formație din noua generație a muzicii românești. Născută la Suceava, pe 17 februarie 1989, Ana-Cristina a urcat prima oară pe scenă la vârsta fragedă de patru ani.

A studiat vioara timp de 12 ani la Liceul de Artă Ciprian Porumbescu. În 2008 s-a mutat în capitală unde și-a continuat studiile în cadrul secției de jazz condusă de Prof. Conf. Dr. Mircea Tiberian la Universitatea Națională de Muzică București.

În 2012 a absolvit studiile de licență, iar în 2014 și-a finalizat studiile de masterat abordând tema Tehnicilor vocale extinse aplicate în muzica de jazz. A cântat alături de numeroşi artişti, atât ai scenei de jazz româneşti cât și ai celei internaţionale.

Dintre aceste colaborări îi amintim pe Albert Tajti, Michael Acker, Tavi Scurtu, Alexandru Arcuș, Mircea Tiberian, John Betsch, Chris Dahlgren, Albrecht Maurer, Pierre Borel, Maurice de Martin, George Dumitriu, Juhasz Gabor, Rohan Dasgupta, Daniele di Pentima, Cristian Soleanu, Mihai Iordache, Alex Munte, Sorin Romanescu, Paolo Profeti, Ciprian Pop, Sebastian Burneci.

S-a bucurat de aprecierea publicului la o serie întreagă de evenimente importante: Bucharest JAZZ Festival (2017, 2014) , JAZZ TM (2017, 2016, 2015), Street Delivery(2016), Electric Castle(2016), Waha (2017), 2016),Cziki Jazz Festival (2016), Zilele Jazzului Românesc la Budapesta (2015), Braşov Jazz Festival (2015), Dobrojazz (2015), Alba jazz (2015), Gardener Jazz Festival (2016, 2015), Danube Jazz Festival (2015), Jazzbook Fest (2015), International GreenFest (2014), Girona Accappella Fest (Spania 2014), Alba Jazz (2014), Train Delivery (2014), Jazz&Blues Festival (2014), Festivalul Internaţional George Enescu (2013), Peninsula (2013), Samfest Jazz (2012), Mediawave (Ungaria 2012).

A câştigat numeroase premii la competiţiile de jazz, cum este titlul pentru Cel mai bun solist vocal, în cadrul Concursului Internaţional Johnny Răducanu (2015). În anul 2013 Ana-Cristina a obţinut titlul Best Vocal Performance Award la Sibiu Jazz Festival şi, împreună cu Michael Acker și Albert Tajti, a obţinut Marele Premiu – Cea mai bună trupă de jazz în 2012 la Târgu Mureş. În primăvara anului 2014 a fost invitată, în calitate de solistă, alături de Big Band-ul Radio, la Gala premiilor Radio România Cultural, experiență repetată în februarie 2017 la Sala Radio într-un recital de sine stătător. Între 2012 şi 2014 a fost membră a grupului vocal Jazzappella, alături de care a susţinut o activitate concertistică intensă, care a continuat în anul 2015 cu noua formulă accappella BLUE NOISE.

Realizează câteva colaborări şi cu artişti din diferite alte sfere muzicale: Electric Brother, Nopame, Souptrip, trupa Kumm, Odyssey, Akim Hash. Între 2011-2012 a reprezentat România în proiectul european ”Cafes & Citizenry – The Roma Origins” susținând concerte în România, Ungaria și Italia. În acest cadru a prezentat și un proiect de etno-jazz, alături de Ferenc Segercz, care a revelat publicului frumusețea folclorului autentic românesc la festivalul Mediawave Komarom 2012.

În 2010 a cântat la Viena Radio Kulturhaus alături de pianistul Mircea Tiberian, violonistul Albrecht Maurer (Germania), saxofonistul Pierre Borel (Franța) și contrabasistul Chris Dahlgren (SUA), prezentând un proiect susținut de Institutul Cultural Român – Paul Celan Project. Nerezumându-se doar la a-şi folosi calităţile vocale, Ana-Cristina întreprinde o activitate intensă și ca songwriter, considerând că interpretarea compoziţiilor proprii este mijlocul de exprimare cel mai direct şi mai sincer prin care poate să releve publicului trăirile interioare întrupate prin muzică.
Alături de Albert Tajti, Michael Acker, Tavi Scurtu și Alex Munte, în iulie 2014 a lansat primul album de ANA – CRISTINA LEONTE autor al unei soliste de jazz din România,“Secret Lover”, la casa de discuri Fiver House Records, primit cu mult interes și cu reacţii pozitive din partea publicului și mai ales a criticilor și muzicienilor din domeniu. În aceeași formulă, la sfârșitul anului 2014, a primit premiul Best New Jazz în cadrul Galei Premiilor Sunete. O altă realizare discografică este proaspătul album lansat de Bucharest Jazz Orchestra – Povești din București, unde este invitată la două dintre compoziţiile grupului.

În 2016 lansează cel de-al doilea album în care se prezintă sub numele prescurtat A-C Leonte, prin care promite publicului un concept muzical nou, explorând o gamă largă de sonorități din sfera electronică. „ANGEL minus WINGS” grupează compoziții cu mesaj puternic și teme diverse: idei conectate la pulsul cotidian, credință și stăruință, o călătorie spre sine, decojirea de ego, comuniune, iubire, asumarea riscului de a greși, un îndemn de a vedea, eliberare, un semnal de trezire la realitate. Materialul sonor electronic inovativ, formulat și finisat cu minuțiozitate împreună cu producătorul și bateristul Tavi Scurtu, este întregit și de participarea unor instrumentiști de marcă ai scenei românești de jazz si muzică electronică.

Anul a fost 2017 a fost unul fructuos: a susținut un recital solo alături de Big-Band-ul Radio, urmat de participarea la o serie de festivaluri renumite, a prezentat lucrarea Trip-tych în cadrul proiectului Art District susținând un recital inedit în biserica fortificată de la Meșendorf, a fost unul dintre pilonii proiectului cultural Cealaltă Muzică unde a sustinut workshopuri și concerte, a susținut primul său workshop intensiv de vocal coaching în cadrul Academiei ICon Arts.

În prezent, focusul principal al solistei este proiectul „Reveries”, care se va materializa într-un al treilea album. A fost prezentat în premieră la Arcub în cadrul stagiunii Artist in Residence, curatoriată de Lucian Ban. Sub acest generic sunt prezentate o serie de compoziții menite să contureze o stare de visare lucidă, aceasta reprezentând nu doar o încercare de evadare, ci mai degrabă de a invoca, atât în conștiința muzicienilor, cât și în cea a ascultătorilor, ideea de transcendență, de relaționare cu ceea ce este mai presus și dincolo de starea de spirit necesară pentru simpla supraviețuire în lumea materială.

Discografie: Discografie: ANGEL minus WINGS (2016), Bucharest Jazz Orchestra – Povesti din Bucuresti (2015), Akim Hash – Bless you and me E.P. (2015), Jazzappella – De Crăciun (2014), Ana-Cristina Leonte Quintet – Secret Lover (2014), Kumm – A misterious place called somewhere (2014), Odyssey – Povestitorul (2010) și Piatra de hotar (2007).

 

ALEX ARCUȘ

Saxofonist, flautist, compozitor, lider de proiect, producător și fondator al casei de discuri Arc Records, Alex Arcuș este unul dintre cei mai apreciați muzicieni din noua generație.
Născut la Cricova, își face studiile la Liceul Internațional de Muzică „C. Porumbescu”, urmând mai apoi facultatea de Jazz la Conservatorul din Chișinău.

Relația sa aproape simbiotică cu instrumentul este îmbogățită și modelată de-a lungul timpului, având ca piloni de sprijin muzica clasică, folclorul și jazzul.

Din 2008 până în 2014 întreprinde o importantă activitate concertistică, fiind membru al proiectului de ethnojazz Trigon, experiență prin care explorează cu succes arta intercalării tradiției folclorice și a jazzului contemporan.

În paralel, dezvoltarea sa artistică este intensificată de participarea în proiecte și workshopuri internaționale precum: “Port of Cultures”, “Moldova Calls quartet and Moldova Callsoctet”, “Roots Revival Maramureș”, “EU Jazz Residency” Sibiu Jazz Festival 2015, “Nick Bartsch Summer Workshop”, “Sha’s Feckel” (2018), “Artist in Church”(2020), “Mozaic” European Project (2019-20221), SEE Residency(2021).

În 2014 se stabilește la București, unde cantă atât ca lider de formație cât și ca sideman în proiecte precum: FaceToFace, BJO(Bucharest Jazz Orchestra), HBO, 3 for Helen, Tzuc&Petzi, Javra, A-C Leonte, ARCUȘ TRIO, KRiSPER, Teodora Enache(Profetul), The Jam Community, Paolo Profeti European Collective etc.

În 2015, pune bazele proiectului său ARCUȘ TRIO, urmând ca în 2016 să lanseze primul disc de autor, intitulat “Allotropy”, alături de pianistul Adi Stoenescu și toboșarul Marcel Moldovan. Este un album eclectic cu un sound omogen, o combinație de jazz, muzică electronică și sunet de Hammond, care duc spre un “performance act”, asta și datorită efectelor analogice care îmbracă saxofonul.

Rezultatul este unul original, unic, deloc sedentar, o narațiune despre locul unde se pot întâlni funk-ul, prog-rockul, urban-jazzul și subtile adieri folclorice, cu punți între stiluri construite pe măsuri neașteptate și break-uri potrivite.

Împreună participă la mai multe festivaluri importante din România și nu numai, cum ar fi: Dobrojazz Festival, JazzBook Festival, Jazzaj la ArCuB, Sibiu Jazz Competition – unde obțin Premiul pentru Compoziție, International Jazz Day Arad, Smida Jazz Festival, Jazz TM, Ethnojazz Fest Chișinău, Katara 5th European Jazz Festival Qatar.

“…Compozițiile lor aglutinează elemente ludice și lirice, în formulări judicios articulate și pline de nerv improvizatoric. Tânguirea doinei e trecută prin filtrele tehnicilor acustice actuale, iar spiritul ancestral se conciliază cu luciditatea insidioasă a electronicii. …” VIRGIL MIHAIU, TRIBUNA nr. 308 , iulie 2015

Din dorința de a sustine scena de jazz din Romaniala și R.Moldova, în 2015, muzicianul își însușește un nou atribut, acela de promotor, înființând casa de discuri Arc Records, prin care urmează să producă o serie de albume destinate atât publicului de specialitate cât și publicului larg, cum ar fi „ARCUȘ TRIO – Allotropy”(2016), „Folk Reverse – JazzTrio” (2017), „KRiSPER – Landing on the Comet” (2018), „A-C Leonte – Dream House”(2019) și “Jam Circle”(2021).

Permanent preocupat de a-și lărgi paleta stilisticã, Alex Arcuș rămâne mereu atent la cele mai noi stiluri și tehnici abordate de muzicienii creativi pe plan mondial, lucru evocat de evoluția sa de-a lungul timpului, prin cristalizarea unui stil improvizatoric personal, al unui limbaj ritmic complex, al unui vocabular timbral lărgit atât prin interpretare la mai multe instrumente, precum saxofon alto, saxofon sopran, saxofon tenor, flaut sau instrumente de suflat tradiționale, cât și prin componenta inovației sonore mijlocite de folosirea efectelor electronice în mod expresiv.

Lucrările sale, cât și contribuția muzicală adusă în diverse proiecte de-a lungul timpului, sunt consemnate prin mai multe apariții discografice: A-C Leonte – “Dream House” (2019), Alex Calancea Band – “Basul Capricios” (2018), Krisper – “Landing on the Comet” (2018), Arcus Trio – “Allotropy” (2016), Alex Calancea band – “The road to Home” (2012), Trigon – “Opt’i’mistic” (2011).

În cariera sa cântă în peste 20 de țări la peste 30 de festivaluri și scene din toată lumea:
2008 – Son Del Aire Festival, Burgos/Leon/Zamora (Spain)
2008 – “Ten to sea” (România) Trigon
2009 – Andrei Tarkovsky International Film Festival “Zerkalo” (Russia) Trigon
2009 – The Music Village, Brussels (Belgium) Trigon
2009 – The 12th floor, Antwerp (Belgium) Trigon
2009 – “JazzaNova” festival, Kitzbühel (Austria) Trigon
2009 – “Gărâna Jazz Festival” (Romania) Trigon
2009 – CAUX FORUM for Human Security (Switzerland) Trigon
2009 – 30th EBU Modern Folk festival, Cologne (Germany) Trigon
2010 – Onda Jazz Club, Lisbon (Portugal) Trigon
2010 – Museu do Oriente, Lisbon (Portugal) Trigon
2010 – “Stufstock” Vama Veche (Romania) Trigon
2010 – The Port of cultures, Riga, Latvia; Trigon
2010 – The Port of cultures, Theatre Eminescu, Chisinau; Trigon
2010 – “Yaroslavl jazz festival” (Russia) Trigon
2010 – “The Port of Cultures”, Chisinau, Moldova; Trigon
2010 – “Iași Jazz Nights” Club RS, Iași (România) Trigon
2010 – “Moldova Calls” Tropentheater, Amsterdam (Netherlands) Trigon
2010 – “Moldova Calls” The X Leiden (Netherlands) Trigon
2010 – “Moldova Calls” bouwkunde Theater, Deventer (Netherlands) Trigon
2010 – “Moldova Calls” Jazz at WMDC In Rotterdam, Rotterdam (Netherlands) Trigon
2010 – “Moldova Calls” SJU Jazz Podium, Utrecht (Netherlands) Trigon
2010 – “Moldova Calls” Paranoia Festival Tilburg (Netherlands) Trigon
2011 – “Make Music Stockholm”; Trigon
2011 – Zhniva Festival, Kiev (Ukraine) Trigon
2011 – Independence Day, Chișinău (Moldova) Trigon
2011 – Porgy & Bess, Vienna (Austria) Trigon
2012 – Saxophone Massive (UK)
2013 – Nik Baertch Summerworkshop (Music, Aikido, Meditation), (Switzerland)
2014 – FanFest (Romania) FaceToFace, Tzuc&Petzi
2014 – Train Delivery (Romania) Tzuc&Petzi
2015 – DobroJazz (Romania) ARCUS TRIO
2015 – Francofon Fest (Bulgaria)
2015 – WAHA (Romania) FaceToFace
2015 – JazzBook Festival (România) Three for Helen, ARCUS TRIO, BJO
2015 – Chef de Pace, Rasnov (România) ARCUȘ TRIO, A-C Leonte, Petra Acker
2015 – JazzaJ, ArcuB (România) ARCUȘ TRIO
2015 – Sibiu Jazz Festival, EU Jazz Residency (România)
2016 – Int. Jazz Day, Arad, (România) ARCUȘ TRIO
2016 – European Days Amman, (Jordan)
2016 – Jazz TM, Timisoara, (România) ARCUȘ TRIO
2016 – Smida Jazz Festival, (România) ARCUȘ TRIO
2016 – Ethno Jazz Festival, Chisinau (Moldova) ARCUȘ TRIO
2016 – Jazz Connect, ArCuB (România) ARCUȘ TRIO
2017 – Artist in Residence, ArCuB (România) A-C Leonte Reveries
2017 – Jazz East Series, Iași (România) ARCUȘ TRIO
2017 – Femei Pe Mătăsari Fest, București (România) A-C Leonte Reveries
2017 – Street Delivery, București (România) KriSPER
2017 – Jazz TM, Timișoara (România) A-C Leonte Reveries
2017 – Bucharest Jazz Festival (Romania) KRiSPER, A-C Leonte Reveries
2017 – WAHA Fest (România) KRiSPER, A-C Leonte Reveries, The Jam Community
2017 – Szfera Fest, Târgu Mureș (România) ARCUȘ TRIO, The Jam Community
2018 – Katara European Jazz festival(Qatar) ARCUȘ TIO
2019 – BUSH Budapest (Ungaria) A-C Leonte
2019-2021 – MoSaIC (RO, BL, IT, DN)
2020 – Icon Arts Academy (România) UCIMR
2020 – Despre ce vorbim cand vorbim despre iubire (România) UCIMR
2020 – Artist in Church (România, Transilvania) A-C Leonte & Alex Arcuș
2020 – Brașov Jazz & Blues Festival (România) A-C Leonte & The BASH
2021 – Jazz Cave Festival (România) A-C Leonte & Alex Arcuș
2021 – Jazz in The Park (România) – A-C Leonte & The BASH
2021 – Jazz in The Park (România) – ARCUȘ TRIO
2021 – Deva Jazz Festival (România) – A-C Leonte & The BASH
2021 – Summer Well (România) – A-C Leonte & The BASH
2021 – Tam Tam Festival (România) – A-C Leonte & Alex Arcuș
2021 – Despre ce vorbim când vorbim despre vină (România) UCIMR
2021 – Ploiești Roof Top (România) – A-C Leonte & The BASH
2021 – Jazz Up Sea (România) – Tower of Babel
2021 – ArCuB (România) – A-C Leonte & The BASH
2021 – Ploiești Jazz Festival – Arcuș Trio
2021 – SEE Residency(Belgium) – Arcuș Project

„MuziColine” este un proiect al Asociației „Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România”, realizat în parteneriat cu Asociația Mioritics și Fundația Gabriela Tudor, cofinanțat de Primăria Comunei Biertan și finanțat de Uniunea Europeană prin Următoarea Generație UE, Planul Național de Redresare și Reziliență, Apel PNRR/2022/C11/I5 – 1. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția finanțatorului. Finanțatorul nu este responsabil de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării. Detalii pe website-ul https://mfe.gov.ro/pnrr/ și pagina de Facebook Planul Național de Redresare și Reziliență.