Skip to main content

Lamia Beligan, invitată la deschiderea Stagiunii de colecție

Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, publicul bucureștean este invitat la deschiderea Stagiunii de colecție de la Biblioteca Națională a României luni, 14 ianuarie, de la ora 17:30.

Sub genericul „Coloane Culturale Românești”, actrița Lamia Beligan și ansamblul Musica Viva, alcătuit din pianista Andreea Butnaru și violoncelistul Florin Mitrea, propun un spectacol aparte de poezie și muzică, în care versurile lui Mihai Eminescu se vor împleti cu armonii compuse de George Enescu, George Ștephănescu, Paul Constantinescu și Doru Popovici.

Accesul este liber, în limita locurilor disponibile, pe baza înscrierii în prealabil la adresa de email: promovare@bibnat.ro

Recitalul va pune în lumină forme incipiente inedite ale versurilor eminesciene. Lamia Beligan va explora laboratorul de creație al poetului și va reface drumul parcurs de Eminescu, de la idee la creație, dezvăluind formele care au intermediat Glossa, Scrisoarea I, Icoană și privaz și alte poeme alese actrița invitată.

Expoziția specială prilejuită de eveniment va cuprinde partituri vechi româneşti scrise pe versuri de Mihai Eminescu, din Colecţiile: „Veselia Română”, „Eminescu”, „Cântece şi Balade”. Acestea aparţin Editurilor: Magazinul Conservatorului – Iaşi, Bucuresci, Jean Feder – Bucureşti, H. Zeidner – Kronstadt (Braşov). Partiturile sunt editate între anii 1880-1897. De asemenea, va fi expusă partitura generală a Concertului pentru Pian şi Orchestră de Paul Constantinescu ce deţine dedicaţia autografă a compozitorului, pentru dirijorul George Georgescu, din 2 Ianuarie 1956.

Gazde și ghizi printre manuscrise, tipărituri și artiști vor fi Raluca Bucinschi și Sebastian Crăciun.

Spectacolul va avea loc la parterul Bibliotecii Naționale a României (Bd. Unirii nr. 22) și face parte din proiectul ambițios „100 de ani în 100 de concerte” derulat de UCIMR pentru a sărbători Centenarul alături de public, tineri artiști aflați în plină afirmare, dar și alături de cei mai buni artiști consacrați ai României.

Stagiunea de colecție, Sezonul 3, este un proiect cultural organizat de UCIMR, finanțat de Primăria Sectorului 1 București prin Centrul Cultural Sector 1 în cadrul programului „Centenar pentru toți – Sesiunea 2017 -2020” .

Parteneri: Exces Music, programul Oportunități la tine acasă derulat de UCIMR, Asociatia Pro Valores

Parteneri media: Enjoytv Romania, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Bucuresti – bucuresteni.ro, AgentiadeCarte Ro, România Pozitivă.

Volumul 2 al Stagiunii de colecție va avea loc luni, 28 ianuarie, de la ora 17:30, iar invitat va fi Corul Canticum, dirijat de Răzvan Rădos.