Skip to main content

Kuniko Kato

By aprilie 1, 2024Session 1

„Kuniko Kato trece triumfătoare prin acest ritual. Tehnica sa, lipsită de efort și cusur, și abilitatea de a manipula ciocanele și 𝑚𝑎𝑙𝑙𝑒𝑡𝑒𝑙𝑒 pentru a obține muzică din instrumente nemelodice sunt menite să intimideze atât percuționiștii în devenire, cât și pe cei consacrați.” – Gramophone

„Acestea sunt interpretări meticuloase și puternice, deopotrivă simple și elegante. Genial.” – The Sunday Times

„O coloristă rafinată, tânăra Kuniko apare ca o moștenitoare demnă a legendarei Keiko Abe, pentru care au fost scrise cele mai multe dintre aceste partituri.” – Le Monde

S-a născut în orașul Toyohashi, prefectura Aichi, Japonia 🇯🇵. După finalizarea studiilor universitare la Școala de Muzică Toho Gakuen, s-a mutat în Europa și a absolvit ca șef de promoție la Conservatorul din Rotterdam.

După participarea în grupuri precum Orchestra Saito Kinen, Ensemble Ictus și Ensemble Nomad, și-a început cariera internațională ca solistă.
În 2011, a fost distinsă cu Premiul Keizo Saji, a XII-a ediție, de către 𝑆𝑢𝑛𝑡𝑜𝑟𝑦 𝐴𝑟𝑡𝑠 𝐹𝑜𝑢𝑛𝑑𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛.
În 2013, a câștigat Premiul pentru Cea Mai Bună Înregistrare la cea de-a 26-a ediție a 𝑀𝑢𝑠𝑖𝑐 𝑃𝑒𝑛 𝐶𝑙𝑢𝑏 𝐽𝑎𝑝𝑎𝑛 𝑀𝑢𝑠𝑖𝑐 𝐴𝑤𝑎𝑟𝑑𝑠.
În 2015, albumul “IX”, care include lucrări de Iannis Xenakis, a fost distins cu 𝐵𝑒𝑠𝑡 𝑆𝑜𝑛𝑔 de către NPR (SUA).
În 2018, a fost premiată la a X-a ediție 𝐶𝐷 𝑆ℎ𝑜𝑝 𝐺𝑟𝑎𝑛𝑑 𝑃𝑟𝑖𝑧𝑒.
Tot în 2018, a primit Premiul pentru Excelență la 𝐶𝑢𝑙𝑡𝑢𝑟𝑎𝑙 𝐴𝑓𝑓𝑎𝑖𝑟𝑠 𝐴𝑟𝑡 𝐹𝑒𝑠𝑡𝑖𝑣𝑎𝑙, ediția a 73-a.
În 2020, a primit Premiul Cultural al Prefecturii Aichi, numită ambasador special pentru orașul său natal, Toyohashi.

Kuniko a fondat și conduce Artist Incubation Project ca director artistic și mentor pentru a sprijini dezvoltarea noii generații de tineri artiști.

Este singurul artist japonez sub contract exclusiv cu LINN Records, o casă de discuri din Marea Britanie renumită pentru calitatea sunetului la nivel mondial.

Este ambasador global pentru instrumentele muzicale Pearl and Adams.

În prezent, locuiește în SUA 🇺🇸, iar în această vară împărtășește din cunoștințele sale la ICon Arts Academy: www.iconarts.ro