Skip to main content

Constantin Silvestri – among his contemporaries/printre contemporanii săi

By ianuarie 9, 2024Proiecte culturale

ICR Stockholm marchează Ziua Culturii Naționale printr-o serie de evenimente culturale cu acces gratuit în data de vineri, 12 ianuarie 2024, începând cu ora 18.00, la sediul institutului din strada Skeppsbron 20. Din programul zilei fac parte un concert de muzică clasică și o expoziție multimedia, ambele dedicate muzicianului Constantin Silvestri, precum și o expoziție despre personalități marcante ale culturii române.

Concertul susținut de cunoscuții muzicieni Laura Tătulescu (soprană), Kristofer Lundin (tenor), Iosif Ion Prunner (pian) va face cunoscut publicului personalitatea multiplă a compozitorului, pianistului și dirijorului Constantin Silvestri (1913-1969), de la nașterea căruia s-au împlinit recent 110 ani. Programul concertului este alcătuit din lucrări semnate de Constantin Silvestri, Mihail Jora, Myriam Marbe, Livia Teodorescu-Ciocănea, iar tenorul suedez Kristofer Lundin va interpreta lieduri din creația compozitorilor nordici Carl Sjöberg, Hugo Alfvén și Wilhelm Peterson-Berger.

Expozița multimedia este intitulată „Constantin Silvestri – among his contemporaries/ Constantin Silvestri – printre contemporanii săi” și pune în evidență cariera excepțională a muzicianului și legăturile sale cu spațiul nordic. Expoziția subtitrată în limba engleză este curatoriată de criticul de artă Cristina Enășescu.

Cel de-al doilea proiect expozițional de la galeriile ICR Stockholm este expoziția „Români în elita mondială” ce prezintă 40 de personalități din România, printre care Mihai Eminescu și Constantin Brâncuși. Expoziția realizată de Asociația Culturală Regal d’Art include materiale documentare (timbre, colițe, cărți poștale, plicuri în ediții speciale, insigne, medalii, fotografii reprezentative) din arhivele personale ale unor colecționari. De asemenea, vor fi expuse și ediții bibliofile ale unor volume de poezie românească, publicate în condiții grafice deosebite, care fac parte din fondul de carte al Bibliotecii Județene „Mihai Eminescu” Botoșani.

Expozițiile „Constantin Silvestri – among his contemporaries/ Constantin Silvestri – printre contemporanii săi” și „Români în elita mondială” pot fi vizitate la galeriile ICR Stockholm până pe 29 februarie 2024.

Constantin Silvestri (1913-1969) a fost dirijor, compozitor, pianist, director al Filarmonicii din Bucureşti între anii 1947 şi 1953. A fost profesor de dirijat la Conservatorul „Ciprian Pormbescu” între 1948 şi 1959. Pe 13 septembrie 1958, a dirijat premiera românească a operei „Oedipe” de George Enescu. A fost distins cu patru premii „George Enescu” și a plecat definitiv din ţară la începutul anului 1959, cu ocazia unui turneu, stabilindu-se la Paris. În 1961, a fost numit dirijor principal al Orchestrei Filarmonice din Bournemouth (Marea Britanie), la pupitrul căreia va rămâne până la sfârşitul vieţii. A realizat numeroase turnee, dirijând în principalele centre muzicale din Europa, dar şi din Japonia, Australia şi America de Sud.

Iosif Ion Prunner, pianist, dirijor de orchestră și de cor, a colaborat cu dirijorii Daniel Barenboim, Zubin Mehta, Kirill Petrenko, Jarvi Paavi, Sir Neville Marriner, Lothar Zagrosek, Lawrence Foster, Vladimir Jurowski, Marc Minkovski, Michael Plason, Tugan Sokhiev, Sergiu Comissiona etc.Are în palmares o bogată activitate solistică și de muzică de cameră ce însumează 2.000 de concerte. A susținut, în calitate de pianist, concerte în România, Cehia, Germania, Ungaria, Grecia, Japonia. În prezent, este directorul și dirijorul Corului Filarmonicii „George Enescu”, înființat în urmă cu peste 60 de ani de Constantin Silvestri. Iosif Ion Prunner este de 27 de ani dirijorul principal al Orchestrei Medicilor „Ermil Nichifor” din București și este președintele Fundației „Constantin Silvestri” în calitate de urmaș direct al dirijorului și compozitorului Constantin Silvestri.

Laura Tătulescu a devenit, la 24 de ani, cea mai tânără soprană a prestigiosului ansamblu de soliști ai Operei de Stat din Viena. Pentru premiera mondială a operei “Make No Noise” de Miroslav Srnka, a primit mult râvnitul Münchener Festspielpreis. A avut colaborări importante cu opera din Los Angeles (Lauretta din Gianni Schicchi, premieră în regia lui Woody Allen), cu festivalul de la Glyndebourne, Concertgebouw Amsterdam, Maggio Musicale Fiorentino, Mostly Mozart Festival din New York, Konzerthaus Berlin, Carnegie Hall (Weill Hall) New York, Ateneul Român din București, Opera din Lille, Teatro Mayor din Bogotá. În 2022, a înregistrat și lansat discul „Silence – Anatomia Liedului în 9 Perspective”, ce conține interpretări ale unor lieduri din creația compozitorilor români. Lansarea a fost precedată de un turneu european.

Kristofer Lundin este absolvent al Universității de Operă din Stockholm. Tenorul suedez a fost membru al studioului de operă din Zürich și al Academiei Mozart/Handel din Aix-en-Provence. A cântat în premiera mondială a operei „Catarsi” de Benedikt Brachtel, în cadrul festivalului de operă de la München. A fost invitat pe scenele unor teatre și festivaluri renumite, precum Salzburger Festspiele, Bayerische Staatsoper, Opernhaus Zürich, Opera de Monte Carlo, Malmo Opera, Salzburger Landestheater, Theater Hagen, Drottningholm Theater. A cântat sub conducerea unor dirijori importanți: Kirill Petrenko, Fabio Luisi, Marco Armiliato, Franz Welser-Most, Daniele Rustioni, Alexander Soddy.

Partenerii evenimentului: Asociația Culturală Regal d’Art, Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” Botoșani, Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR).