Skip to main content

Cioburi de oglindă

By septembrie 4, 2023MuziColine, Proiecte culturale

Un ziarist în căutare de senzațional. Reporter. Influencer. Vânează senzaționalul. Caută adevărul, prin orice mijloace. Adulmecă, scotocește. Descoperă.

O actriță bătrână. Îndurerată. Singură. Însingurată. Părăsită. (Auto)izolată. Amară. Dezamăgită.

O întâlnire. Un conflict ce explodează la un moment dat. Momentul concesiunii. Al adevărului crud, neplăcut.

Un adevăr smuls dincolo de cuvinte, măști, convenții.

„O întâlnire reprogramată. Comunicare anevoioasă, scrâșnită. Dificilă, abruptă. Fragmentată. O imagine ciobită. Adevărul, cu toții căutăm Adevărul! Scormonim, adulmecăm, scrijelim. Da, ce ciudat sună: scrijelim. Jelim. Scrijelim. Din dragoste de Adevăr. De sete după el, după Adevăr. De, sigur. Îl smulgi cu greu, te așteptai la asta: Adevărul se obține cu trudă multă, anevoios. E ca o naștere… cunoști toate acestea, cu sânge și sudoare. Cu lacrimi și dureri, se știe.

Ce te faci însă când Adevărul îți explodează în fața ca o oglindă spartă?!?

Cum gestionezi așchiile unei oglinzi pe care tu însuți ai sfărâmat-o?! Cum te poți apăra de cioburi(le) de oglindă?! Oglinda spartă care îți reflectă realitatea în mii de feluri. Cioburi de oglindă, schije periculoase ale unui Adevăr, multiplicat brusc în mii de ipostaze. Imaginea ta, de care erai atât de sigur, de mulțumit și de încrezător, iat-o împrăștiată care-ncotro, de n-o mai poți nici recunoaște. Nici n-o mai poți pune la loc, nu mai merge reconstituită.

Cioburi de oglindă: tu ai vrut. Tu ai căutat asta.
Cioburi periculoase tăioase, fascinante.”

Maia Morgenstern

 

„Cioburi de oglindă”, un spectacol de muzică și poezie, cu Maia Morgenstern, Marius Călugărița, Paul Ballo, Mihai Murariu, Mihai Pintenaru, Antonela Bârnat, Amanda Aprotosoaei și Corina Băjenaru, este o producție a Teatrului Evreiesc de Stat, iar evenimentul de duminică, 3 septembrie, de la #Biertan a fost organizat de UCIMR în cadrul proiectului #MuziColine.

Spectacolul se joacă luni, 4 septembrie, la Filarmonica de Stat Sibiu: https://bit.ly/CioburiDeOglindă

 

Proiectul MuziColine aduce arta la ea acasă, în Transilvania, și pune comuna Biertan din județul Sibiu pe harta traseelor culturale din România și din Europa. Timp de un an de zile, începând din luna iunie 2023, comuna sibiană Biertan (Copșa Mare, Biertan și Richiș) devine o localitate de referință pentru amatorii turismului cultural, căci găzduiește numeroase activități cultural-recreative, care animă peisajul local.

MuziColine este un proiect al Asociației „Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România”, cofinanțat de Primăria Comunei Biertan și finanțat de Uniunea Europeană prin Următoarea Generație UE, Planul Național de Redresare și Reziliență, Apel PNRR/2022/C11/I5 – 1.