Skip to main content

Cazinoul din Constanța: o istorie repovestită prin jazz

Există spații culturale mai puțin accesibile publicului larg, clădiri istorice ce se degradează sub nepăsare ori locuri care au renăscut grație unor inițiative recente ce merită repuse în circuitul cultural.

Pornind de la aceste premise, Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) continuă seria emisiunilor – concert Arts District prin cel de-al doilea sezon, sub forma unui manifest prin muzică pentru revalorificarea spațiilor de patrimoniu.

În perioada mai – august 2017, tineri muzicieni pornesc într-un itinerariu format din 8 astfel de spații printre care se numără sate cu biserici fortificate, cetăți, palate sau conace cu istorii fascinante, clădiri care au vrut să reziste în ciuda ignoranței epocilor care s-au succedat. Fiecare ediție va cuprinde o parte informativă despre spațiul ales și un recital de muzică clasică și jazz.

Debutul noului sezon Arts District va prezenta povestea Cazinoului din Constanța, dintr-o perspectivă interioară. Ghid va fi Diana Slav, inițiatoarea proiectului „Constanța la Pas”, în dialog cu Sebastian Gheorghiu, fondatorul manifestului Arts District. Într-unul din saloanele de gală ale Cazinoului, duo-ul New Landscapes întregește dialogul printr-un recital de jazz, avându-l invitat special pe Ciprian Parghel la contrabas.

Emisiunea va fi transmisă sâmbătă, 13 mai, de la ora 19:00 pe EnjoyTV.ro și pe pagina de de Facebook Arts District is Here. Următoarea ediție va fi despre Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi și va fi transmisă sâmbătă, 27 mai, de la ora 19:00.

Arts District este un manifest împotriva nepăsării, un proiect de conștientizare și reasumare a spațiilor de patrimoniu și, totodată, un efort de promovare prin intermediul muzicii, prin capacitatea sa de a revitaliza istorii și de a trezi la viață emoții personale și arhetipale.

Noutatea acesui sezon constă în provocarea înaintată artiștilor de a compune o lucrare nouă inspirată de locul ales și prezentată în primă audiție absolută în cadrul proiectului Arts District.

Proiectul, co-finanțat de AFCN, se va derula prin programul „Oportunități la tine acasă” dedicat tinerilor muzicieni excepționali din România, oferindu-le prilejul de a se afirma aici, în țară, printr-un efort de promovare susținută prin stagiuni independente, festivaluri sau proiecte culturale de anvergură.

La primul sezon Arts District au fost aduse în atenția publicului spații precum: Casa Filipescu – Cesianu, Muzeul de Artă Veche Apuseană din București, Cetatea Râșnov, sate cu biserici fortificate precum Alma Vii, Cloașterf, Mălâncrav, spații precum Domeniul Ion Ghica de la Ghergani, Jockey Club Român, Casa Maria Fortunatu.

Întreaga arhivă poate fi consultată pe canalul de YouTube al Enjoytv Romania. Publicul este invitat să se aboneze la canalul de YouTube pentru a primi notificări în timp real despre apariția emisiunilor noi.

Poster Arts District_sezonul 2_2017

Despre Cazinoul din Constanța

Cazinoul, inaugurat în anul 1910 pe faleza din centrul istoric după modelul marilor cazinouri europene, rămâne și astăzi un obiectiv reprezentativ pentru Constanța. La scurt timp de la inaugurare, presa locală a contestat aspectul său exterior, fiind descris ca „o matahală împopoțonată cu tot felul de zorzoane”, având „o completă asimetrie”, un „amestec babilonic al stilurilor” și „un monument ridicat în cinstea nepriceperii și prostului gust”. Istoria avea să dovedească numai contrariul, la desăvârșirea sa contribuind arhitecți reputați precum Daniel Renard, Ion Mincu și D. Maimarolu.

În prezent, clădirea se află într-o stare de degradare iar accesul înăuntru este interzis. Fundația și structura sunt încă bune, însă se pierd detaliile, afectate de timp. Sunt ferestre sparte, porumbei și pescăruși și o bucată din acoperiș a fost ruptă acum câțiva ani, iarna a fost grea și și-a lăsat amprenta. Au fost înlocuite ferestrele și acoperișul, însă cu lucrări temporare. În prezent, există perspective optimiste pentru reluarea unei licitații și începerea proiectului de restaurare.

Filmarea și desfășurarea acestui eveniment a fost posibilă grație parteneriatului cu Vânătoarea de comori arhitecturale, Constanța la Pas și prin sprijinul Primăriei Municipiului Constanța.

Organizator: Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR)
Proiect cultural co-finanțat de AFCN
Parteneri: Fundația Mihai Eminescu Trust, Exces Music
Parteneri media: www.EnjoyTV.ro, Radio România Cultural, Radio România Muzical, AgentiadeCarte Ro, România Pozitivă