Skip to main content

I Niëjti Det Trio / Stesso Mare Trio
[Ro] „Aceeași Mare” Trio

Un proiect spectaculos ethno-jazz de inspirație mediteraneană. Ne pregătim pentru un dialog electrizant și complex dintre clarinet, acordeon și pian susținut de trei artiști remarcați prin cariere bine conturate în aria muzicii clasice și contemporane:

Stefano Bertozzi (Italia) – clarinet
Bardh Jakova (Albania) – acordeon
Elena Indellicati (Italia) – pian

Theranda, numele străvechi al orașului Prizren, este locul în care s-a născut proiectul trioului “I njëjti det”, “aceeași mare”. Cei trei muzicieni care îl compun s-au întâlnit în orășelul kosovar pentru a susține un master class la școala de muzică “Lorenc Antoni”, grație proiectului “Muzica, o punte între popoare”, organizat de IPSIA-Forlì-Cesena și astfel au debutat cu un prim concert în anul 2015, la finalul cursului.

Numele grupului, “I njëjti det”, “aceeași mare”, vrea să transmită mai multe mesaje, în primul rând apartenența lor la Albania și Italia, două state aparent divizate, dar în realitate unite de la o parte la alta datorită Mării Adriatice; apoi mai înseamnă “navigarea pe creasta” unui repertoriu aflat la confluența acestor două lumi, al cărui limbaj este impregnat de referințe continue la melodii, ritmuri și atmosfere din Orient.

“Stesso mare trio” există, așadar, pentru a ne reaminti și că suntem „toți copiii aceleiași mări”, un mesaj pe care trio-ul, prin muzica sa, încearcă să îl răspândească, pentru ca dialogul dintre popoare să fie din ce în ce mai mult în centrul cunoașterii și al înțelegerii reciproce.

13735185_10206541385949602_1378502147_n

 

BARDH JAKOVA s-a născut la Shkodra (Albania) într-o familie de muzicieni: unchiul său Prenke Jakova, care a primit premiul “Onoarea Patriei” din partea președintelui Republicii, a fost compozitorul primei opere naționale albaneze “Mrika” și al operei “Skenderbeu”. Tatăl său, Çesk Jakova, a fost contrabasist la Filarmonica din Shkodra, iar fratele său, Alekander, este în prezent profesor de pian la Colegiul Național din Shkodra.

A absolvit mai întâi cursurile de acordeon la Liceul Național “P. Jakova” din Shkodra și apoi la Conservatorul “Gioacchino Rossini” din Pesaro cu Sergio Scappini. Timp de cinci ani a studiat pianul cu M. Tarsetti și compoziția cu T. Harapi. La vârsta de opt ani, și-a început cariera de acordeonist în grupul “Tring Zilja” din Shkodra. În 1999, a cântat la concertul în onoarea lui Marco Pantani din Cesenatico, câștigător al Turului Franței. De-a lungul anilor, a acumulat experiență artistică în diverse genuri muzicale: muzică din anii ’70 și ’80 (de exemplu, a lucrat cu Dino, Junior Magli, “Barcelona”, Cisco of the Modena City Ramblers și mulți alți muzicieni și cântăreți), muzică est-europeană cu trio-ul “I Njejti Det” și muzică tradițională balcanică cu trio-ul “Gjamadani” și alte ansambluri. A susținut concerte ca solist și cu diverse ansambluri în Austria, Slovenia, Luxemburg, Germania, Irlanda, Elveția, Kosovo, Albania și a cântat, de asemenea, pentru radioul și televiziunea albaneză R.T.SH, Radio Tv portugheză, Z.D.F. germană, RAI, Mediaset și câteva canale regionale italiene. A primit premiul “Maica Tereza 2010” în semn de recunoaștere a muzicii albaneze în lume, la Primăria din Ravenna, din partea primarului din Shkodra. Din 2007 până în 2014 a condus atelierul de muzică balcanică înființat în cadrul Centrului Intercultural al municipalității din Cervia.

Din 2007 este directorul artistic al “Spartiti per Scutari Orkestra”, fondat în colaborare cu Ass. Casa del Cuculo din Meldola (FC), un proiect care se mândrește cu mai multe participări în toată Italia și în străinătate, inclusiv la Teatrul de Operă și Balet din Tirana (2010) și la Teatrul Dante Alighieri din Ravenna. În 2018, “Spartiti per Scutari Orkestra” a concertat în Sala Accademica PIMS a Pontificio Istituto di Musica Sacra Vaticano (Roma). În 2013 a fost înregistrat primul CD “Qui è sempre primavera”. Din 2014 activează în cadrul proiectului No.Vi.Art. “Muzica, o punte între popoare” ca profesor la masterclass-ul de acordeon și ca director al atelierului de muzică balcanică. A dirijat Orchestra Pan-Europeană de Tineret în concertele programate în cadrul diferitelor ediții ale “Festivalului de Muzică Tânără Mediteraneană”, organizat în fiecare an în cadrul proiectului. A colaborat cu Simone Cristicchi, participând în calitate de acordeonist la concertul “Simone Cristicchi per Via del Canto”, organizat în martie 2018 la Teatrul Experimental din Pesaro.

A colaborat cu Paolo Fresu și Paolo Marzocchi și a concertat în iunie 2019 la Auditorium Mast din Bologna. În august 2019 a participat la proiectul “Rock Academy” desfășurat în cadrul “Shkodra Jazz Festival” din Shkodra (Albania), susținând un masterclass de acordeon. A predat ca profesor de acordeon la Liceul Național “P. Jakova” din Shkodra, după ce a câștigat concursul de stat, la “Accademia Naz. delle Belle Arti di Tirana”, la Centro Musicale “Ca’ Vaina” din Imola, la Scuola Musicale Comunale “C. Roveroni” din S. Sofia, la Banda Filarmonica Comunale “F.Musi” din Ferrara și, în cele din urmă, la școala “Colori in musica” din Predappio. În prezent, predă la Scuola di Musica Popolare din Forlimpopoli și la școala municipală “Vassura Baroncini”.

 

STEFANO BERTOZZI a absolvit cursurile de clarinet la Conservatorul “G.Rossini” din Pesaro în 1987, studiind cu M° R. Angelini, apoi cu G. Partisani, P. Vincenti la Accademia Musicale Umbra și G. Garbarino la Accademia Chigiana din Siena.

A câștigat mai multe concursuri naționale și internaționale de interpretare muzicală (Moncalieri, Penisola Sorrentina 1987, Marcianise 1987, Perugia 1991, Ostuni 1991, Macerata Feltria 1993, Vigliano Biellese 1995, A. M. A. A. Calabria 1995 sez. muzică de cameră, A. M. A. A. Calabria 1995 sez. muzică contemporană, Perugia 1997, Ravenna 1997, Riviera del Conero 1998).

A desfășurat o intensă activitate concertistică, cântând în diverse formații (trio Tenet, Quartetto Claravoce, Ensemble Erasmus, etc.) în diferite țări (Germania, Slovacia, Rep. Moldova, Germania, Ungaria, Ungaria. Cehia, Polonia, Austria, Elveția, Franța, Spania, Portugalia, Albania, Kosovo, Tunisia, Chile, Venezuela), în cadrul unor importante festivaluri de muzică (“Gasteig” din München, Settimane Musicali din Lugano, Tineretul muzical portughez, Teatro La Fenice din Veneția, Consorțiul “I Teatri” din Reggio Emilia, Endas Musica, Agimus și multe altele).

A colaborat cu diverse orchestre italiene și, ca solist, a cântat cu Orchestra de Cameră “S. Falchi” din Terni, Filarmonica Olsztyn (Polonia), Orchestra de Cameră Slupsk (Polonia), Filarmonica Kosizce (Slovacia), Orchestra Simfonică Carabobo (Venezuela) și Orchestra “Città Aperta” (cu aceasta din urmă a colaborat în mod regulat ca clarinet și clarinet bas, pentru înregistrarea de coloane sonore de film).

S-a specializat, de asemenea, în limbajul muzicii contemporane și a înregistrat lucrări ale unor importanți compozitori contemporani pentru Ricordi și Crescendo din Bari, muzică de Anton Webern pentru Bongiovanni din Bologna și “musica attuale” (muzică de jazz) pentru Felmay din Torino.

În prezent este profesor la Conservatorul de Stat “Francesco Venezze” din Rovigo.

 

ELENA INDELLICATI: este licențiată în pian și în discipline muzicale la Universitatea din Bologna, și a obținut diploma academică în discipline muzicale în 2007 la Conservatorul de Stat de Muzică “Bruno Maderna” din Cesena. Interpretează muzică de cameră în duo cu diverși instrumentiști, iar în trecut s-a dedicat și repertoriului baroc la clavecin. A participat la diverse festivaluri în Italia și în străinătate: A.G.MUS. La Spezia, Notti Malatestiane della Prov. di Rimini, I Suoni del Tempo – Cesena, Ass. Domenico Sjlveri – Tolentino, Invito alla Musica – Forlì, Concerti del Tè – Teatro Petrella di Longiano, Sala Piatti – Bergamo, Società Dante Alighieri – Mosca (Rusia), Vidin (Bulgaria), Râmnicu Vâlcea (România), Pristina și Prizren (Kosovo), Scutari (Albania), Viena (Austria). În paralel cu activitatea concertistică și-a urmat și pasiunea pentru pedagogie, absolvind cursuri de educație muzicală în Italia și în străinătate. Premiată pentru activitatea sa de cercetare în domeniul didactic în 1996 la Târgul de carte pentru copii din Bologna și în 1997 de către Departamentul de Cultură al Regiunii Emilia-Romagna, a colaborat cu reviste de specialitate precum Musica Domani, Brescia Musica, Rassegna Musicale Curci, Analisi, Spectrum și a publicat pentru editura Carrara. Din 1996 până în 2016 a fost profesor și director artistic al stagiunii “Musica Insieme”, adresată tinerilor instrumentiști italieni (Santa Sofia – FC). În 2000 a publicat eseul Oggi vi parlerò dei bambini musicisti – Il bambino e il pianoforte nella cultura della società borghese europea fra ‘800 e ‘900 (Ut Orpheus – Bologna). Predă pian la școala gimnazială “Croce” din Forlì, este directoarea școlii de muzică “Cesare Roveroni” din Santa Sofia (FC) și a fost tutorele coordonator al cursului de formare a profesorilor A77, cu durata de doi ani, de la Conservatorul “Venezze” din Rovigo.