Remarcată atât în calitate de solistă, cât și de compozitoare, Luiza Zan este una dintre cele mai mari personalități ale jazzului românesc.
Prestigiul său se extinde și dincolo de granițele țării, prin numeroase turnee, concerte, proiecte și colaborări cu nume sonore din jazz și nu numai.
Cariera sa a debutat fulminant în anul 2004 cu Premiul I la Cerbul de Aur și Premiul II la Montreux, la distanță de o săptămână.
Printre colaborările sale cele mai însemnate se numară prietenia cu Margareta Pâslaru, cele două albume cu Big Bandul Radio, un album de autor (Heritage) și încă 6 productii discografice, printre care o colaborare cu trupa Byron (pentru albumul “7 seconds of fame”).
Printre muzicienii cu care a impărțit scena se număra Geri Allen, Bob Hurst, Omar Hakim, Marc Buronfosse, Petras Geniusas, Alex Harding, Rick Condit, Dave Stamps etc.
A scris muzică pentru piese de teatru (Năpasta – regia Radu Afrim, Trei Rupturi – regia Radu Afrim, 7 – regia Sebastian Marina) și film (Circul Vesel – HBO, Carambol).
Duminică, 3 iulie, Luiza Zan va concerta la The Jazz Cave Festival alături de Gyárfás István.
Gyárfás István
István Gyárfás, alias Gyafi, s-a născut la Budapesta. Artistul și-a finalizat studiile la Facultatea de Jazz din cadrul Teacher Training Institute din Liszt Ferenc Music University of Budapest unde a primit cu onoruri diploma de performer jazz și profesor în anul 2001.
Până la acest moment chitaristul avea deja câteva înregistrări pe piață, prima, intitulată “Captive Dreamer” a apărut în anul 1989 la Hungaropop (cu solistul Gábor Winand, contrabasistul Viktor Hárs și toboșarul János Sramkó). Între timp, a urmat master class-uri, a performat alături de aproape toți muzicienii importanți de jazz din Ungaria și cu câteva staruri americane.
Concertează adesea în capitala Ungariei, precum și în cluburi din țară și festivaluri, precum
Lamantin Jazz Festival în Szombathely, the Louis Armstrong Jazz Festival în Bánk, the Kapolcs Art Festival și New Orleans Festival la Palatul Artei din Budapesta.
A cântat în țări precum Marea Britanie, Finlanda, Siria, Israel (Yafo Jazz Festival), Indonesia (Surabaya, Bandung și Jakarta Jazz Festival). A fost în turneu de două ori în Kenya, concertând la Nairobi National Theatre.
Apare în peste 40 de albume în Ungaria, a semnat șapte cu numele său, printre care “Midnight in Pest” apărut în SUA, unde îl are ca invitat pe saxofonistul-tenor Big “Red” Ron. Gyárfás István apare, de asemenea, în câteva albume din Germania, România și Slovacia (Bega Blues Band, Pacora Trio, Walter Kurowsky Jazz Band).
Trio-ul său a publicat primul album în anul 1996, intitulat “Live at the Jazz Café” (alături de contrabasistul Péter Czakó și toboșarul György Jeszenszky), ce cuprinde momentele fantastice din clubul care nu mai există în prezent. A urmat „In Between” (2001, cu solista Beáta Munkácsi și trompetistul Gábor Virágh), apoi „Tale” (2003), iar în anul 2005 au lansat albumul „Nairobi Romance” ce cuprinde propriile lor compoziții inspirate de experiența africană.
“The Old Amsterdam Album”, apărut în anul 2006, este de inspirație olandeză, cuprinzând compoziții originale, în bună măsură jazz main stream. Soliști și muzicieni faimoși își fac apariția în aceste înregistrări (Csaba Deseő – vioară, Júli Fábian – voce, István Fekete – trompetă, István Regős – pian, saxofon, Béla Szalóky – trompetă, Csaba Tűzkő – saxofon.
István Gyárfás a concertat, de asemenea, cu artiști foarte cunoscuți în America precum George Duke, Peter Erskine, Scott Hamilton, Reggie Johnson, Herbie Mann, Joe Murányi, Ken Peplowsky, Chris Potter, Ed Thigpen, Alvin Queen, Warren Vaché și Jimmy Woode.
A primit titlul „Chitaristul anului” în 2013 apoi 2014, 2015 și 2016. A câștigat, de asemenea, premii editoriale, iar în anul 2016 a primit Premiul „Szabó Gábor” pentru realizări remarcabile în întreaga carieră. Potrivit ultimului sondaj realizat de jazz.ma, este considerat cel mai bun chitarist solo de jazz din Ungaria.
În calitate de interpret și compozitor, este, de asemenea, liderul unor formații precum „Quartessence”, „Gyafi and Friends”, „BPA Gospel Team”. A concertat în cunoscuta Budapest Jazz Orchestra timp de patru ani, în calitate de solist. Se spune că în ultimii 30 de ani a contribuit decisiv la ridicarea standardelor de performance. De asemenea, a fost membru în bordul director al Hungarian Jazz Association. A lansat întregi generații de chitariști jazz.