Skip to main content

Unul dintre cele mai interesante proiecte apărute în ultima vreme în peisajul cultural autohton, Artist In Church. Un spectacol multimedia unic în România semmnat de solista Ana-Cristina Leonte, împreună cu saxofonistul Alex Arcuș.

MZ6_7328

Proiectul a luat naștere în Transilvania, într-un sat aflat la capăt de drum, unde artiștii au avut o rezidență, au locuit într-o casă săsească și au avut la dispoziție ca spațiu de creație și inspirație, biserica evanghelică a satului, o biserică desacralizată din secolul al XV-lea.

Melanjul sonor obținut combină elemente organice desprinse din ambientul rural, cu adieri electronice inspirate de acustica lăcașului și de ecoul văii în care se afla satul îmbrățișat de pădure. Rezultatul final? O călătorie muzical-spirituală potențată de video proiecții și video-mapping realizate de artistul vizual Andrei Cozlac, care a avut deja 4 reprezentații de succes în spații de patrimoniu (3 biserici evanghelice, și un conac – Conacul Apafi), 2 reprezentații în Peștera Ialomiței (“The Jazz Cave Festival 2021”), a poposit neașteptat chiar și într-o șură reinventată din Transilvania (Dominique Boutique), în grădina casei Schubz și la Festivalul Internațional “Johnny Răducanu”.

Artist in church 3

ARTIST IN CHURCH

Cei doi muzicieni se folosesc de diferite mijloace de expresie:

Sunete organice, vocale și instrumentale (vioară, saxofon, flaut, instrumente de suflat tradiționale precum caval, instrumente de percuție și o instalație de wind chimes) și

Texturi electronice obținute prin manipularea conținutului acustic, folosind efecte electronice, tehnici de looping și claviaturi, având ca scop adițional lărgirea metodologiei și uneltelor de cercetare folosite în muzica contemporană românească.

Muzica live creată de cei doi performeri este însotiță de light design și video-mapping special concepute pentru a pune în valoare actul artistic, dar și arhitectura și locațiile în care se desfășoară.

Artist in church 2

Artistul Andrei Cozlac, cel care realizează video-mapping și mixajul în timp real al proiecțiilor, a fost premiat de către Uniter cu “Premiul pentru cel mai bun video-mapping” și a primit nenumarate alte aprecieri pentru implicarea sa în scenografia celor mai reputate piese din regia lui Radu Afrim.

Proiectul se bucură, de asemenea, de o trilogie audio-vizuală, 3 lucrări muzicale îmbrăcate în lumină, cu iscusință cinematică, de către regizorul Gabriel Durlan. Una dintre lucrări este prima neo-doină din România, piesă originală compusă în stil folcloric românesc de Ana-Cristina Leonte, rezultată în urma unei perioade de cercetare a arhivelor de folclor autentic cules de Constatin Brăiloiu. Din trilogie mai face parte “Green Church”, o piesă manifest, împotriva tăierilor ilegale și a exploatărilor de lemn nesustenabile, și oimprovizație live direct din inima culturilor transilvănene de hamei.