Skip to main content

Suită de armonii corale dedicate Centenarului/ Concert Canticum

După succesul primei serate din cel de-al treilea Sezon al Stagiunii de colecție de la Biblioteca Națională a României, publicul este invitat să ia parte la nou spectacol – eveniment care va avea loc luni, 28 ianuarie 2019, de la ora 17:30, la Sala Atrium de la parterul Bibliotecii Naționale a României (Bd. Unirii nr. 22).

Sub genericul „Armonii corale”, unul dintre cele mai valoroase ansambluri vocale românești v-a pregătit un program deosebit în care atributele principale sunt varietatea și spectaculozitatea. Corul Canticum, dirijat de Răzvan Rădos, va interpreta bijuterii sonore din creația românească și câteva surprize din repertoriul internațional.

Accesul este liber, în limita locurilor disponibile, pe baza înscrierii în prealabil la adresa de email: promovare@bibnat.ro

Spectacolul este parte din proiectul ambițios „100 de ani în 100 de concerte” organizat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, proiect cultural finanțat de Primăria Sectorului 1 București, prin Centrul Cultural Sector 1.

Dintre documentele expuse în cadrul expoziției adiacente se distinge Volumul „Opere alese”- o ediţie îngrijită de Prof. Ioan D. Chirescu (Maestru emerit al Artei, Laureat al Premiului de Stat), apărută la Editura de Stat pentru Literatură şi Artă, care are o reproducere după o pictură de Camil Ressu, în care este prezentat compozitorul Dumitru Georgescu Kiriac şi autograful acestuia. Portretul de pe copertă, este după un basorelief al sculptorului Ion Vlad.

Biblioteca Națională a României mai deţine „Cântece populare româneşti”, lucrări care fac parte din colecţia „Biblioteca muzicală română”, apărute în anul 1870. Din repertoriul Corului Scoalei Normale din Galaţi, vor fi expuse „15 Coruri bărbăteşti, pentru usul şcoalelor normale, seminariilor, liceelor şi reuniunilor şcolare” publicate de Teodor Teodorescu, în anul 1890, la editura Isidore Kauffmann din Galaţi şi dedicată Domnului Solomon Haliţa, inspectorul învăţământului primar şi normal-primar, directorul Şcoalei Normale de învăţători din Galaţi. Din aceste coruri mai fac parte şi „Imnul Regal” de Eduard Hübsch sau „Deşteaptă-te române”.

Gazde și ghizi printre manuscrise, tipărituri și artiști vor fi Raluca Bucinschi și Sebastian Crăciun.

***
Corul Canticum Bucharest adresează tuturor o invitație în lumea artei corale de calitate. Ansamblul a debutat pe scena Universității Naționale de Muzică din București în primăvara anului 2015. Evenimentul s-a bucurat de un succes deosebit, iar Corul Canticum a obținut încă de la prima sa apariție aprecierile publicului meloman și ale elitei muzicale bucureștene. Tinerii muzicieni, alături de dirijorul Răzvan Rădos, își propun să aducă un plus de prospețime genului coral, făcându-l accesibil marelui public prin abordarea unui repertoriu inspirat din muzicile tradiționale, folclorice, jazz, gospel, pop etc.

Dirijorul Răzvan Rădos s-a născut în Ținutul Pădurenilor – Hunedoara, în 3 aprilie 1990. Debutează în lumea muzicală ca interpret de folclor la vârsta de 12 ani, obținând numeroase premii la concursurile naționale de acest gen. Profesează ca dirijor de la vârsta de 16 ani. A fondat și condus diverse formații corale din România, colaborând permanent cu coruri de amatori sau profesioniști dintre care amintim Corul Vosglas – Deva, Corul Național de Camera Madrigal – Marin Constantin – București, Corul Orfeu – Deva, Corul Anastasis – Deva, Corul Passiones – București, Corul Magnus – București, Corul de Cameră Preludiu – București și, recent, Corul de Copii Radio. A primit distincția „Dirijor de Onoare” din partea Corului Vox Medicalis și este Dirijor Fondator al Corului Regal. Alături de Corul Canticum, Răzvan Rădos își propune explorarea muzicilor vocale mai puțin cunoscute și aducerea acestora în atenția publicului prin concepții interpretative și scenice inedite.

Organizatori: Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România UCIMR
Co–organizator: Biblioteca Naţională a României

Proiect finanțat de: Primăria Sector 1 Bucureşti, prin Centrul Cultural al Sectorului 1, în cadrul programului „Centenar pentru toți sesiunea 2017-2020”

Parteneri: Exces Music, programul Oportunități la tine acasă derulat de UCIMR și Asociatia Pro Valores

Parteneri media: Enjoytv Romania, Radio România Cultural, Radio România Muzical, AgentiadeCarte Ro, Bucuresti – bucuresteni.ro, România Pozitivă.

Volumul 3 al Stagiunii de colecție va avea loc luni, 11 februarie, de la ora 17:30, iar protagonist va fi pianistul Dragoș Andrei Cantea, masterand al Academiei Norvegiene de Muzică din Oslo.