Skip to main content

Ștefan Gheorghiu

By martie 17, 2023Oamenii UCIMR

Ștefan Gheorghiu a absolvit Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu” în anul 1974. Activitatea sa muzicală a acoperit un spectru larg, de la activitatea solistică la muzică de cameră sau simfonică. A fost membru al Filarmonicii „George Enescu”, unde a colaborat cu maeștri reputați ai artei dirijorale: Sergiu Celibidache, Igor Markevich, Kurt Mazur, Serge Baudo sau Mircea Cristescu precum și soliștii: Valentin Gheorghiu, Radu Lupu, Ion Voicu și alții.

Este membru fondator al unor faimoase formații camerale precum: Cvartetul de Coarde „ORFEU”, Trio-ul de Coarde „ROMANTICA”, Orchestra de Camera a Filarmonicii „George Enescu”, dirijată de Mircea Cristescu, și Orchestra de Camera „PHILARMONIA”, fondată și dirijată de Nicolae Iliescu.

„Am avut fericirea de a fi membru și șeful partidei violă a minunatei orchestre a Filarmonicii „George Enescu”, în perioada 1974 – 1998, dar și să interpretez, ca solist, cu Filarmonica „George Enescu” prime audiţii cu concertele pentru violă și orchestră de Bela Bartók, Wiliam Walton, Paul Hindemith, Berlioz – Simfonia „Harold în Italia”, Richard Strauss, Poemul orchestral „Don Quichote”, împreună cu Marin Cazacu, sub bagheta dirijorului Manfred Ramin. Am înregistrat, la Electrecord, Mozart, Simfonia Concertantă pentru vioară, violă și orchestră, împreună cu George Dima, sub bagheta Maestrului Mircea Cristescu, și continui să cânt în Orchestra Medicilor precum și cu maestrul Nicolae Maxim, un exemplu de execepție, de dedicare muzicii, la peste 84 de ani. Am fost prima violă în Orchestra „TEKFEN”, cu sediul la Istanbul, din anul 1993 până la desființare. Această idee generoasă, inițiată de Saim Akҫil și sprijinită generos de Trustul TEKFEN, grupa muzicieni din țările riverane Mării Negre dar și din Egipt, Siria, Azerbaidjan. Era o pledoarie vie pentru pace și prietenie, într-o zonă atât de des conflictuală. Orchestra era formată din muzicieni proveniți din spații diferite cultural, dar bucuria de a cânta împreună a creat o prietenie reală și o atmosferă formidabilă, lucruri pe care nu le voi uita toată viața mea. Muzica ne adună, pentru bucuria de a fi părtași la această minune.”

Din anul 1985, a devenit șef al partidei viola, în urma câștigării concursului de specialitate. Din 1993, a reprezentat România în cadrul proiectului The Black Sea Chamber Orchestra, în aceeași calitate.

În 1995, a fondat Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România – #UCIMR, pentru a sprijini artiștii interpreți români (din diverse domenii ale artei interpretative, precum clasic, jazz, rock, folk, având ca membri soliști, dirijori, instrumentiști, cântăreți, balerini, dansatori) și pentru a promova artele interpretative prin intermediul proiectelor culturale.

Din 1998, și-a suspendat activitatea din cadrul Orchestrei Filarmonicii „George Enescu” dedicându-se activităților sociale, manageriale și de reprezentare a drepturilor artiștilor interpreți.

În slujba acestei misiuni a creat asociațiile reprezentative pentru România: FAIR (Federația Sindicatelor Artiștilor Interpreți din România), UCIMR (Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România) și CREDIDAM (Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți).

În 2000, UCIMR a fost recunoscută uniune de utilitate publică prin Hotărâre Guvernului, o onoare, dar și o responsabilitate. În cele 3 decenii de activitate, a participat la organizarea a câteva sute de proiecte culturale de anvergură locală, națională și internațională, iar astăzi Uniunea numără peste 10.000 de membri.

Dintre evenimentele emblematice UCIMR amintim festivalurile cu tradiție precum CellEast, The Jazz Cave, ICon Arts, precum și concertele de Ziua Națională a României și Anul Nou de la Sibiu. UCIMR a sprijinit Ambasadele României din diferite țări, în promovarea culturii naționale, prin interpretările muzicale ale membrilor. Prin programul Oportunități la tine acasă, UCIMR contribuie la dezvoltarea profesională a noii generații de artiști oferindu-le oportunități de prezențe scenice, în țară și străinătate, necesare carierei lor. De asemenea, oferă un cadru propice creației, găzduind proiecte artistice interculturale precum Rezidența Transilvanica. Prin intermediul proiectelor transfrontaliere precum Romanian Music Society in Japan, asociația oferă expunere și mobilități naționale și internaționale artiștilor la început de drum și experimentați.

Transpunerea în muzică a notelor de pe portativ și stabilirea sarcinilor de lucru în calendarul asociațiilor se îmbină armonios în cântecul vieții lui Ștefan Gheorghiu.

Vă mulțumim că sunteți alături de noi!