Skip to main content

„Stagiunea de colecție” de la Biblioteca Națională continuă cu o serie de șase noi evenimente culturale. Luni va concerta ansamblul Musica Viva

By octombrie 11, 2018Proiecte culturale

După debutul de succes al Stagiunii de colecție de la Biblioteca Națională a României, sezonul al II-lea al seriei de evenimente se deschide cu perspectiva următoarelor șase concerte programate săptămânal până la finele lunii noiembrie la Sala Symposium de la parterul Bibliotecii. Un eveniment organizat de UCIMR, parte din proiectul „100 de ani în 100 de concerte”.

Poster VOL2 Stagiunea de Colectie

În seara zilei de luni, 8 octombrie, actorul Adrian Titieni și pianistul Horia Maxim au purtat un dialog artistic aparte prin interpretarea operelor semnate de Eminescu, Lipatti și Enescu, în compania expoziției cu documente rare și partituri de colecție cu semnături olografe Enescu și Lipatti din patrimoniul Bibliotecii Naționale. Publicul prezent în număr mare a apreciat și la debutul acestui sezon formatul de eveniment propus de organizatori și, în mod deosebit, oportunitatea de a-i asculta pe cei doi artiști excepționali în cadrul unui astfel de eveniment tematic.

Horia Maxim si Adrian Titieni in deschiderea Stagiunii de colectie

Următorul eveniment, Vol. 2 al Stagiunii de colecție, va avea loc luni, 15 octombrie 2018, de la ora 17:30, la Sala Sympsoium a Bibliotecii Naționale, iar invitat va fi de această dată cunoscutul ansamblu Musica Viva. Accesul este liber, în limita locurilor disponibile, pe baza înscrierii în prealabil la adresa de email promovare@bibnat.ro

Ansamblul Musica Viva, alcătuit din pianista Andreea Butnaru, violoncelistul Florin Mitrea și având-o invitată pe soprana Miruna Iancu, vă propune un program alcătuit din opusuri de: George Ștephănescu, Constantin Dimitrescu, Filip Lazăr și Bella Bartok.

musica viva

Artiștii invitați vor oferi publicului prilejul de a asculta un program cu sonorități exclusiv românești, rar prezente pe scenele de concert, dar deosebit de frumoase și spectaculoase.

Accentul expoziției adiacente va cădea pe partituri din a doua jumătate a secolului a XIX lea, care poartă semnătura lui George Ștephănescu, inițiatorul reprezentațiilor de operă în limba română și creatorul primei simfonii românești, de la a cărui naștere se implinesc 175 de ani.

Vor fi puse în lumină lucrările:

  • Mândruliţă de la munte : arie naţională [pentru voce şi pian] de George Stefănescu, cuvinte de Vasile Alexandri. Aria a fost cântată pentru prima óre de D-ra Gavalla. Publicată la Editura Constantin Gebauer – Furnizor al Casei Regale a României, 1885.
  • I-ière Suite : pour piano de Filip Lazăr. Pe pagina de titlu dedicaţie autografă a compozitorului către George Georgescu, 29 septembrie 1925.

Gazde și ghizi printre manuscrise, tipărituri și artiști vor fi Raluca Bucinschi și Sebastian Crăciun.

Stagiunea de colecție este un eveniment organizat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) în parteneriat cu Biblioteca Națională a României, proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, acțiune culturală co-finanțată de Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Expozitie Enescu Lipatti Mandrulita de la munte_001

***

Ansamblul Musica Viva, fondat în 2005 de către pianista Andreea Butnaru şi violoncelistul Florin Mitrea, este  gândit, conceput şi realizat ca o manifestare dinamică a muzicii camerale clasice. Pasiunea  pentru muzica de cameră a dat naştere, de-a lungul a opt ani de la înfiinţare, unor proiecte de succes  realizate în ţară şi in străinătate. Printre ele se numără Brahmsiana (2008), spectacolul sincretic “Sunet, Materie, Cuvânt” (2010), proiectul de mare anvergură profesională „Beethoven – Integrala triourilor cu pian“ (2011-2012) şi „Dialoguri  muzicale“ (20132015). În 2013 Musica Viva a fost unul din ansamblurile selectate de BBC Radio Classic să reprezinte Ziua României în transmisiunile Uniunii Europene de Radio. Muzicieni cu studii la Berlin, Andreea Butnaru este cadru didactic al Universității Naționale de Muzică din București, iar violoncelistul Florin Mitrea este solist instrumentist și sef de partidă al Orchestrei Naționale Radio. Recent Ansamblul Musica Viva a realizat un compact disc inedit: “O călătorie în secolul XX” – Sonate pentru violoncel și pian de Martinu, Șostakovici și Poulenc.

Soprana Miruna Iancu, masterandă la canto la Universitatea Națională de Muzică, a început studiul pianului  la vârsta de 7 ani, la Brăila, a continuat cu studiul chitarei, iar din clasa a IX-a s-a dedicat Canto-ului Clasic. Cele mai importante realizări profesionale de până acum sunt: obținerea Premiului I la Olimpiada Națională de Interpretare Alba Iulia, obținerea Bursei ,,Iolanda Marculescu’’ la recomandarea profesoarei Georgeta Stoleriu și oferită de soprana Felicia Filip, în 2015.  Miruna Iancu spune că, “fiind îndrăgostită total de MUZICĂ, aflându-mă sub puterea jurământului Eutherpei, nu mi s-a părut grea munca în domeniu, zilnic, ore în șir de repetiții, de solfegii, dar consider ca viața unui artist e o lungă existență de luptător. Să te dedici ideii de ARTĂ și frumusețe, cu pasiune și dăruire, devine un CREZ, care multora poate li se pare nefiresc.”

Mai multe amănunte pe: www.ucimr.ro și pe pagina de Facebook.com/UCIMR

Organizatori: Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România

Co–organizator: Biblioteca Națională a României

Proiect co-finanțat de: Ministerul Culturii și Identității Naționale și Administrația Fondului Cultural Național

Parteneri: ExcesMusic, prin programul Oportunități la tine acasă și Asociația Pro Valores

Parteneri media: Enjoy TV, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Bucureşteni.ro, Agentia de carte, Romania pozitivă.

Volumul 3 al Stagiunii de colecție va avea loc luni, 22 octombrie, de la ora 17:30, iar invitat va fi Cvartetul SOLARTIS