Skip to main content

Rareş Zaharia

By martie 21, 2024Session 1

Născut la Sibiu, într-o familie de artişti, Rareş Zaharia s-a impus în ultimii ani drept cel mai de succes regizor român de operă al generaţiei sale. A debutat ca actor pe scena Teatrului Naţional din Iaşi la vârsta de cinci ani, în piesa Chiriţa în provinţie de Vasile Alecsandri cu marea actriţă Tamara Buciuceanu-Botez în rolul titular. La șapte ani susţinea şi primul recital de pian. După studii de Istoria şi Teoria Artei şi de canto la Bucureşti şi Paris (unde s-a stabilit în 2003) Rareş Zaharia începe să se intereseze de regia de operă. Rareş Zaharia a fost asistent al unor regizori importanţi ca Irina Brook (pentru o producţie cu opera Giulio Cesare in Egitto de Georg Friederich Händel la Théâtre des Champs-Elysées, Paris) şi Petrika Ionesco pentru regia, decorurile şi luminile premierei operei Olandezul zburător de Richard Wagner la Opéra Royal de Wallonie, la Liège (Belgia).

În 2007, începe o colaborare de lungă durată cu cu Silviu Purcărete, tot ca asistent de regie (Gianni Schicchi de Giacomo Puccini la Teatrul Maghiar din Cluj, Măsură pentru măsură de William Shakespeare la Teatrul Naţional din Craiova, premiera mondială a operei Love and Other Demons de Peter Eötvös la Festivalul de la Glyndebourne, Anglia, prima reprezentaţie modernă aoperei Artaserse de Leonardo Vinci la Opéra National de Lorraine din Nancy, operele Francesca da Riminişi Aleko de Serghei Rahmaninov la Teatro Colon din Buenos Aires).

Silviu Purcărete îi încredinţează reluarea spectacolelor sale pe mari scene europeene: Love and Other Demons la Opera din Köln, Opéra National du Rhin din Strasbourg şi la Opera Naţională de Stat din Budapesta, Artaserse la Opera Regală din Versailles şi Aleko şi Francesca da Rimini la Opéra National de Lorraine din Nancy.

De asemenea, Silviu Purcărete îl cooptează drept colaborator artistic pentru regia operei Lohengrin de Richard Wagner (fapt unic pentru regizorii de operă români), spectacol ce a marcat Centenarul Operei Naţionale Bucureşti.

Rareş Zaharia a fost primul şi, până în prezent, singurul regizor român selecţionat în Academia prestigiosului Festival de la Aix-en-Provence, la Bayerische Theatherakademie August Everding, la München (cu un proiect pentru opera Hamlet de Ambroise Thomas) şi la Academia de Operă de la Verona (cu un proiect pentru opera Isabeau de Pietro Mascagni).

În 2009, a debutat în calitate de regizor pe scena Operei Naţionale Bucureşti cu opera Don Pasquale de Gaetano Donizetti, o montare devenită legendară.

Rareş Zaharia a regizat spectacolele Hamlet-fragments de Ambroise Thomas la Théâtre du Luxembourg la Paris, Otello de Giuseppe Verdi la Teatrul Liric « Elena Teodorini » din Craiova, Mandragola de Gianluca Verlingieri pentru Academia Festivalului de la Aix-en-Provence (proiect pentru care semnează regia şi libretul, precum şi decorurile şi costumele), Lady Sarashina de Peter Eötvös la Teatro Municipal Sao Luiz din Lisabona (pentru care semnează şi decorul şi luminile), Sânge vienez de Johann Strauss şi Don Carlo de Verdi (versiunea italiană în 5 acte) la Opera Română Craiova, La Cenerentola de Rossini la Festivalul de Operă de la Sibiu, premiera mondială a operei În Trup de Diana Rotaru la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi la Academia de Muzică « Ghe. Dima » din Cluj, Nabucco de Giuseppe Verdi la Opera din Regensburg (Theater Regensburg) şi premiera mondială a operei When He Was Good de Ronnie Reshef la Beit Mazia Theatre şi la Gerard Bachar Centre For the Arts la Ierusalim şi la Arison Auditorium la Tel-Aviv.

De asemenea, a regizat la Opera Naţională Bucureşti Gala Nelly Miricioiu 70 care a marcat sfârşitul carierei marii soliste, şi unde a colaborat, pe lângă marea soprană cu celebrul tenor Gregory Kunde și cu cunoscutul dirijor Giuliano Carella, şi, tot la Opera Naţională Bucureşti, prima Gală Extraordinară în beneficiul Institutului Regional de Oncologie din Iaşi, unde a colaborat cu soprana Lise Davidsen, tenorul Freddie De Tommaso şi dirijorul José Miguel Pérez Sierra.

Rareş Zaharia a susţinut de asemenea un Masterclass de regie și interpretare vocală la Ierusalim, la Israeli Arts and Science Academy în cadrul International Masterclass of Vocal Arts Jerusalem (IMVAJ), la Paris, sub egida asociaţiei ProVoces, la Bucureşti la Ateneul Român şi la Braşov, la Muzeul Ștefan Baciu.

Opera Română Craiova a efectuat turnee în Germania şi Elveţia cu spectacolele regizate de Rareş Zaharia, care s-au bucurat de un mare succes de public şi critică. Otello de Giuseppe Verdi a devenit o producţie de mare succes, fiind selectat în Festivalul Internațional Shakespeare de la Craiova alături de spectacole ale unor mari regizori de teatru (Silviu Purcărete, Robert Wilson, Declan Donnellan, etc.) şi, mai recent, la peste 9 ani de la premieră, la Festivalul Internaţional de Operă şi Balet de la Braşov.

Pentru regia spectacolului Otello, Rareş Zaharia a primit Premiul de Excelenţă al Elena Teodorini Academy of Arts din Londra, opera În Trup a primit premiul CAMERA al UCIMR (Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România). Rareş Zaharia a obţinut premiul II la primul concurs internaţional de regie organizat de Festivalul de la Aix-en-Provence în 2014 cu un proiect intitulat Amore e Guerra după Cartea 8 de Madrigale (Madrigali guerrieri ed amorosi) de Monteverdi, precum şi locul al IV-lea la concursul organizat de opera La Monnaie de la Bruxelles pentru regia operei Mitridate de Mozart în2015.

Operele Otello şi Don Carlo regizate de Rareş Zaharia au fost înregistrate şi transmise de mai multe oride TVR3, iar spectacolul În Trup a fost transmis în direct pe internet prin live-streaming de către UCIMR.

Între 2018 si 2021 Rareş Zaharia a fost directorul artistic al Centrului C. Bechstein de la Paris, iar în 2021 director general adjunct al Operei Naţionale Bucureşti, calitate în care a conceput şi realizat Stagiunea Centenară a instituţiei. Preşedinţia României a conferit de altfel Operei Naţionale Bucureşti medalia Centenarul Marii Uniri pentru Stagiunea Centenară.

În prezent, Rareş Zaharia este doctorand la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti cu o teză despre conceptul de « operă în operă ».

Între proiectele sale de viitor menționăm regia galei programului Tremplin la Théâtre de l’Athénée, la Paris, în aprilie 2024, precum şi regia spectacolului Turandot de Puccini la Opera Națională Română Iaşi în luna mai 2024.

Poți studia sub îndrumarea sa la Academia ICon Arts Transilvania.