Skip to main content

Evenimente culturale cu ecouri în viitor. Rezumatul proiectelor UCIMR din mijlocul anului 2022

By septembrie 13, 2022Proiecte culturale

În luna septembrie se încheie o parte dintre proiectele Asociației UCIMR dedicate dezvoltării profesionale a tinerilor muzicieni români, schimburilor internaționale de experiență și, totodată, promovării spațiilor de patrimoniu și formării de noi audiențe.

Rezultatele acestor proiecte se concretizează în zece noi lucrări de muzică cultă contemporană, zeci de ateliere creative pentru copii și concerte derulate în țară și în străinătate, zeci de interpreți care și-au perfecționat arta sub îndrumarea unor mentori de talie internațională, spectatori de toate vârstele care s-au bucurat fizic și online de experiențe artistice de calitate aflând mai multe despre muzică și spații culturale.

„Ana și Rozafa”, cofinanțat de AFCN – Administrația Fondului Cultural Național, un demers centrat pe  creație și schimb profesional între formații de jazz din România și Albania care au explorat deja posibilitățile folclorului muzical în jazz: Kaleidoscope Trio (Freddie Bryant – chitară, Patriche Blanchard – chitară bas, Gabi Matei – percuție), Stesso Mare Trio (Bardh Jakova – acordeon, Stefano Bertozzi – clarinet, Elena Indellicati – pian electronic), duo-urile Cătălin Milea – saxofon și Gabriel Bălașa – handpan și respectiv A-C Leonte feat. Alexandru Arcuș.

«Ana & Rozafa», figurile feminine din cele două legende înrudite, au generat, astfel, noi dimensiuni creative în compozițiile artiștilor selectați și au oferit pretextul și contextul unor explorări muzicale și improvizatorice originale, dar și concerte memorabile în spații de poveste, precum Peștera Ialomiței – în inima munților Bucegi, Muzeul Municipal Curtea de Argeș – în umbra Mânăstirii ridicate de Meșterul Manole, poalele Cetății Râșnovului și vecinătatea Castelului Rozafa din Shkoder (Albania).

Parteneri culturali: Asociatia „Rrok JAKAJ” din Albania, Muzeul Municipal Curtea de Argeș, Complexul Național Muzeal ”Curtea Domnească” din Târgovişte, Asociația Mioritics.

Proiectul „Aventurile lui Muzicilă la Brașov”, cofinanțat de Primăria Municipiului Brașov și organizat în parteneriat cu Muzeul Județean de Istorie din Brașov, a adus împreună publicul foarte tânăr și artiști de pe marile scene, într-o serie de evenimente pentru familiarizarea copiilor cu domenii culturale diverse, prin intermediul muzicii. Evenimentele au avut loc în Bastionul Țesătorilor / Bastionul Artiștilor din Strada Coșbuc nr. 9.

Proiectul s-a bucurat de un interes major în rândul celor mici, venind în întâmpinarea curiozității lor cu ateliere și concerte educative susținute de profesioniști cu experiență și de artiști îndrăgiți ai muzicii clasice și de tango. Personajul Muzicilă (interpretat succesiv de actorii Alexandru Unguru și Ana Turoș) a călătorit în lumi fantastice (a dansului, a istoriei, a poveștilor, a magiei) și și-a dovedit de fiecare dată iscusința în a face cele mai hazlii și atractive prezentări invitaților săi speciali.

În Bastion s-au derulat 4 ateliere creative și 4 concerte tematice susținute de artiști de vârf, precum: interpreții Analia Selis și Mariano Castro, ambasadori – brand de țară pentru Argentina, alături de dansatorii Silvia Spataru și Csongor Kicsi (campion european de tango) – „Muzicilă în Lumea Dansului”; soprana Veronica Anușca și tenorul Liviu Indricău, soliști ai Operei Naționale București alături de pianistul Alexandru Burcă – „Muzicilă la Muzeul de Istorie”, DUO HESPERUS format din chitariștii Costin Soare și Ioan Bănescu, alături de invitații Nicolae Pepene, managerul Muzeului Județean de Istorie din Brașov, și Lorena Anastasiu, scriitoare de carte pentru copii – „Muzicilă în Lumea Poveștilor” și respectiv pianista Mădălina Pașol și actorul Marius Drăguș / MagiTot – „Muzicilă în Lumea Magiei”.

„Rezidența Transilvanica”, un proiect cofinanțat de AFCN – Administrația Fondului Cultural Național, organizat în parteneriat cu Filarmonica de Stat Sibiu, Fundația Mihai Eminescu Trust, Contemporary Music Centre Ireland și Academia ICon Arts și-a propus să pună în valoare șase biserici fortificate săsești din Transilvania, prin intermediul muzicii noi, compusă de tineri creatori selectați la nivel internațional. Lucrările inspirate de cele șase edificii au fost încheiate la finalul lunii august, urmând ca până în luna noiembrie ele să fie interpretate de Ansamblul de percuție ICon Arts – condus de vibrafonistul Alexandru Anastasiu, împreună cu alți 5 interpreți soliști. Noile piese vor putea fi audiate atât în concert, cu un suport vizual realizat de Mihai Benea, cât și în spațiile care le-au inspirat, în cadrul unui traseu cultural ce se va lansa în această toamnă. În proiect participă artiști din România, Irlanda, Polonia și SUA. Informațiile actualizate vor fi încărcate pe paginile facebook.com/ucimr și www.ucimr.ro.

„Belcanto la Curtea Domnească”, un proiect cofinanțat de AFCN – Administrația Fondului Cultural Național, organizat în colaborare cu Centrul Județean de Cultură Dâmbovița și Consiliul Județean Dâmbovița, a deschis oportunități de perfecționare și afirmare tinerilor interpreți de operă amatori și profesioniști și a pus totodată în valoare spații emblematice din județul Dâmbovița, precum Ansamblul Monumental Curtea Domnească Târgoviște, Ansamblul Brâncovenesc de la Potlogi, Centrul Vechi din Târgoviște, Liceul de Artă „Bălașa Doamna”.

Programul evenimentelor a cuprins un masterclass coordonat de personalități de prim rang ale scenei lirice – soprana Iulia Isaev, baritonul Florin Estefan, tenorul Florin Georgescu -, concerte camerale și de operă cu soliștii Operei Naționale București – soprana Veronica Anușca, tenorul Liviu Indricău și baritonul Lucian Petrean, alături de pianistul Alexandru Burcă, ori Ansamblul PlaCello, reprezentat de Ella Bokor și Mircea Marian, precum și un concurs național cu premii în valoare totală de peste 10.000 lei plus burse de studiu și invitații în stagiuni organizate de către Asociația UCIMR și instituțiile partenere (Filarmonica de Stat Sibiu, Centrul Județean de Cultură Dâmbovița, Opera Națională București). Juriul a fost compus din soprana Iulia Isaev  – Conferențiar Universitar Dr. în cadrul Catedrei de Canto a Facultății de Interpretare Muzicală – UNMB și solistă a Operei Naționale București, baritonul Lucian Petrean – solist al Operei Naționale București, dirijorul Daniel Jinga – directorul Operei Naționale București și respectiv managerul cultural Sebastian Gheorghiu. Președinte al juriului – tenorul Florin Georgescu, director al Centrului Județean de Cultură din Târgoviște.

Tot în cadrul proiectului a mai avut loc o ediție specială a conferințelor Round Table România, în care muzicologul Valentina Sandu – Dediu, moderatorul tradițional al acestui format, a purtat alături de artiștii Florin Georgescu și Iulia Isaev o discuție cu miez despre muzică, muzicieni și actorii culturali care contribuie la conturarea unei societăți educate. Conferința poate fi vizionată pe pagina de Facebook Enjoytv Romania.

Evenimentele „Belcanto la Curtea Domnească” s-au încheiat duminică, 4 septembrie, cu zâmbete și ritmuri de percuție în cadrul atelierelor creative pentru copii, dar și cu multe emoții în cadrul Finalei concursului de canto, emoții ce s-au prelungit pe parcursul unei seri speciale: Gala laureaților și Concertul extraordinar susținut de tinerii câștigători și membri ai juriului, alături de invitați speciali și de Orchestra simfonică „Muntenia” dirijată de Daniel Jinga, managerul Operei Naționale București.

Parteneri ai proiectului „Belcanto la Curtea Domnească”: Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, Filarmonica de Stat Sibiu, Academia & Festivalul ICon Arts Transilvania, Opera Națională București.