Skip to main content
Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

ICon Arts XXI – Arii și duete de operă – Cellia Costea, Dan-Cristian Hodrea

5 august, 2023 @ 7:00 pm

Sâmbătă, 5 august, orele 19:00, vă invităm la un eveniment deosebit, unde veți asculta arii și duete de operă, interpretate de absolvenții masterclass-urilor de canto ale Academiei ICon Arts, sub îndrumarea sopranei Cellia Costea și baritonului Dan-Cristian Hodrea.

 


Cellia Costea

Cellia Costea este soprană cu o carieră internațională impresionantă. S-a născut într-o familie de muzicieni și a început studiul viorii la Școala de Muzică din Piatra Neamț. Ulterior, și-a continuat studiile muzicale la Universitatea de Muzică din București, sub îndrumarea profesoarei Elena Botez.

Debutul său profesional a avut loc pe scena Operei Naționale din București, în rolul Desdemonei din opera „Otello” de Giuseppe Verdi. Cariera internațională a Celliei Costea a luat naștere când a interpretat rolul Contesei din opera „Le Nozze di Figaro” de W. A. Mozart pe scena Teatrului Klagenfurt Stadttheater din Austria.

Cellia Costea este câștigătoarea a 11 competiții internaționale de canto, printre care se numără cele mai importante:

  • Premiul I la XX Concorso Internazionale Valsesia Musica în 2004
  • Premiul I și Premiul Publicului la XL International Competition “Francisco Vinas” din Barcelona în 2003
  • Premiul I și Premiul Publicului la The 2nd International Singers Competition Beijing, China în 2002
  • Premiul I și Premiul Publicului la Debut Bad Mergentheim, Germania în 2002
  • Premiul al II-lea la „Jaime Aragall” din Girona, Spania în 2002
  • Premiul I și Premiul Publicului la „Montserrat Caballe” din Andora în 2001
  • Premiul I la „Jullian Gayarre” din Pamplona, Spania în 2000

Aceste premii i-au făcut numele cunoscut în întreaga lume, interpretând pe scene prestigioase precum Covent Garden din Londra, Wiener Staatsoper din Viena, Frankfurt Theater, Teatrul Național din Praga, Opera Națională din București și multe altele.

Cellia Costea este recunoscută și apreciată pentru abordarea sa artistică profundă, calitatea vocii și abilitatea de a transmite emoție și dramatism în interpretarea operelor.
Pentru performanțele sale remarcabile, Cellia Costea a primit numeroase premii și recunoaștere în cariera sa.

În 2012, ea a devenit solistă a Operei Naționale din Atena, Grecia, iar în același an a primit Marele Premiu pentru cel mai bun artist al anului de la Uniunea Criticilor de Teatru și Muzică din Grecia. Această distincție confirmă talentul și contribuția sa deosebită în lumea muzicii și a operei.

 

Dan-Cristian Hodrea

Dan-Cristian Hodrea este un artist liric și profesor universitar, specializat în muzică clasică. Hodrea și-a construit o carieră de succes ca bas-bariton și a interpretat numeroase roluri în operă și muzică simfonică.

Pregătirea muzicală a lui Dan-Cristian Hodrea a început la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, unde a studiat interpretarea instrumentală în secțiunea de oboi. A continuat studiile la aceeași instituție în secțiunea de canto și producție artistică, obținând diplomele de licență și masterat.

Teza sa de doctorat de la Școala Doctorală „Sigismund Toduță” a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca a studiat tema „Buffo bass – Caracteristică reprezentativă a Bel canto-ului italian”

Dan-Cristian Hodrea a început să lucreze ca artist liric în anul 2000, când a devenit membru al Filarmonicii „Transilvania” din Cluj-Napoca. În anul 2011, s-a alăturat Operei Române din același oraș, unde a interpretat numeroase roluri în producții de operă. Printre cele mai importante opere se numără „Don Giovanni” și „Le nozze di Figaro” de W.A. Mozart, „Il barbiere di Siviglia” de G. Rossini, „La Traviata” și „Rigoletto” de G. Verdi, „Carmen” de G. Bizet și multe altele.

Pe lângă activitatea sa pe scenă, din anul 2018, Dan-Cristian Hodrea este și profesor universitar la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

De-a lungul timpului a susținut numeroase masterclass-uri și a fost implicat în diverse competiții și concerte simfonice, colaborând cu dirijori precum Alain Paris, Horia Andreescu și Alexandru Lăscae. Dan-Cristian Hodrea a participat și la diverse competiții de canto, unde a obținut premii și recunoaștere pentru talentul său vocal. Printre acestea se numără:

  • Premiul Special al Concursului Național de Voce „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca în 2007
  • Premiul Special al Juriului la Concursul Internațional de Voce „Hariclea Darclee” din Brăila în 2010.

Dan-Cristian Hodrea este un talentat artist liric și profesor universitar care a impresionat publicul cu vocea sa puternică și expresivă. Prin interpretările remarcabile în opere și concerte simfonice, el a adus contribuții semnificative în domeniul muzicii clasice din România.

 

Adina Alupei

După debutul anului III de studiu la Facultatea de Interpretare muzicală din cadrul Universității de Arte „George Enescu” Iaşi pianista Adina Alupei ȋncepe, ȋn luna noiembrie a anului 2005, colaborarea cu Opera Națională Romȃnă Iaşi. După un an şi jumătate de colaborare permanentă, obține un post de corepetitor. Preocuparea continuă pentru studiu şi ȋmbogățire a repertoriului de operă, lucrul atent cu dirijorii şi asimilarea informațiilor necesare execuției postului, masterclassurile la care a fost pianist acompaniator i-au consolidat drumul pe care a pornit.

A ȋncheiat studiile Facultății de Interpretare ȋn anul 2007, obținȃnd media 10 la examenul de licență. Ȋn anul 2009 a absolvit studiile de masterat, la aceeaşi facultate, obținȃnd media 10 la examenul de disertație. Ȋncepȃnd cu luna decembrie a anului 2011 a promovat la instituția la care este angajată pe post de maestru corepetitor.

Activitatea bogată pe care o desfăşoară de peste 17 ani la Opera Națională Romȃnă Iaşi i-a adus multe colaborări, una dintre cele mai importante fiind cea cu Filarmonica „Moldova” Iaşi. A colaborat cu orchestra ca tuttist, a pregătit Corul Academic „Gavriil Musicescu” (sub bagheta maeştrilor Doru Morariu, Bogdan Cojocariu şi Consuela Radu-Țaga) şi a susținut numeroase concerte. Ȋn anul universitar 2021-2022 a colaborat cu Maestrul Dumitru Goia la cursurile de dirijat orchestră, ȋn cadrul Universității Naționale de Arte “George Enescu” Iaşi. Tot la aceeaşi Universitate, din luna martie a anului 2022, este profesor asociat la disciplina Clasă de Operă, sub conducerea muzicală a Lect. Univ. Dr. Consuela Radu-Țaga.

A fost şi este solicitată ȋn repetate rȃnduri pentru examenele de promovare ale artiştilor lirici şi a celor instrumentişti, atȃt la Operă, cȃt şi la Filarmonică. Ȋn afară de spectacolele pregătite sau ȋn care participă activ din repertoriul de operă, activitatea sa ȋnsumează peste 150 de recitaluri şi peste 15 Masterclassuri (ca pianist acompaniator).

Ca pianist acompaniator la Masterclassuri a avut onoarea şi bucuria de a-şi ȋmbogăți cunoştințele de la mezzosoprana Viorica Cortez, tenorul Giuseppe Pastorello, tenorul Marius Vlad Budoiu, baritonul Alfio Grasso, mezzosoprana Lucia Papa, soprana Elena Moşuc, soprana Mioara Cortez, dirijorul Alexander Walker. A participat activ la Masterclass susținut de pianistul/dirijorul Vlad Iftinca.

Printre dirijorii cu care a lucrat şi sub bagheta cărora a evoluat se numără Corneliu Calistru, Leonard Dumitriu, Bogdan Chiroşcă, Victor Dumănescu, Adrian Morar, Tiberiu Soare, Gheorghe Stanciu, Gabriel Bebeşelea, József Horváth, Gheorghe Costin, Dumitru Goia, Cristian Oroşanu, Cristian Sandu, Mircea Holiartoc, Radu Popa, Traian Ichim, Vladimir Lungu, Radu Postăvaru, Horia Andreescu, Ciprian Teodoraşcu, Vlad Conta, Daniel Jinga, Mihail Agafița, Doru Morariu, Bogdan Cojocariu, Marius Hristescu, Emil Ambrosă, Consuela Radu-Țaga, Antonio Grosu, Karel Mark Chichon, Paul Nadler, David Crescenzi, Alexander Walker, Marcello Mottadelli, Alain Pȃris, Alfonso Saura, Andrea Barizza, Michael Cousteau, Alessandro Cedrone, Anton Shaburov, Jin Wang, Andrea Albertin, Hermes Helfricht.

Dorința de a cuprinde ȋn repertoriul personal cȃt mai multe lucrări, indiferent de gen, citirea la prima vedere şi atenția distributivă sporită sunt atuurile de care se bucură şi le ȋmpărtăşeşte tuturor celor cu care lucrează.

Vă invităm alături de noi la un spectacol de excepție!

Detalii

Dată:
5 august, 2023
Oră:
7:00 pm
Eveniment Categories:
,

Loc de desfășurare

Richiş
Richiş, Sibiu România + Hartă Google