Skip to main content
Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Arts District 100 – Concert în primă audiție în memoria eroilor din Primul Război Mondial

17 octombrie, 2017 @ 6:30 pm - 7:00 pm

Marți, 17 octombrie, de la ora 18:30, la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi (Strada Londra nr. 39) va avea loc concertul ICon Arts Ensemble dedicat memoriei eroilor din Primul Război Mondial.

Evenimentul va avea loc cu prilejul lansării celui de-al treilea sezon al manifestului cultural Arts District 100, inițiat de UCIMR pentru a readuce în atenția publică spații de patrimoniu din România prin intermediul muzicii clasice. La eveniment, accesul este permis în limita locurilor disponibile și prin achitarea biletului de intrare la muzeu în valoare de 8 lei.

Poster Arts District_EV.1_mm

„Războiul care ar fi pus capăt tuturor războaielor” s-a încheiat în anul 1918 prin sacrificiul a milioane de tineri pe câmpul de luptă. Pentru România, tratatele de pace încheiate în urma războiului au culminat cu Marea Unire proclamată la 1 decembrie 1918.

În București și în țară, au fost create numeroase monumente în memoria eroilor cu chip necunoscut care au suferit morți cumplite pentru a întoarce una dintre cele mai importante pagini din istoria noastră și a omenirii.

La invitația UCIMR, compozitori din toată lumea au compus 8 lucrări noi pornind de la imaginea Monumentelor Eroilor din România, mai puțin cunoscute publicului larg, ignorate ori neîngrijite, aflate pe nedrept într-o stare de degradare morală, la 100 de ani de la acest moment istoric – reîntregirea țării sub sceptrul Regelui Ferdinand.

 

Program 17 octombrie: Enescu, Bartók și lucrări în primă audiție absolută

 

Marți, 17 octombrie, în sala centrală a Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi va avea loc lansarea celui de-al treilea sezon al manifestului cultural Arts District, intitulat „Arts District 100”. Cuvântul înainte va aparține inițiatorului proiectului, Sebastian Gheorghiu, care va vorbi despre următoarele evenimente create în memoria eroilor și Centenarului Unirii.

În deschidere, directorul MNHCV, Cristina Toma, vă va adresa câteva cuvinte despre colecțiile unice ale muzeului care cuprind numeroase hărți ale României înainte și după război.

Va urma concertul ICon Arts Ensemble, format din membri ai Orchestrelor Naționale Radio și profesori la instituțiile de muzică din București: Raluca Stratulat – vioară, Andreea Țimiraș – violoncel, Mihai Murariu – pian, Adrian Buciu – flaut, invitat, Alexandru Anastasiu – percuție – vibrafon, invitat.

 

Programul lor va cuprinde 3 lucrări în primă audiție absolută, create pentru acest proiect:

Timothy Doyle (Irlanda), lucrarea Vesper, dedicată Monumentului Eroilor CFR

Mihai Murariu (România), lucrarea Martyr, dedicată Monumentului Eroilor de la Sălăjan

Sebastian Țună (România), lucrarea Ultimul străjer al capitalei, dedicată Monumentului cu același nume din Băneasa.

 

Artiștii vor mai interpreta, în completarea programului, lucrări alese în consonanță cu tema:

Béla BartókDansuri românești

George EnescuAdagio pentru vioară și pian

George EnescuSerenade lointaine –  Trio pentru vioară, violoncel și pian dedicat Casei Regale a României

Sebastian AndroneFresco meets Baldi

Alexandru AnastasiuNever Ending Story

 

Detalii despre eveniment și interpreți, aici

Detalii

Dată:
17 octombrie, 2017
Oră:
6:30 pm - 7:00 pm
Eveniment Category:
Etichete Eveniment:
, , ,

Loc de desfășurare

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi
Londra nr. 39
Bucuresti, Bucuresti România
+ Hartă Google