Skip to main content

Elena Moșuc

By aprilie 15, 2024Session 1

Soprana româno-elvețiană Elena Moșuc (născută în Iași) a urmat studiile la Conservatorul George Enescu din Iași și, înainte de a-și finaliza studiile, a câștigat mai multe concursuri internaționale, de exemplu competiția muzicală internațională organizată de televiziunea ARD din München în 1990.

A primit multe premii prestigioase (inclusiv Siola d’Oro și Premio Zenatello di Verona) și în 2005 Președintele României i-a acordat titlul de Ofițer al Artelor, unul dintre cele mai înalte onoruri acordate unui muzician în România.

În 2009 a obținut doctoratul în muzicologie cu tema Nebunia în opera italiană din prima jumătate a secolului al XIX-lea cu Summa cum Laude.
A fost numită Femeia Anului în România în 2009 și în 2010 a devenit cetățean de onoare al orașului său natal.

În 2015 a primit “Marelui Premiu” în România pentru cariera sa internațională remarcabilă ca soprană.

În 2019 a primit două nominalizări pentru Opus Klassik ca Cea mai bună cântăreață a anului și Cel mai bun album pentru CD-ul său Verdi Heroines (Solo Musica) și a câștigat premiile internaționale prestigioase Opera Awards “Opera Star” OSCAR DELLA LIRICA ca cea mai bună Soprană.

În 2022, în orașul său natal, Iași, Biserica Mitropolitană a Moldovei și Bucovinei i-a oferit Crucea Moldavă, cea mai mare distincție pentru laici, iar la București, Ministrul Culturii a onorat-o cu distincția de excelență pentru o carieră pe scena internațională.

De la începutul carierei sale, Elena Moșuc a fost strâns legată de Opera din Zürich, unde a apărut în diverse roluri și a debutat ca Regina Nopții (un rol pe care l-a cântat de peste 250 de ori).
Rolurile sale emblematice includ de asemenea Gilda, Violetta, Lucia, Mimì, Micaela, Marguerite, Donna Anna, Konstanze, Zerbinetta, Luisa Miller, Medora (Il Corsaro), Olympia, Antonia, Giulietta, Stella, Norma, Nedda, Alice Ford, Lucrezia Borgia, Anna Bolena, Maria Stuarda, Desdemona, Leonora (Il Trovatore), Lakmé și Giselda (I Lombardi).

Aparițiile ca invitat o duc în toate operele importante și festivaluri din Europa (inclusiv Barcelona, Berlin, Hamburg, München, Viena, Salzburg, Paris, Londra, Milano, Roma, Veneția, Bruxelles, Amsterdam, Bilbao și la Arena din Verona) precum și în SUA (inclusiv la Metropolitan New York și Dallas Operas), Muscat, Japonia, China, Taiwan și Coreea de Sud.

A colaborat cu dirijori eminenți, inclusiv Nikolaus Harnoncourt, Christoph von Dohnányi, Nello Santi, Bruno Campanella, Maurizio Arena, Carlo Franci, Fabio Luisi, Lorin Maazel, Marcello Viotti, Bertrand de Billy, Gustavo Dudamel, Philipp Jordan, Evelino Pidò, Jordi Bernàcer, Valéry Gergiev și alții, și regizori de scenă precum Franco Zeffirelli, Liliana Cavani, Ruth Berghaus, Sven-Eric Bechtolf, Stefan Herheim, Mario Martone, Gilbert Deflo, Renata Scotto, David McVicar, Lorenzo Mariani, Graham Vick, Martin Kusej, Davide Livermore, Roman Polanski și alții.

Elena Moșuc participă frecvent la concerte și apare în serate de operă în țara sa natală. Și-a stabilit reputația ca una dintre cele mai versatile și expresive soprane din lume. Pe lângă spectacolele sale operatice, participă și la concerte crossover și face turnee cu proiectul său Resonance.

Un testimonial al pasiunii sale pentru muzica de film este CD-ul L’amore è poesia (lansat în 2016 de Solo Musica / Sony) cu muzica lui Flavio Motalla, compusă special pentru vocea ei și înregistrată cu London Symphony Orchestra în studiourile Abbey Road.

În 2020, Elena a realizat primul său mare proiect crossover împreună cu starul pop român FUEGO Paul Surugiu și a lansat hitul “Știu că vei regreta” cu două videoclipuri diferite. (Muzica: Jolt Kerestely, Text: Narcis Constantin Avadanei)

În 2021 și 2022 a sărbătorit 30 de ani de carieră internațională cu o nouă producție Norma la Opera Națională din București și producția Il Trovatore (Leonora) în Zürich și concerte jubiliare foarte prețioase la Operele din București și Iași, în cea mai mare Sală de Concert din București în cadrul Festivalului Enescu la Ateneul Român, precum și în Zürich și recitaluri.

Cele mai recente succese au fost debutul în rolul Elisabeta I (Roberto Devereux) la Opera din Zürich (februarie 2023), debutul Adrianei (Adriana Lecouvreur) la Opéra Royal de Wallonie Liège (aprilie 2023), recitalul de la Ateneul Român București (iunie 2023) și debutul în concert ca Imogene (Il Pirata) la Concertgebouw Amsterdam (septembrie 2023) Discografia Elenei Moșuc include albume solo, cum ar fi A Portrait (o cutie cu 3 CD-uri care prezintă Au jardin de mon cœur, Mozart Portrait și Notre amour), Donizetti Heroines (Sony Classical), Stabat Mater de Giovanni Gualberto Brunetti (o premieră mondială înregistrare), With Compliments (arie de Handel cu Orchestra de Cameră din Zürich), Schön ist die Welt de Franz Lehár (premiat cu Preis der Deutschen Schallplattenkritik), Simfonia a doua de Mahler dirijată de Valery Gergiev, înregistrarea completă a La Rondine de Puccini 2017, ciclul de cântece orchestrale Tragédie d’amour (2018) de compozitorul elvețian Émile Jaques-Dalcroze și Lipatti și Enescu “Chansons et Melodies” (2023).

Elena Moșuc apare și în numeroase producții de operă pe DVD, precum La Bohème, Rigoletto, Ariadne auf Naxos, Flautul fermecat și Lucia di Lammermoor. A apărut și în filmul BBC The Genius of Mozart și în două gale FIFA live. În aprilie 2018 a fost lansat noul său CD Verdi Heroines de Solo Musica / Sony. Noiembrie 2023
Elena Moșuc și-a stabilit reputația ca una dintre cele mai versatile și expresive soprane din lume.

Anul acesta, poți studia sub îndrumarea ei la ICon Arts Academy.