Skip to main content

Dragoș Ilie

By martie 21, 2024Session 1

Chitaristul român Dragoș Ilie s-a remarcat drept unul din cei mai carismatici și expresivi tineri muzicieni ai generației sale, încântând publicul din Europa, Asia și Statele Unite.

De la o vârstă fragedă a început studiul instrumentului, primele acorduri fiind învățate de la tatăl său. A urmat cursurile Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă”, Iași, la clasa profesorului Marius Țîmpău. Concomitent, Dragoș a studiat și cu Conf. Univ. Dr. Daniel Dragomirescu.

Perseverența și tenacitatea artistică l-au ajutat să obțină diverse burse de studiu în țară cât și în străinătate. Printre acestea menționăm Fundația MOL pentru Comunitate, Programul „Tinere Talente” oferit de Fundația Principesa Margareta, cu sprijinul Casei Regale a României, bursele „START”, și Bursa „Moștenitorii României Muzicale” oferită de Radio România și Rotary Club Pipera. În anul 2015 Dragoș a obținut prestigioasa bursă “Woodruff Scholarship” pentru completarea studiilor de licență la „Schwob School of Music” – Columbus State University, în SUA, la clasa compozitorului și pedagogului Andrew Zohn.

Dragoș a obținut peste 40 de premii la competiții internaționale, cu peste 20 de premii I. Printre acestea se numără Koblenz Guitar Festival, Tokyo Guitar Competition, Culiacan International Competition, Changsha International Guitar Festival, Indiana Guitar Festival, Columbus Guitar Symposium, Texas A&M Guitar Competition și Miami Guitar Festival.

A susținut concerte, masterclass-uri și workshopuri în Europa, Statele Unite și Asia și a apărut în revistele Classical Guitar Magazine, Gendai Guitar și Acoustic Guitar Magazine. De asemenea, Dragoș a concertat alături de Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania” și Orchestra Națională Radio din România, grație bursei „Moștenitorii României Muzicale”.

Dragoș este activ și în domeniul muzicii camerale. În anul 2021, s-a alăturat cvartetului de chitară Austin Guitar Quartet, grup al cărui album de debut „The Singing Guitar” a fost nominalizat la premiile Grammy, alături de „Los Angeles Guitar Quartet”, „Texas Guitar Quartet” și ansamblul coral „Conspirare”. Spectacolele recente ale cvartetul cuprind Electric Counterpoint de Steve Reich, împreună cu compania de balet din Austin.

În vara anului 2022, Dragoș a concertat în turneul „Stradivarius – Paganini Magic” alături de celebrul violonist român Alexandru Tomescu. Cei doi au interpretat primul caiet de sonate pentru vioară și chitară Centone di Sonate, scris de Niccolò Paganini, în 17 concerte și 13 orașe din România.

În 2020, Dragoș s-a alăturat grupului Ex-Aequo, organizație non-profit ce se străduiește să reprezinte un reper în lumea chitarei. În contextul pandemiei care a afectat viața muzicală internațională, Ex-Aequo a lansat o serie de workshop-uri online, masterclass-uri și concerte, precum și o competiție cu peste 200 de participanți.

Cel mai recent proiect a implicat 9 compozitori afro-americani ce au scris lucrări originale pentru chitară. Proiectul numit „Changing the Canon” a culminat cu o înregistrare CD cât și video, disponibilă pe toate platformele media.

Pasionat de promovarea repertoriului românesc pe scena globală, Dragoș a conceput CD-ul său de debut drept un proiect ce îmbină atât aranjamente (opere ale lui Ciprian Porumbescu, Béla Bartók) cât și lucrări scrise de compozitori români contemporani. Albumul a fost înregistrat împreună cu Radio România Muzical și este disponibil la editura Casa Radio.

În prezent, Dragoș își finalizează studiile doctorale la University of Texas at Austin SUA, la clasa renumitului pedagog și interpret Adam Holzman. În același timp Dragoș este și asistent universitar, predând în cadrul aceleiași universități. Interesat de metode de prevenire a accidentărilor în rândul muzicienilor, Dragoș integrează somatici alternative de tipul Body Mapping în activitatea sa didactică.

Dragoș este reprezentat de Augustine Strings, prima companie de corzi pentru chitară clasica din lume. În prezent cântă o chitară Gernot Wagner, donată de către Carson McKowen, o chitară Steven Walter și una Martin Blackwell.

Poți studia sub îndrumarea sa în această vară.