Skip to main content

ARIPI în Țara Soarelui Răsare

By august 20, 2024Proiecte culturale

Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR), în parteneriat cu Ambasada României în Japonia și Asociația Romanian Music Society in Japan (日本ルーマニア音楽協会), cu sprijinul Institutului Cultural Român (ICR) prin programul Cantemir, anunță proiectul „ARIPI”, ce promovează interpreți și creatori români de diferite generații în fața publicului nipon, prin intermediul a două recitaluri în Țara Soarelui Răsare.

Proiectul ARIPI are loc în contextul unei triple celebrări: 35 de ani de la Revoluția din 1989, 20 de ani de activitate a asociației Romanian Music Society in Japan, parteneră pentru popularizarea muzicii și culturii românești în spațiul asiatic, și, respectiv, 1 an de la semnarea Declarației Comune de Instituire a Parteneriatului Strategic dintre România și Japonia de către Președintele României, domnul Klaus Iohannis, și Prim-Ministrul Japoniei, Fumio Kishida.

Astfel, capitala Japoniei va fi gazda a două recitaluri muzicale, care au loc joi, 29 august, orele 19:00, la Centrul Minato pentru Egalitatea de Gen, și sâmbătă, 31 august, orele 18:00, la Minato-Ku Takanawa Citizen Hall.

Pianistul Horia Mihail, unul dintre cei mai prestigioși soliști români, va concerta alături de tinerele interprete Andreea Ioana Nistor, violonistă , și Antonia Beteag, soprană.

PROGRAM

Tema programului este „LIBERTATE”, ce marchează 35 de ani de la Revoluția din 1989, fiind întregit de premiera lucrării „ARIPI” pentru voce, vioară și pian, special compusă de către multipremiatul compozitor român Sebastian Androne-Nakanishi.

Artiștii vor interpreta un repertoriu variat din care nu lipsesc piese consacrate din patrimoniul românesc și mondial. Curatoriatul muzical al proiectului este exprimat prin selecția pieselor și prin prestația artistică, cu un program diversificat, care cuprinde atât piese pentru pian solo interpretate de Horia Mihail, cât și lucrări camerale pentru voce sau vioară, cu acompaniament pianistic, aparținând compozitorilor români din secolele XX – XXI și unui compozitor japonez.

Publicul va audia „Doina Stăncuței”, de Tiberiu Brediceanu, „Lăutarul” pentru vioară solo de George Enescu, „Quel guardo il cavaliere” (Norina) de Gaetano Donizetti, „Capriciul nr. 3” pentru vioară solo de Vasile Filip, „Nocturna” de Dinu Lipatti, „Hello hello” (Lucy) din „The telephone” Gian Carlo Menotti, precum și Introducere și Rondo Capriccioso C. Saint Saens. În cadrul evenimentelor va fi interpretată în premieră mondială compoziția, Aripi/Wings (Tsubasa) pentru soprană, vioară și pian semnată de Sebastian Androne-Nakanishi.

ARIPI

Compoziția Aripi/Wings (Tsubasa) a fost creată pentru a surprinde frumusețea profundă și adâncimea emoțională a cântecului de leagăn Takeda, un cunoscut cântec tradițional japonez. Inspirația pentru această piesă a venit de la soția compozitorului Sebastian Androne Nakanishi, care, aflând că a primit o comandă pentru a compune o lucrare pentru soprană, vioară și pian, ce va fi interpretată în Japonia, l-a încurajat să se lase inspirat de eleganța răscolitoare a acestui cântec de leagăn, privit totodată ca un simbol al năzuinței pentru pace și liniște. Având în vedere complexitatea traducerii textului original, compozitorul s-a bazat pe diverse resurse disponibile și a integrat propria interpretare a traducerii în limba română.

„Proiectul Aripi e menit să întărească legăturile bilaterale româno-japonez, inițiate de noi acum mai bine de 8 ani cu partenerii noștri. După turneul de anul trecut din România în 3 orașe din România (București, Brașov și Sfântu Gheorghe), a venit rândul artiștilor români să interpreteze în Japonia, pentru că, deși ne despart mii de km, muzica unește culturi de pe toate meridianele.” – Sebastian Gheorghiu, Membru în Consiliul Director UCIMR

HORIA MIHAIL

Horia Mihail este un pianist român. Solist concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio, Horia Mihail susține și recitaluri solo sau în diferite formule camerale, cea mai cunoscută fiind gruparea Romanian Piano Trio din care a făcut parte între 2005 și 2010, în care i-a avut ca parteneri de scenă pe Alexandru Tomescu și Răzvan Suma. A concertat de peste 1000 de ori cu majoritatea orchestrelor simfonice din România, inclusiv cu Filarmonica „George Enescu” din București și cu Orchestra Națională Radio. În prezent este Solist Concertist al Formațiilor Muzicale Radio București și al Filarmonicii Brașov. În calitate de președinte a Asociației Culturale Accendo desfășoară o intensă activitate managerială, organizând cinci turnee MusicON ale Romanian Piano Trio, trei turnee Stradivarius, iar în cooperare cu Radio România Cultural, turneele Pianul Călător și Duelul Viorilor: Stradivarius vs. Guarneri.

ANTONIA BETEAG

Soprana Antonia Beteag a absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca iar în prezent urmează studiile de masterat în cadrul Universitatea Anton Bruckner din Linz. Pasiunea sa pentru operă și muzica vocal-simfonică a fost îmbogățită datorită colaborărilor cu dirijori și profesori renumiți precum Anita Hartig, Ramon Vargas, Leontina Văduva, Florin Estefan și Diana Țugui. Începând cu anul 2020, Antonia a colaborat cu diverse instituții de cultură din țară, printre care Filarmonica de Stat Sibiu (Sibiu Opera Festival) Filarmonica Pitești, Opera Națională Română din Cluj și Filarmonica de Stat din Oradea. Unul dintre momentele importante ale carierei sale se numără debutul în cantata Carmina Burana de Carl Orff, sub bagheta maestrului Cristian Spătaru, și rolul “Lucy” în opera de cameră “The Telephone” de Gian Carlo Menotti, proiect susținut la opera din Linz.

ANDREEA IOANA NISTOR

Andreea Ioana Nistor este studentă la Universitatea Națională de Muzică București. Și-a început parcursul muzical la vârsta de 6 ani, sub îndrumarea profesorului Marius Lăcraru. Realizările sale muzicale includ numeroase premii la concursuri naționale și internaționale, evidențiindu-se prin Premiul III la Olimpiada Națională în 2019 și Premiul II în 2012. În 2021, a obținut chiar Premiul I la prestigiosul Concurs Internațional „Rezonanțe Sonore”. Cu fiecare recital, Andreea a încântat audiența în orașe precum București, Sibiu, Brașov, Frankfurt, Stuttgart sau Heidelberg. Mai mult, a avut onoarea de a cânta pe una dintre viorile lui George Enescu în cadrul unui concert de ziua porților deschise la Colegiul Național de Muzică George Enescu, pe care l-a absolvit.

Intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile, pe bază de rezervare la Ambasada României în Japonia, la tokyo@mae.ro / 0081 (0)3-3479-0311 (ext.2) pentru concertul din 29 august, de la Centrul Minato pentru Egalitatea de Gen, și respectiv la e-mail info@r-ms.org pentru concertul din 31 august, de la Minato-Ku Takanawa Citizen Hall.

Proiectul ARIPI este organizat de Asociația UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) – în parteneriat cu Ambasada României în Japonia și Asociația Romanian Music Society in Japan (日本ルーマニア音楽協会), și cofinanțat de Institutul Cultural Român / Romanian Cultural Institute, prin Programul Cantemir – program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional. Institutul Cultural Român nu este responsabil de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.