Skip to main content

Apel pentru artiști | Rezidențele interdisciplinare de creație “MuziColine” de la Biertan

By martie 15, 2024MuziColine, Proiecte culturale

UPDATE APEL Rezidenta MuziColine, 29 februarie:

In perioada 15 -30 martie 2024, artistul vizual Andrei Cozlac, fotograful Mihai Benea si saxofonistul Alexandru Arcus au fost selectați să lucreze sub coordonarea Anei Cristina Leonte pentru realizarea unei lucrari colective ce urmează a fi prezentată în luna iunie 2024.

Anunțăm relansarea apelului de artiști pentru cea de a doua serie de rezidențe interdisciplinare de creație la Biertan. Rezidențele interdisciplinare de creație MuziColine vor pune în valoare spații de patrimoniu – biserici fortificate, grădini, șure etc dar și tradiții uitate cu ajutorul muzicii și al altor arte – fotografie/artă video și dans.

Noua perioadă de desfășurare este 15 martie – 30 martie 2024, în comuna Biertan. Cei 3 artiști selectați din zona artelor performative și vizuale vor explora un obiectiv de patrimoniu natural sau construit pe care îl vor integra ulterior într-o lucrare originală, ca punct de inspirație/referință. Rezidențele vor oferi și un context de cunoaștere și explorare a zonei Biertan pentru a identifica locația, tema și tipul de proiect artistic care va fi dezvoltat ulterior. Echipă artistică va beneficia de coaching direct din partea Anei Cristina Leonte – interpretă, compozitoare de jazz și curator muzical. Pe parcursul rezidențelor, artiștii selecționați sunt invitați să interacționeze cu publicul local sub forma unui atelier sau a unor prezentări publice informale în cadrul cărora locuitorii din Biertan vor fi invitați să participe la proiecții foto-video, audiții muzicale și mici reprezentații organizate în spații neconvenționale (grădini, șure, cetăți fortificate), unde se vor familiariza cu lucrări pre-existente ale artiștilor și se vor cunoaște reciproc.

Definitivarea noii lucrări originale – care este deschisă și poate lua orice formă artistică – o nouă creație muzicală, un performance, expoziție de fotografie, video-dans, instalație performativă etc, va avea loc ulterior, în orașele de domiciliu ale artiștilor, în perioada septembrie 2023 – mai 2024 urmând ca premiera să aibe loc în iunie 2024, în cadrul unui traseu cultural propus de UCIMR și Asociația Mioritics, administratorul ”Colinelor Transilvaniei” – o rețea de trasee turistice peste 500 km.

Termen limită pentru înscrieri: 25 februarie 2024

ÎNSCRIERI

Selecția proiectului și a artiștilor va fi realizată pe baza unui dosar de candidatură care va include: o scrisoare de interes, o scurtă prezentare a proiectului propus (minim o pagină A4), biografii artistice, linkuri audio/video și un portofoliu (pentru artiștii vizuali). Pot depune candidaturi artiști individuali sau echipe artistice deja formate. Artiștii interesați trebuie să fie disponibili să participe la rezidențele din Biertan în perioada mai sus menționată, datele finale ale rezidenței urmând a fi comunicate câștigătorilor, odată cu rezultatele selecției. Data limită de depunere a proiectelor este 25 februarie  iar rezultatele selecției vor fi anunțate până la data de 29 februarie. Pentru informații suplimentare ne puteți contacta la adresa office@ucimr.ro sau telefon 0723350176

 


Începe prima serie a Rezidențelor interdisciplinare „MuziColine” la Copșa Mare, comuna Biertan. În perioada 20 iulie – 3 august, artiștii Răzvan Suma – violoncelist, Alexandra Lupeș – arhitect/scenograf și Eugen Dediu – regizor vor explora sub mentoratul Prof. Univ. Dr. Ladislau Csendeș – violonist/violist modalități creative de a pune în valoare patrimoniul cultural al zonei. Rezultatul – o lucrare colectivă ce va fi prezentată în vara anului 2024. Participanții au fost selectați în urma unui apel național care a vizat două serii de rezidențe interdisciplinare.

Pentru cea de a doua serie de rezidențe artistice, întrucât nu au fost întrunite cumulativ criteriile de eligibilitate în termenul specificat, apelul de artiști va fi reluat în toamna acestui an.

Ai nevoie de aer curat, liniște și timp pentru a construi noi idei și proiecte viitoare?
Ești muzician, performer, fotograf sau artist video și te interesează să dezvolți un proiect cultural interdisciplinar într-o zonă rurală, aproape de tradiții și de oamenii satului?
Vrei să te bucuri de experiența unei rezidențe de creație într-o zonă rurală și să participi la un important program de dezvoltare culturală?

 Programul „MuziColine”, inițiat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România”, aduce arta la ea acasă, în Transilvania, și subliniază comuna Biertan din județul Sibiu pe harta traseelor culturale din România și din Europa. Timp de un an de zile, începând din luna iunie 2023, comuna sibiană Biertan (Copșa Mare, Biertan și Richiș) va deveni o localitate de referință pentru amatorii turismului cultural, căci va găzdui numeroase activități cultural-recreative, care vor anima peisajul local.

MuziColine aduce arta mai aproape de comunitatea locală transilvăneană și propune un program amplu și divers de activități – rezidențe de creație, concerte și spectacole, ateliere educaționale – deschise tinerilor artiști și publicului larg, de la copii la seniori, oferind un spectru larg de domenii artistice, astfel încât orice localnic sau turist dornic să găsească activități cu care rezonează.

În cadrul acestui nou program, avem plăcerea să lansăm un apel de artiști pentru o nouă serie de rezidențe interdisciplinare de creație la Biertan. Rezidențele interdisciplinare de creație MuziColine vor pune în valoare spații de patrimoniu – biserici fortificate, grădini, șure etc dar și tradiții uitate cu ajutorul muzicii și al altor arte – fotografie/artă video și dans.

Prima rezidență  interdisciplinară rurală va avea loc în perioada 20 iulie – 4 august 2023, iar cea de a doua – în perioada 1 – 15 august 2023, în satul Biertan/Copșa Mare. Astfel, 6 artiști din zona artelor performative și vizuale (3 pentru fiecare perioadă) vor explora câte un obiectiv de patrimoniu natural sau construit pe care îl vor integra ulterior într-o lucrare originală, ca punct de inspirație/referință. Rezidențele vor oferi și un context de cunoaștere și explorare a zonei Biertan pentru a identifica locația, tema și tipul de proiect artistic care va fi dezvoltat ulterior. Fiecare echipă artistică va beneficia de sprijinul direct al unui coach – interpretul și profesorul Ladislau Csendes – pentru prima perioadă și respectiv expertul cultural Cosmin Manolescu, pentru cea de-a doua. Pe parcursul rezidențelor, artiștii selecționați sunt invitați să interacționeze cu publicul local sub forma unui atelier sau a unor prezentări publice informale în cadrul căror locuitorii din Biertan vor fi invitați să participe la proiecții foto-video, audiții muzicale și mici reprezentații organizate în spații neconvenționale (grădini, șure, cetăți fortificate), unde se vor familiariza cu lucrări pre-existente ale artiștilor și se vor cunoaște reciproc.

Definitivarea noii lucrări originale – care este deschisă și poate lua orice formă artistică – o nouă creație muzicală, un performance, expoziție de fotografie, video-dans, instalație performativă etc, va avea loc ulterior, în orașele de domiciliu ale artiștilor, în perioada septembrie 2023 – mai 2024 urmând ca premiera să aibe loc în iunie 2024, în cadrul unui traseu cultural propus de UCIMR și Asociația Mioritics, administratorul ”Colinelor Transilvaniei” – o rețea de trasee turistice peste 500 km.

CONDIȚII OFERITE

  • onorariu artistic de 6600 lei (suma brută) pentru fiecare artist participant care se va plăti în doua tranșe, suma de 4400 lei în 2023 și 2200 lei în iunie 2024 cu ocazia prezentării finale.
  • cazare și demi-pensiune în Copșa Mare/Biertan;
  • participarea într-un nou program de dezvoltare culturală rurală;
  • sprijin artistic prin prezența celor doi coach, fiecare pentru câte o perioadă (interpretul și profesorul Ladislau Csendes și respectiv expertul cultural Cosmin Manolescu), ce vor sprijini dezvoltarea viitoarelor proiecte

CRITERII DE SELECȚIE

Criteriile care vor sta la baza selecției pentru această rezidență interdisciplinară rurală sunt: interesul pentru patrimoniu material sau imaterial, tipul de proiect propus pentru a fi realizat în zonă rurală dar și modul în care propunerea artistică adresează locuitorii satului Biertan. La rezidență pot participa tineri artiști români din România, fie individual sau în cadrul unui trio artistic clar definit.

Pe parcursul rezidenței, artiștii selecționați sunt invitați să propună un eveniment deschis publicului larg. Selecția artiștilor participanți va fi realizată de un board format din muzicianul Ladislau Csendes (violonist/violist și profesor),  coregraful Cosmin Manolescu (coach artistic al rezidenței) și managerul cultural Sebastian Gheorghiu (coordonator proiect).

ÎNSCRIERI

Selecția proiectului și a artiștilor va fi realizată pe baza unui dosar de candidatură care va include: o scrisoare de interes, o scurtă prezentare a proiectului propus (minim o pagină A4), biografii artistice, linkuri audio/video și un portofoliu (pentru artiștii vizuali). Pot depune candidaturi artiști individuali sau echipe artistice deja formate. Artiștii interesați trebuie să fie disponibili să participe la rezidențele din Biertan într-una dintre perioadele mai sus menționate, datele finale ale fiecărei rezidențe urmând a fi comunicate câștigătorilor, odată cu rezultatele selecției. Data limită de depunere a proiectelor este 30 iunie  iar rezultatele selecției vor fi anunțate până la data de 4 iulie. Pentru informații suplimentare ne puteți contacta la adresa office@ucimr.ro sau telefon 0723350176.

 

 

“MuziColine” este un proiect al Asociației „Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România”, realizat în parteneriat cu Asociația Mioritics și Fundația Gabriela Tudor, cofinanțat de Primăria Comunei Biertan și finanțat de Uniunea Europeană prin Următoarea Generație UE, Planul Național de Redresare și Reziliență, Apel PNRR/2022/C11/I5 – 1. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția finanțatorului. Finanțatorul nu este responsabil de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării. Detalii pe website-ul https://mfe.gov.ro/pnrr/  și pagina de Facebook www.facebook.com/PNRROficial/.