Skip to main content

Concerte jazz inspirate de Legenda Meșterului Manole, o poveste universală și temă a proiectului Ana & Rozafa

By iulie 1, 2022Proiecte culturale

Mitul impresionant al jertfei pentru creație devine sursă de inspirație pentru muzica de jazz.

În perioada  2 – 22 iulie vor avea loc șase concerte de jazz care vor sublinia universalitatea legendei Meșterului Manole, prezentă sub numeroase forme în toată regiunea balcanică și a Europei de Est. Evenimentele se vor desfășura în spații culturale emblematice precum Peștera Ialomiței din Bucegi, Muzeul Municipal Curtea de Argeș și Centrul de educație Schubz din Râșnov.

Sub tema «Ana & Rozafa», cunoscute formații de jazz din Albania, Italia, România, SUA vor concerta după un program conceput să pună în lumină asemănările și diferențele culturale ale aceluiași mit prezent atât în România cât și în Albania. Astfel, repertoriul artiștilor se va contura în jurul temei jertfei pentru edificare și creație. Fiecare formație va prezenta în primă audiție absolută o lucrare de jazz inspirată de mitul fondării Mănăstirii Argeșului și a Castelului Rozafa din Shkodra, Albania. Programul evenimentelor, în rândurile de mai jos.

Legendele spun că Ana este sacrificată de Manole pentru ridicarea Mănăstirii Argeșului fără ca ea să cunoască adevărata lui intenție, în vreme ce Rozafa acceptă sacrificiul și îi cere soțului să o zidească doar pe jumătate între cărămizile Castelului Shkodar, pentru a-și putea alăpta și mângăia copilul. Dacă Legenda Mănăstirii Argeșului este cunoscută publicului din România, legenda albaneză poate fi citită pe scurt la această adresă.

Despre Ana & Rozafa

Proiectul muzical, inițiat de UCIMR, urmărește creația și schimbul de experiență între formații de jazz din România și Albania care au explorat deja posibilitățile folclorului muzical în muzica de jazz. «Ana & Rozafa», figurile feminine centrale din cele două legende înrudite, vor genera, astfel, noi dimensiuni în compozițiile artiștilor selectați și vor oferi pretextul și contextul unor explorări muzicale și improvizatorice originale. Finalul proiectului va oferi publicului 4 noi piese inspirate de cele două personaje legendare Ana și Rozafa.

 

PROGRAMUL:

 

Sâmbătă, 2 iulie, Peștera Ialomiței, Moroieni

Ora 13:00
Stesso Mare Trio (Albania / Italia)
Bardh Jakova – acordeon
Stefano Bertozzi – clarinet
Elena Indellicati – pian electronic
Artiștii vor explora teme ale muzicii improvizatorice de inspirație mediteraneană și balcanică. Stesso Mare (It.) înseamnă „Aceeași mare”, metaforă unificatoare a repertoriului abordat.

Ora 15:00
Kaleidoscope Trio
Freddie Bryant (USA) – chitară
Patriche Blanchard (FR) – chitară bas
Gabi Matei – percuție
Concertul va cuprinde teme world – music într-o abordare spontană de jazz pe cele trei chitare ale lui Freddie Bryant.

 

Marți, 5 iulie, Muzeul Municipal Curtea de Argeș

Ora 17:00
Stesso Mare Trio (Albania / Italia)
Bardh Jakova – acordeon
Stefano Bertozzi – clarinet
Elena Indellicati – pian electronic

Ora 18:30
A-C Leonte feat. Alexandru Arcuș
Ana Cristina Leonte – voce, vioară, efecte electronice
Alexandru Arcuș – saxofon, fluiere, percuții
Programul va aduce ascultătorilor un concert de autor ce va cuprinde inclusiv motive tradiționale românești reinterpretate cu mijloace improvizatorice moderne.

 

Vineri, 8 iulie, Grădina Schubz din Râșnov

Ora 20:00
Kaleidoscope Trio
Freddie Bryant (USA) – chitară
Patriche Blanchard (FR) – chitară bas
Gabi Matei – percuție

 

Vineri, 22 iulie, Grădina Schubz din Râșnov

Ora 20:00
Cătălin Milea – saxofon
Gabriel Bălașa – handpan
Un concert în note contemplative din care vor face parte motive tradiționale internaționale (world music) reinterpretate cu mijloace improvizatorice moderne.

 

*

Pe lângă evenimentele desfășurate în România, sunt programate alte 2 concerte în spații deschise din Albania unde va fi invitată o formație din România, în perioada august – septembrie 2022.

Un proiect organizat de Asociația UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, proiect cultural cofinanțat de AFCN – Administrația Fondului Cultural Național.

Parteneri culturali: Asociatia “Rrok JAKAJ” din Albania, Muzeul Municipal Curtea de Argeș, Complexul Național Muzeal ”Curtea Domnească” din Târgovişte, Asociația Mioritics.