Skip to main content

Răzvan Suma și Adrian Mantu concertează la Sibiu

By octombrie 5, 2018octombrie 26th, 2018100ani100concerte, Proiecte culturale

Răzvan Suma și invitatul său, Adrian Mantu, doi dintre cei mai talentați violonceliști români ai prezentului, propun publicului sibian o incursiune nonconformistă în repertoriul pentru violoncel printr-un concert cu totul excepțional, parte din turneul național „Vă plaCello?”

va placello_sibiu

Evenimentul va avea loc luni, 22 octombrie, de la ora 19:00, la Sala Festivă a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, în continuarea Stagiunii ICon Arts @ Biblioteca ASTRA, serie de evenimente inclusă în programul ambițios „100 de ani în 100 de concerte” derulat de UCIMR pentru a sărbători Centenarul alături de cei mai buni artiști ai momentului.

Intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile, prin solicitarea invitației electronice la adresa bjastra2@gmail.com Seara se va încheia cu o invitație la degustare de vinuri bio oferite de partenerii evenimentului, Senator Wine – un alt produs made in Romania care se bucură de succes internațional.

Turneul „Vă plaCello?” va aduce pe aceeași scenă compoziții originale scrise pentru două violoncele de J. B. Barrière, D. Popper, L. Boccherini şi J. Fr. Dotzauer. De asemenea, repertoriul va include şi prelucrări româneşti ale unor piese foarte cunoscute de V. Jianu, dar şi o abordare neconvenţională a unor hituri pop/rock îndrăgite de toată lumea și adaptate astfel încât să surprindă și să apropie cât mai mulți noi adepți ai acesui instrument complex.

Cei doi artiști de vârf, fiecare cu o carieră impresionantă pe scenele internaționale, s-au reintâlnit pe aceeași scenă după 20 de ani, la ediția ICon Arts Roma 2017. A rezultat un performance similar unei reacții chimice prin complexitatea muzicii create de cei doi artiști, succesul acelui concert contribuind semnificativ la decizia de a contura mai târziu acest un turneu național.

Violoncelul: de la clasic la modern. Și de această dată, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu invită iubitorii muzicii clasice să viziteze cu prilejul acestui concert o expoziție specială dedicată violoncelului, instrument remarcat prin numeroase calități aparte, fiind în egală măsură și clasic, și modern. Vor fi puse în lumină discuri de vinil, CD-uri și nu în ultimul rând partituri care pun în valoare versatilitatea acestui instrument muzical, a cărui istorie începe în prima jumătate a secolului al XVI-lea.

De la lansarea în 2012 a întrebării „Vă place Bach?” violoncelistul Răzvan Suma a oferit publicului din România două ediții ale turneului omonim ce au cuprins repertoriul marelui compozitor german, iar apoi a revenit în fiecare an cu noi propuneri, menite să introducă publicul românesc în universul muzical al compozitorilor de geniu ai muzicii clasice: „Vă place Brahms?” (2014), „Vă place Tango?” (2015), „Vă place SCHU/bert/mann?” (2016), „Vă place Beethoven?” (2017).

Cu un repertoriu menit să incite publicul, o vestimentație deosebită și o scenografie specială, cei doi muzicieni vor fi prezenți pe cele mai importante scene ale țării, fiind acompaniaț̦i de un design de lumini atipic pentru artiștii de muzică clasică, neconvențional, dar adaptat repertoriului de violoncel și menit să atragă și un public tânăr, nefamiliarizat încă cu virtuțile acestui instrument versatil.

DESPRE ARTIȘTI

RĂZVAN SUMA, solist concertist al Orchestrelor Radio și conferențiar universitar la Universitatea de Muzică București, dezvoltă o carieră internațională de solist, cele peste 1.000 de concerte și recitaluri pe care le-a susținut fiind apreciate pe toate continentele. Reprezentat de cele 13 CD-uri ale sale, Răzvan este considerat unul dintre cei mai prolifici violonceliști români ai momentului.

Seria de turnee Vă place…? l-a propulsat pe Răzvan printre cei mai cunoscuți violonceliști români, ajutându-l să evolueze și să devină o persoană cu o influență majoră în muzica clasică românească. Seriei „Vă place…?” i se adaugă turneele „Seară Spaniolă” și „Seară Britanică”, dar și turneele grupului ArgEnTango – „Piazzolla, o poveste autentică” și „Tango LA CETATE”.

Latura pedagogică a carierei sale este impresionantă: în plus față de activitatea didactică de la Universitatea de Muzică din București, susține masterclass-uri în țară și în străinătate (Argentina, Spania, Belgia, Lituania, Italia), iar masterclass-ul Muzica la Altitudine, din Poiana Stampei, un curs de măiestrie cu elevi și studenti selectați din toată lumea, este una dintre cele mai mari satisfacții profesionale pe care le are.

Prestigioasele concursuri „Giovanni Batista Viotti” din Italia, „Markneukirchen” din Germania sau „Villa de Llanes” din Spania sunt doar câteva dintre cele mai importante premii câştigate de Răzvan Suma prin participările sale la competiţiile naţionale şi internaţionale, într-o carieră competiţională începută la şase ani.
www.razvansuma.com

ADRIAN MANTU, violoncelist al Cvartetului ConTempo, este recunoscut pentru activitatea artistică impresionantă, atât în calitate de solist, cât și ca membru al cvartetului rezident al Radioteleviziunii Irlandeze, RTÉ, fiind câștigatorul a 16 premii internaționale în concursuri camerale și de violoncel.

A obținut distincția de Doctor Honoris Causa a Universității Naționale Irlandeze, pentru activitatea concertistică și didactică, depusă pe durata a 14 ani, de cand s-a stabilit în Irlanda. Adrian susține anual peste 100 de concerte și recitaluri în săli renumite, precum Wigmore Hall din Londra, Filarmonica din Berlin, Carnegie Hall din New York, Gedai Hall din Tokyo, Opera din Tel-Aviv și Ateneul Român.

Când nu concertează, Adrian Mantu susține cursuri internaționale în Irlanda (la Royal Irish Academy of Music din Dublin, unde predă violoncel și muzică de cameră), dar și în România, Italia, Marea Britanie și Japonia. A înregistrat pentru numeroase case de discuri, incluzând Sony și Universal, iar împreună cu colegii lui de cvartet a înregistrat muzica pentru serialul HBO al lui Steven Spielberg și Tom Hanks, „Band of Brothers”.

La concertele sale au asistat personalități marcante ale lumii, precum Papa Ioan Paul al II-lea, Nelson Mandela, Prințul Charles, câștigători ai Premiilor Nobel și staruri de la Hollywood. De anul acesta, Adrian Mantu a devenit Directorul Artistic al Festivalului Internațional de Muzică de Cameră „George Enescu” din Dublin și colaborator permanent al ICR în Irlanda.

***
Turneul „Vă plaCello?” continuă parteneriatul de susținere a HOSPICE Casa Speranței, singura fundație care oferă servicii gratuite de îngrijire paliativă bolnavilor incurabili din România. Concertele din cadrul turneului vor contribui la sprijinirea acestei cauze.

Organizator: Asociația Culturală „Analia Selis”
Proiect cofinanțat de UCIMR (Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România)

Concertul de la Sibiu face parte din programul „100 de ani în 100 de concerte”, proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), acțiune culturală co-finanțată de Ministerul Culturii și Identității Naționale

#100ani100concerte#Romania100#UCIMR#cofinantatAFCN#cofinantatMCIN

Partenerii turneului Vă plaCELLO:

Sponsori: Sensiblu, Vestra, Elsaco, Cai de Vis
Transportator aerian oficial: Air France/KLM
Partener de mobilitate: BMW România
Parteneri: mediaTrust
Coproducător: Radio România

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Regional, Radio România Actualități, Orchestrele și Corurile Radio România, TVR3, RADOR, RFI România, Cariere, Forbes, Capital, Evenimentul zilei, Literomania, Promenada Culturală, Ziarul Metropolis, Life.ro, Media Trust, Garbo.ro, Kudika.ro

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.